Την παράταση της έναρξης των εργασιών κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Αττικής, έπειτα από τη σημερινή της συνεδρίαση, ανήμερα της λήξης της εισαγγελικής προθεσμίας για την κατεδάφιση.
Ως νέα ημερομηνία έναρξης των εργασιών κατεδάφισης ορίζεται η Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ με νέα συμπληρωτική απόφαση θα οριστικοποιηθούν οι εκθέσεις αυτοψίας των αυθαίρετων κατασκευών που θα κατεδαφιστούν.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου μετεγκατάστασης, του οποίου η κατασκευή αποτελεί προϋπόθεση για τις κατεδαφίσεις, οφείλεται σε πολλαπλές εμπλοκές στις σχετικές αδειοδοτήσεις (πολεοδομικές, δασικές αρχαιολογικές) οι οποίες ξεπεράσθηκαν πρόσφατα. Οι δυσκολίες αυτές αφορούν σε προσφυγές του δήμου Χαλανδρίου και των Ρομά της περιοχής και σε σχετική απόφαση της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής, που οδήγησαν στην παράταση των εργασιών.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση αφορά αποκλειστικά στην κατεδάφιση του καταυλισμού του Χαλανδρίου και δεν αναφέρεται στη μετεγκατάστασή του στην πρώην αμερικανική βάση του όρους Πατέρας. Παράλληλα, τόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου, όσο και από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει εκφραστεί η βούληση να βρεθεί χώρος στέγασης εντός των ορίων του δήμου Χαλανδρίου.
Συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος, αναφέρεται σε δηλώσεις του στην ανάγκη αξιοποίησης των προβλέψεων του δημοτικού κώδικα (ν. 3463/06) και ειδικότερα των άρθρων 187 και 188 για την μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρους εντός των ορίων του δήμου, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου τομέα, Γιώργος Καραμέρος, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η μετεγκατάσταση των Ρομά χωρίς την συναίνεσή τους , στην παλαιά Αμερικάνικη βάση, στο όρος Πατέρα και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αποτελεί σπασμωδική ενέργεια των εκπροσώπων της αποκεντρωμένης διοίκησης με την συνήθη σιωπηρή συναίνεση της απερχόμενης περιφερειακής αρχής – μια ενέργεια που δεν πρέπει να γίνει. Καλούμε τη αποκεντρωμένη διοίκηση να ακυρώσει άμεσα την απόφασή της. Η λύση στο πρόβλημα περνά μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο Χαλανδρίου για χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. για την κατασκευή μόνιμων κατοικιών και αξιοποίηση των προβλέψεων του δημοτικού κώδικα (ν. 3463/06) και ειδικότερα των άρθρων 187 και 188 για την μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρους εντός των ορίων του δήμου Χαλανδρίου. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.”
Διαβάστε εδώ το έγγραφο της απόφασης