No Martini…. No party

Αγανακτισμένοι, μεσοπρόθεσμο, ανασχηματισμός, εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και άλλα τόσα συμβαίνουν που αλλού: στην Ελλάδα. Μάλιστα  όταν άρχισα να γράφω αυτές τις γραμμές, διαβάζοντας, ακούγοντας και ψάχνοντας στο διαδίκτυο μήπως μπορέσω να καταλάβω τι συμβαίνει στάθηκα σε μια φράση: «Λεφτά μόνο αν ψηφιστούν τα μέτρα», αναφέρει πρόσφατα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τουτέστιν : ‘’Νο Martini….. noparty’’.

   Kαι εκείπου αναρωτιέσαι τι γίνεται, βλέπεις και όλα τόσα να συμβαίνουν γύρω σου: αγανακτισμένους στην πλατεία Συντάγματος κάθε απόγευμα, κίνημα που ξεκίνησε από την γνωστή σε όλους σελίδα κοινωνικής δικτύωσης το «Facebook», (κοιτάξτε από πού ξεκίνησε η «επανάσταση»), το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης εν τέλει και τις εξελίξεις με την συζήτηση που έχει αρχίσει από τη Κυριακή όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Πονοκέφαλος; Όχι ακόμα. Έχει και άλλα.

  Καθώς συνεχίζω και διαβάζω το μάτι μου πέφτει κάπου αλλού: ΑΥΡΙΑΝΗ: “Το τελευταίο χαρτί για τη σωτηρία της χώρας είναι ο Βενιζέλος”. Μωρέ λες να είναι; Σε αυτή τη χώρα όλα να τα περιμένεις. Μάλιστα συγκεκριμένα η εφημερίδα τονίζει ότι “μία από τις εγκυρότερες διεθνώς εφημερίδες, η γαλλική «Le Figaro», αφιέρωσε ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της, την επομένη του ανασχηματισμού, στον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον οποίο πρόκρινε τον τίτλο «Το τελευταίο χαρτί για τη σωτηρία της Ελλάδας», θέτοντας ακόλουθα το ερώτημα: «Πόσο θα αντέξει ένας πολιτικός βαρέων βαρών στην πιο κρίσιμη αποστολή για τη χώρα του;» Αναρωτιόμαστε λοιπόν και εμείς πόσο.

 Αλλά εκεί που στάθηκα περισσότερο σκεπτόμενη «μα τελικά μας δουλεύουν όλοι», είναι όταν διάβασα τον τίτλο : «Γενικό ξεπούλημα της Ελλάδας για “μια χούφτα” ευρώ- ‘Όλη η λίστα που διέρρευσε από το Reuters», ανέφεραν χαρακτηριστικά πληθώρα ειδησεογραφικών site.  Σύμφωνα λοιπόν με ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία στον κόσμο, το πρακτορείο Reuters, υπάρχει λίστα κατάλογου με τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις της κυβέρνησης για την περίοδο 2011-2015, σύμφωνα με προσωρινό πίνακα που επισυνάπτεται στο κείμενο έκθεσης της τρόικας, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters αργά την περασμένη Τετάρτη.

     Η λίστα ανέφερε λοιπόν, ότι μόνο μέσα στο 2011 βρίσκονται προς πώληση: η EYAΘ , πώληση τουλάχιστον 40%, μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) , ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, επέκταση σύμβασης  ΟΠΑΠ , επέκταση σύμβασης ΟΛΘ , πώληση 23,3% μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV), τα Κρατικά λαχεία, μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού, τα  Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), πώληση ποσοστού 99,8% ή/και  περιουσιακών στοιχείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πώληση ποσοστού 34%, η  ΔΕΠΑ, πώληση ποσοστού 55%, η ΔΕΣΦΑ, πώληση ποσοστού 31%, η  ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πώληση ποσοστού 100%, η ΛΑΡΚΟ, πώληση ποσοστού 55,2%, η Αlpha Bank , πώληση ποσοστού 0,6%, Εθνική Τράπεζα , πώληση ποσοστού 1,2%, η ΟΔΙΕ, πώληση ποσοστού 100%,  Άδειες κινητής τηλεφωνίας, το Καζίνο Πάρνηθας, πώληση ποσοστού 49%, η ΕΛΒΟ, πώληση ποσοστού 72,6%, ο ΟΠΑΠ , πώληση ποσοστού 34%, το Ελληνικό 1, πώληση μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού, 4 Airbus της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, Κρατική ακίνητη περιουσία 1, μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού,  κλπ, κλπ. Να συνεχίσω; Άσε…. Που να αρχίσω να γράφω για το 2012.

   Τελικά  μετά από όλα αυτά τι να σας πω; Δεν ξέρω αν θα πάρουμε την 3η δόση δανείου. Αυτό που νιώθω όμως είναι ότι δεν μας σώζουν με το αζημίωτο. Μας σώζουν επειδή τους συμφέρει. Σωστό και αυτό. Όσους βέβαια και «αγανακτισμένους» να βλέπω και να λένε : «δεν χρωστάω, δεν πουλάω, δεν πληρώνω», τα 350 δισ. που χρωστάµε σήμερα  και τα 120 δισ. που χρειαζόμαστε για την επόμενη  διετία υπάρχουν και παρά υπάρχουν. Όπως και να έχει  θα μας τα δώσουν (όπως φαίνεται τα λεφτά).

 Ένα μόνο θα σας πω  και κλείνω : Μου φαίνεται «θα είμαστε και τυχεροί στο τέλος», γιατί αν η Μέρκελ με το Σαρκοζί, δήλωναν και αυτοί «αγανακτισμένοι» και φώναζαν και αυτοί «δεν πληρώνω, δεν πουλάω, δεν χρωστάω», δεν θα παίρναμε φράγκο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button