«Μετατροπή μιας δημόσιας υπηρεσιακής εκπαιδευτικής ιστοσελίδας σε μέσο προβολής κυβερνητικών στελεχών»

Ανακοίνωση - καταγγελία Α' ΕΛΜΕ δυτικής Αττικής και ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής

Με απορία και έκπληξη παρακολουθούμε εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα τη μετατροπή της ιστοσελίδας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής σε χώρο προβολής κυβερνητικών στελεχών και διαφήμισης του έργου τους. Στην πρώτη σελίδα της ΔΔΕ μπορεί ο επισκέπτης να παρατηρήσει εκτεταμένες αναφορές σε επισκέψεις και συναντήσεις παραγόντων του κυβερνητικού κόμματος με δημοτικές αρχές ή με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Ενημερωνόμαστε λοιπόν για τις καλές προθέσεις ορισμένων μελών της κυβέρνησης, για τις φροντίδες τους για την κτηριακή κατάσταση σχολείων της περιοχής μας ή για τις ενέργειές τους σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών.

Φυσικά οι υποδομές, ο εξοπλισμός των σχολείων και ιδιαίτερα το κτηριακό πρόβλημα είναι από τα εξαιρετικά οξυμένα προβλήματα στα σχολεία της Δυτικής Αττικής. Οι προκάτ αίθουσες και τα κοντέινερ, η έλλειψη βιβλιοθηκών και εργαστηρίων, η έλλειψη κλειστών γυμναστηρίων, αιθουσών εκδηλώσεων και κατάλληλων γραφείων καθηγητών μαρτυρούν τα χρόνια αυτά προβλήματα. Θα ήταν επομένως προτιμότερο να δούμε κάποια πρακτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, και όχι μόνο τη διαφήμιση συναντήσεων που επιδιώκουν τη διαπίστωση της «καλής θέλησης».

Εδώ και χρόνια κανένα νέο σχολικό κτήριο δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει να χτίζεται, αλλά ούτε και να επισκευάζεται όπως στην περίπτωση των Ερυθρών. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν χορτάσει από λόγια αλλά και από δικαιολογίες για την έλλειψη κονδυλίων και την οικονομική στενότητα. Την ίδια στιγμή βρέθηκαν εύκολα τα 2 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησε η Cisco για την -κατά τα άλλα δωρεάν – τηλεκπαίδευση. Επίσης τα χρήματα για τις ακατάλληλες μάσκες ή τα λογισμικά τύπου «σκόιλ ελικίκου» δεν περιλήφθηκαν στις μνημονιακές περικοπές.

Όμως, κυρίως, το πρόβλημα βρίσκεται στη μετατροπή μίας ιστοσελίδας ενός φορέα με θεσμικό ρόλο, όπως η ΔΔΕ, σε δημοσιογραφικό – προπαγανδιστικό μέσο. Τα ηλεκτρονικά μέσα των δημόσιων οργανισμών οφείλουν να διατηρούν ένα ενημερωτικό προφίλ για τα θέματα δικαιοδοσίας της ΔΔΕ, και όχι να φιλοδοξούν να κατακτήσουν το ρόλο μίας τηλεοπτικής εκπομπής που αναμεταδίδει ειδήσεις, επαναπροωθώντας τα δελτία τύπου των κομματικών γραφείων του κυβερνητικού κόμματος. Αν το site της Διεύθυνσης φιλοδοξεί να έχει και ειδησεογραφικό ρόλο – κάτι που δεν συνάδει με το ρόλο του- θα προτείναμε να αναπαραγάγει επίσης και τις δραστηριότητες όλων των βουλευτών, και της αντιπολίτευσης, πχ τις επισκέψεις τους ή τις επερωτήσεις τους. Πολύ περισσότερο θα προτείναμε στη Διεύθυνση να ενσωματώσει στην ιστοσελίδα της τις ανακοινώσεις των 2 ΕΛΜΕ που παλεύουν σταθερά για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών και την αναβάθμιση του παιδαγωγικού μας έργου.

Φαίνεται όμως ότι η «αριστεία» που προπαγανδίζει το υπουργείο Παιδείας, μεταφράζεται στην κομματικοποίηση με την προβολή των «γαλάζιων» στελεχών και την κομματική κυριαρχία του 90% των διορισμένων στελεχών εκπαίδευσης από το κόμμα της ΝΔ.

Όταν, πριν από μήνες διαβάζαμε – κάτι που αγνοούσαμε! – στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ ότι το ΔΣ της ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής συναντήθηκε με την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη, είχαμε δεχθεί ως ΔΣ την εκδοχή της Διεύθυνσης ότι επρόκειτο περί λάθους – το οποίο όντως διορθώθηκε στη σχετική ανάρτηση. Η συνέχεια όμως της συνεχούς αναπαραγωγικής δελτίων τύπου που προβάλουν είτε το κυβερνητικό έργο, είτε τη δράση των στελεχών του κυβερνητικού κόμματος, προβληματίζει. Οι 2 ΕΛΜΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα όλου του εκπαιδευτικού κινήματος.

Καλούμε όλους τους φορείς, ειδικά τους έχοντες θεσμικό ρόλο να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, αντί για κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Θα ήταν πολύ προτιμότερο η ιστοσελίδα της ΔΔΕ να παραμείνει προσηλωμένη σε εκπαιδευτικά θέματα, που ενδιαφέρουν και τους επισκέπτες της, καθηγητές γονείς και μαθητές.

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button