ΝΕΜ & Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ: Από σχέση μίσους σε σχέση σφοδρής αγάπης

Η ομάδα καλαθοσφαίρισης Νεανική Εστία Μεγαρίδος στα σχεδόν 50 χρόνια της ιστορίας της δεν είχε επιδείξει ποτέ καμία διάκριση στους θεσμούς των Κυπέλλων τόσο της ιδρυθείσας το 1996 ΕΣΚΑΝΑ, όσο και παλαιότερα της ΕΣΚΑ.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ΝΕΜ ήταν μια πρόκριση στους 16 του θεσμού το 2001, ως ομάδας Γ’ ΕΣΚΑΝΑ που έληξε άδοξα, με αποκλεισμό στην παράταση από την τότε κραταιά Γλυφάδα των Δορκοφίκηδων, του Φαλέκα, του Παρθένη, του Σπυριδάκη και των άλλων παιδιών με κοινό σημείο ότι και τότε στον πάγκο της καθόταν ο προπονητής Γιώργος Μάνταλος.

Και φτάνουμε αισίως στο 2018 που όντας ήδη πρωταθλήτρια Α’ ΕΣΚΑΝΑ, συμμετέχει ως μια από τις 4 ομάδες στο Final Four της Ν. Περάμου. Στον ημιτελικό περνάει δύσκολα το εμπόδιο του Α.Σ. ΠΕΡΑ και αντιμετωπίζει στον μεγάλο τελικό τον ΚΡΟΝΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Εκεί σ’ ένα πολύ όμορφο παιχνίδι πέφτει θύμα της αξιοσημείωτης ευστοχίας των παιχτών των αντιπάλων 16/31 τρίποντα και χάνει στις λεπτομέρειες το τρόπαιο.

Την επόμενη χρονιά όμως, το 2019, ως ομάδα Γ’ Εθνικής πλέον το ραντεβού με την «κούπα» δεν μπορεί να περιμένει. Σε ένα κατάμεστο από Μεγαρίτες «Σοφία Μπεφόν», στο Φάληρο, προσπερνάει το εμπόδιο του ΠΟΡΦΥΡΑ και σε έναν back to back τελικό κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το πολυπόθητο Κύπελλο!

Από τότε δεν έπαιξαν ξανά οι ομάδες για τον θεσμό του Κυπέλλου, λόγω covid-19, και φυσικά κάτοχος του θεσμού από το 2019 παραμένει η ομάδα της ΝΕΜ!

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (20/4), εκτός από την έκτακτη αγωνιστική δράση στα πρωταθλήματα των Α2 Ανδρών, Β’ Εθνικής και Γ’ Εθνικής, είχαμε και την ημιτελική φάση στο φετινό Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ, όπου η Νεανική Εστία Μεγαρίδος και ο ΑΟΠ Φαλήρου κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Φοίνικα Πειραιά και Πρωτέα Βούλας και να κατέχουν πλέον τα πολυπόθητα εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό του θεσμού.

Στον τελικό της 15ης Μαΐου η ΝΕΜ θα αντιμετωπίσει το πολύ δυνατό Π. ΦΑΛΗΡΟ, (δεν έχει οριστεί ακόμη η έδρα αν και όλοι αναμένουν την Ελευσίνα και το Κλειστό της «Γούβας», που χιλιομετρικά βρίσκεται στην μέση), σε έναν τρίτο συνεχόμενο τελικό και σε μια πιθανή back to back κατάκτηση του τροπαίου!

Αν δε, η ομάδα της ΝΕΜ τα καταφέρει θα είναι και το πρώτο κανονικό Νταμπλ της ιστορίας της, καθώς το 2019 που το κατέκτησε ξανά η άνοδος στη Β’ ΕΘΝΙΚΗ είχε επιτευχθεί χωρίς τον τίτλο του πρωταθλητή.

Όπως και να έχει και δεδομένων των συνθηκών, πρόκειται για ιστορικές στιγμές και ο προπονητής της ΝΕΜ, Γιώργος Μάνταλος, ερωτηθείς σχετικά μας είπε:

«Συναντώ καθημερινά εκδηλώσεις αγάπης από τους Μεγαρίτες παντού για την επιτυχία της ανόδου στην Α2. Εάν λοιπόν θέλουν να εκφράσουν την αγάπη τους ουσιαστικά θέλω 2.000 Μεγαρίτες, όπου και να ορίσει η ΕΣΚΑΝΑ τον τελικό»!

Εμείς θα είμαστε σίγουρα κόουτς!

Αναλυτικά οι Κυπελλούχοι από το 2010:

2010: Πορφύρας, ΕΣΚΑΝΑ
2011: Φάρος Κερατσινίου, ΕΣΚΑΝΑ
2012: Εθνικός Πειραιά, ΕΣΚΑΝΑ
2013: Φάρος Κερατσινίου, ΕΣΚΑΝΑ
2014: Εθνικός Πειραιά, Β’ Εθνική
2015: Φάρος Κερατσινίου, Β’ Εθνική
2016: Ιωνικός, Β’ Εθνική
2017: Έσπερος, ΕΣΚΑΝΑ
2018: Κρόνος Αγίου Δημητρίου, Γ’ Εθνική
2019: ΝΕΜ, Γ’ Εθνική
2020: – (κορωνοϊός)
2021: – (κορωνοϊός)
2022: ΝΕΜ – ΑΟΠΦ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button