Πρόβλεψη για μέδουσες στον Κορινθιακό μέχρι το 2019

Ένα ή μέχρι και δύο χρόνια μπορεί και φτάσει η διάρκεια της «εισβολής» των μεδουσών που σημειώνεται στον Κορινθιακό Κόλπο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος». Η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας πήρε στα χέρια της έκθεση της υπηρεσίας Αλιείας και ετοιμάζει παρέμβαση προς το υπουργείο, καθώς οι αποφάσεις υπερβαίνουν τα όρια ευθύνης της.

Αφορά η ιστορία την υπεραλίευση, όπως φωνάζουν οι πάντες; Και ναι, και όχι. Αναμφισβήτητα υπάρχει καταλήστευση της θαλάσσιας πανίδας στον Κορινθιακό, αλλά αυτό δεν εξηγεί μονομερώς τη γεωμετρική πρόοδο στην εμφάνιση της μέδουσας. Ούτε, επίσης η ρύπανση, που ομοίως ενέχεται σε ένα βαθμό. Φέρεται ότι κυρίως υποδεικνύονται συγκυριακοί παράγοντες, όπως η κίνηση των ρευμάτων, κάτι που δείχνει να ασπάζεται και ειδικός επιστήμονας με τον οποίο μίλησε η εφημερίδα.

Πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος εμφανίζεται προσεκτικός. Δεν θέλει να αφορίσει το ψάρεμα, γιατί το πλήγμα στον κλάδο θα ήταν εξοντωτικό από μια απαγόρευση, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται από αντισταθμιστικά μέτρα.

Για την ώρα οι μέδουσες κυκλοφορούν σε ημερήσια βάση. Είναι αρκετές, και είναι αναπόφευκτο να τσιμπηθεί κανείς εάν δεν προσέχει, αλλά και πώς να προσέχει;

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μαζί με τους δήμους της περιοχής, αιφνιδιάστηκε από τη μεγάλη διάσταση που έχει λάβει το θέμα με τις μέδουσες ενώ -ακόμη και σήμερα- παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν έχει εντοπιστεί τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος. Το πρόβλημα του Κορινθιακού «ακουμπά» τέσσερις Περιφέρειες και ουσιαστικά αποκαλύπτει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σε επίπεδο διαπεριφερειακής συνεννόησης και συνεργασίας για το περιβάλλον. Ακουμπά βέβαια και κεντρικά την Κυβέρνηση η οποία επίσης δεν έχει κάποιο έτοιμο πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτό που άλλωστε περιμένουν στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι η πρωτοβουλία Οικολογικών Οργανώσεων και Συλλόγων Αλιέων να εντοπίσουν μια κοινά αποδεκτή λύση για την υπεραλίευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Περιφεριακό Επίπεδο, η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δυτικής Ελλάδος, απορρίπτει τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκτιμώντας ότι «δεν θα φέρει αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν σαφώς προσδιοριστεί τα αίτια του προβλήματος» όπως αναφέρεται σε εμπιστευτικό σημείωμα της υπηρεσίας.

«Ακόμα και να σταματήσει κάθε είδους αλιευτική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο, οι μέδουσες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και θα κάνουν τον κύκλο τους. Με ένα τέτοιο μέτρο θα πληγεί επιπλέον η τοπική αλιευτική κοινότητα, ενώ άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες με μεγάλη επίδραση στην ισορροπία του οικοσυστήματος θα συνεχίζονται όπως πριν» αναφέρεται στο σημείωμα όπου τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη για την πλήρη κατανόηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων του προβλήματος.

Οι προτάσεις που έχει δεχθεί υπηρεσιακά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας είναι:

  • η πίεση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση ειδικής μελέτης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αλιείας
  • η ανάληψη πρωτοβουλίας προς το ίδιο υπουργείο για λήψη περιοριστικών μέτρων στην αλιεία, σε συγκεκριμένη περιοχή και είδη, για διάστημα το πολύ μέχρι ένα έτος, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις διατάραξης της ισορροπίας θαλάσσιων οικοσυστημάτων
  • .

    Υπομονή και προσοχή στην κολύμβηση, συστήνει ο τομεάρχης Βιολογίας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, ερευνητής Επαμεινώνδας Χρήστου, σε σχέση με την έξαρση της εμφάνισης μεδουσών στις παραλίες του Πατραϊκού και Κορινθιακού Κόλπου. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, οι μέδουσες είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που κατά περιόδους 10 – 15 χρόνων εμφανίζουν εξάρσεις, οι οποίες αποδίδονται κυρίως σε κλιματικούς κύκλους και λιγότερο σε αιτίες που αφορούν την υπεραλίευση. Μάλιστα, πρόκειται για εξάρσεις εμφανίσεων και όχι κατ΄ανάγκη του συνολικού πληθυσμού των μεδουσών. Οσον αφορά το φαινόμενο του Κορινθιακού, ο κ. Χρήστου τόνισε ότι ο κόλπος ενδέχεται να φιλοξενεί έναν τοπικό πληθυσμό μεδουσών, ο οποίος κατοικεί σε μεγάλα βάθη κάτω από τα 500 μέτρα. Είναι γνωστό ότι στον Κορινθιακό υπάρχουν βάθη που ξεπερνούν τα 900 μέτρα.

    Κάποιες φορές όμως, λόγω της μετακίνησης θαλάσσιων μαζών που προκαλούνται από κλιματικούς παράγοντες, αυτοί οι πληθυσμοί μεδουσών φτάνουν στην επιφάνεια και με τα ρεύματα που μπορεί να επικρατούν την εποχή αυτή, τους παρασύρουν και τους εγκλωβίζουν στις ακτές. Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι έχει γίνει και στην περίπτωση του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, εκτίμησε ο κ. Χρήστου τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση. Μάλιστα, δήλωσε ότι οι πρώτες αναφορές για αύξηση της συχνότητας εμφάνισης μεδουσών στην περιοχή είχαν αρχίσει από πέρυσι και όπως τόνισε, αυτά τα φαινόμενα έχουν διάρκεια 2-3 χρόνια. Οπότε δεν είναι απίθανο να δούμε παρόμοιες εικόνες, αλλά με μικρότερη ένταση και του χρόνου το καλοκαίρι.

    «Είμαι σίγουρος ότι λόγω των παραπάνω μηχανισμών και της ιδιαίτερης μορφολογίας του βυθού του Κορινθιακού, δημιουργείται το φαινόμενο της έξαρσης της εμφάνισης μεδουσών» δήλωσε στην «Π» ο κ. Χρήστου, αποκλείοντας να συνδέεται με ρύπανση ή κάποια δραματική αλλαγή στο οικοσύστημα.

    Μικρή Αλήθεια η Υπεραλίευση

    Μάλιστα, η «Π» ρώτησε τον κ. Χρήστου αν οι απόψεις που συνδέουν το φαινόμενο με υπεραλίευση έχουν κάποια επιστημονική βάση και ο ίδιος τόνισε ότι πίσω από αυτή την εκτίμηση κρύβεται μια μικρή αλήθεια, γιατί οι μέδουσες είναι τροφή για πελαγικά ψάρια όπως οι τόνοι, αλλά και για μικρότερα. Όμως, στην περίπτωση του Κορινθιακού Κόλπου τα διαθέσιμα στοιχεία πιστοποιούν αυτή την εκτίμηση μόνο σε παγκόσμια κλίμακα. Ακόμα, ανέφερε ότι παρόμοιο φαινόμενο έξαρσης είχε παρουσιαστεί τη δεκαετία του ΄80 και στον Σαρωνικό κόλπο λόγω περιβαλλοντικών συγκυριών.

    Όσον αφορά τη συμπεριφορά των λουομένων, ο κ. Χρήστου ήταν σαφής: «Ο κόσμος να περιμένει και να προσέχει», επειδή η Pelagia noctiluca, είδος που αυτή τη στιγμή είναι σε έξαρση στην περιοχή, προξενεί οδυνηρά «τσιμπήματα». Η μέδουσα αυτή διαθέτει νημάτια μήκους μέχρι και 2 μέτρων που μέσα στο νερό δεν διακρίνονται. Ως εκ τούτου, οι κολυμβητές θα πρέπει να κρατάνε απόσταση από τις τσούχτρες για να μην υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες μιας στενής επαφής.

    Παρόμοια άρθρα

    Back to top button