Μέτρα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρατηρείται επανεμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας καθώς και άλλων ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών.

Η όποια προσπάθεια αντιμετώπισης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο μας δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς την ενεργό συμμετοχή και των ίδιων των δημοτών που μπορούν να συμβάλλουν εφαρμόζοντας τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

1.      Να απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από κάθε είδους επιφάνειες και αντικείμενα όπως λεκάνες, βάζα, γλάστρες, ανοικτά δοχεία, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, ποτίστρες ζώων, υδρορροές, και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση των κουνουπιών για την εναπόθεση των αυγών τους.

2.      Να αποφεύγεται η ρίψη νερών στις αυλές και στους ανοικτούς χώρους (πεζοδρόμια, δρόμους).

3.      Τα οικόπεδα που έχουν κοιλότητες εδάφους με στάσιμα νερά να καθαρίζονται από την βλάστηση και να επιχωματώνονται.

4.      Οι εγκαταλελειμμένοι και αποθηκευτικοί χώροι να καθαρίζονται από τυχόν λιμνάζοντα νερά και από τα πάσης φύσεως απορρίμματα.

5.      Τα ακάθαρτα νερά να οδηγούνται σε κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα ή στεγανούς βόθρους.

6.      Φρεάτια και καπάκια βόθρων να είναι ερμητικά κλειστά.

7.      Χρήση κατάλληλων για οικιακή χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, που κυκλοφορούν στο εμπόριο και λήψη άλλων μέτρων προστασίας (εντομοαπωθητικά, κουνουπιέρες, σίτες παραθύρων κ.α.)

8.      Καθαρισμός και αποψίλωση αυλών, κήπων, οικοπέδων.

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, που συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα του και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ Κ. Ελευθέριος

Παρόμοια άρθρα

Back to top button