Ο Δήμος Μεγαρέων διεκδικεί την ίδρυση «Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης» στα Μέγαρα

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων που ελήφθη στη συνεδρίαση της 20ης Ιανουαρίου 2016, στηρίζεται η ίδρυση Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Αττικής στα Μέγαρα.

 

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας έχουν πλήξει τόσο τα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια. Παράλληλα η αγροτική γη σε μεγάλο βαθμό παραμένει ακαλλιέργητη ενώ για τις διατροφικές ανάγκες της χώρας γίνονται εισαγωγές σε προϊόντα που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα από κλιματολογική και εδαφολογική άποψη.

 

Τελευταία παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την γεωργική παραγωγή από πολλούς αλλά οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο σε τεχνικά όσο και σε θέματα καλλιέργειας είναι μεγάλες. Δυστυχώς  σήμερα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εκπαίδευσης προκειμένου να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις  και δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίσουν τα θέματα  που θα προκύπτουν  από την άσκηση της Γεωργικής δραστηριότητας.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει  σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των Γεωργών αλλά και όσων ενδιαφέρονται να ασχοληθούν  με τη γεωργία.

 

Ο Δήμος μας ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής φυλλωδών κηπευτικών συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης το οποίο θα έχει πολλαπλούς στόχους όπως π.χ. τη δημιουργία πρότυπων αγροκτημάτων, τη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα λειτουργούν ως εργαστήρια και την πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων σε μεγάλες και σύγχρονες εκμεταλλεύσεις όλων σχεδόν των κλάδων της γεωργίας.

 

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δήμας, για το θέμα αυτό  δήλωσε τα εξής:

«Είναι μία σημαντική δράση, ένα νέο κέντρο εκπαίδευσης κυρίως νέων αγροτών από όλη την Περιφέρεια της Αττικής, στο οποίο θα διδάσκουν ειδικοί σε θέματα καλύτερης Οργάνωσης και βελτίωσης της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα σε αγροτικά θέματα, Πτηνοτροφίας, Κτηνοτροφίας, θερμοκήπια κλπ.

 

Το Κέντρο αυτό θα λειτουργεί στις αίθουσες του 2ου Γυμνασίου Μεγάρων τις απογευματινές ώρες.

 

Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το Κέντρο σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Αγροτικού Κτηνιατρείου Μεγάρων και του Τμήματος Γεωπονικής  του Τεχνικού Λυκείου Μεγάρων, θα προσφέρει τεράστια υποστήριξη στους νέους αγρότες και γενικά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής στην περιοχή μας και ταυτόχρονα θα φέρει στην πόλη μας αρκετούς νέους από άλλους Δήμους  οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τα προγράμματα εκπαίδευσης για την Αγροτική Ανάπτυξη και σε κάθε περίπτωση θα προκύψουν πολλαπλές ωφέλειες στο Δήμο μας.» 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button