Μητσοτάκης και «άνοιγμα τουρισμού» – Απορίες εφήβων και φοιτητών

Στην πλέον επίσημη πλατφόρμα ενημέρωσης που αφορά στην πανδημία, τους τρόπους προστασίας, μετάδοσης και ό,τι άλλο έχει σχέση με τον κορωνοϊό SARS – CoV – 2 (eody.gov.gr), ένας επισκέπτης της σελίδας μεταξύ πολλών άλλων συναντά και το παρακάτω «ερώτημα» με την απάντησή του, από τον ΕΟΔΥ επαναλαμβάνω.

Ερώτημα 5. Μπορεί να κάνω το εμβόλιο και να μην νοσήσω αλλά να είμαι ασυμπτωματικός φορέας του ιού;

Απάντηση: Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν όσοι εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια μπορεί να μολυνθούν από τον ιό και να είναι ασυμπτωματικοί, άρα μπορεί ακόμα να μεταδίδουν υπό αυτές τις συνθήκες τον ιό. Για αυτό είναι σημαντικό ακόμα και όσοι εμβολιαστούν να εφαρμόζουν τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας κατά του νέου ιού, δηλαδή τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Προς το παρόν από τις κλινικές δοκιμές φαίνεται ότι τα νέα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από τη νόσηση από COVID-19 παρά μειώνουν σημαντικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Μένει να δούμε αν τα νέα εμβόλια που αναμένεται να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές θα είναι αποτελεσματικά στην μείωση της μετάδοσης του ιού.

Από την πλέον επίσημη απάντηση των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της πολιτείας, λαμβάνουμε τα εξής στοιχεία:

1. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν όσοι εμβολιαστούν μπορεί να μολυνθούν από τον ιό και να είναι ασυμπτωματικοί και άρα μπορεί ακόμα να μεταδίδουν υπό αυτές τις συνθήκες τον ιό.

2. Ακόμα και αν εμβολιαστεί κάποιος πρέπει το δίχως άλλο να εφαρμόζει όλα τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας κατά του νέου ιού.

3. Τα νέα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από τη νόσηση από COVID-19, χωρίς όμως να μειώνουν σημαντικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

4. Μένει να δούμε αν τα νέα εμβόλια που αναμένεται να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές θα είναι αποτελεσματικά στην μείωση της μετάδοσης του ιού.

Από την άλλη, η σημερινή ειδησεογραφία φέρνει στο φως δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σε διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο του forum Europe2021, το οποίο φιλοξένησαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης Der Tagesspiegel, Die Zeit και Handelsblatt, με την εξής θέση:

Είναι ανάγκη η ύπαρξη κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θέση την οποία χαιρέτησε και ο Dr. Thomas Enders, με τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι μια τέτοια προοπτική θα διευκολύνει σημαντικά όσους θέλουν να ταξιδέψουν, επισημαίνοντας πως το πιστοποιητικό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και για τις άλλες χώρες της ΕΕ, όπως τη Γερμανία και για τον κλάδο των αερομεταφορών.

Δηλώνοντας: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αφαιρεί την αναγκαιότητα του τεστ κατά τις μετακινήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του, συμπληρώνοντας: «Να το ξεκαθαρίσω και πάλι: όλοι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν, απλά θα διευκολύνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί. Συμφωνώ ότι τώρα δεν είναι η ώρα να λάβουμε μία απόφαση, αλλά τώρα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση».

Κρατάμε δύο πράγματα:

1. Όποιος έχει εμβολιαστεί δε χρειάζεται να πραγματοποιήσει τεστ κατά τις μετακινήσεις του.

2. Θα διευκολύνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Δηλαδή, έχω κάνει εμβόλιο δεν μεταδίδω τον ιό και άρα δε χρειάζεται να υποβάλλομαι σε τεστ.

Και μετά από όλα αυτά μια ομάδα από εφήβους και φοιτητές, θεωρώντας ότι έχουν ενημερωθεί ορθώς, αφού αυτοί μου υπέδειξαν το ερώτημα και απάντηση του ΕΟΔΥ, με ρωτούν οριακά οργισμένοι, καθώς έχουν δει τη ζωή τους να περιορίζεται ασφυκτικά προσπαθώντας να το κατανοήσουν με εργαλεία που ίσως ακόμα εκ φύσεως δε διαθέτουν.

– Πώς μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και ζητούν τη συμμετοχή μας δια της ατομικής ευθύνης, όταν η επιστημονική φωνή λέει απαραίτητος και οπωσδήποτε άμεσος ο εμβολιασμός για τους λόγους που όλοι ξέρουμε και συμφωνούμε, αλλά ο πρωθυπουργός το χρησιμοποιεί άκομψα και κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες της οικονομίας και προφανώς για να σώσει την παρτίδα στον τουρισμό που κοντοφτάνει, δίνοντας στο εμβόλιο ιδιότητες που δεν έχει για να εξυπηρετήσει πολιτικές που ακυρώνουν τη συμμόρφωσή μας και θέτουν όλους σε κίνδυνο;

Απάντηση δεν έχω. Το μόνο που τους λέω προσπαθώντας με τρόπο να μην τους εκνευρίσω περισσότερο, είναι: «μειώστε όσο περισσότερο μπορείτε τις συναναστροφές σας. Μένουμε ασφαλείς με τα μέτρα προστασίας βάσει υγειονομικού πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ και αναμένουμε τον εμβολιασμό».

Υπομονή.

Α. Μπακαούκας

Υ.γ Πάντως βαθιά μέσα μου αν δε βρεθεί μια ψύχραιμη και έγκυρη φωνή να απαντήσει στο παραπάνω, το θέμα είναι «αστείο» στα όρια του επικίνδυνου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button