Εορτάσθηκαν τα 100 χρόνια του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Μεγάρων

1922-2022 Εκατό χρόνια οινοποίησης από τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Μεγάρων - Gerania Wines

Την Κυριακή 23/10/2022, το οινοποιείο του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Μεγάρων – Gerania Wines συμπλήρωσε 100 χρόνια δημιουργικής πορείας και οινοποιΐας. Ένας πολύ σημαντικός λόγος για να εορτασθεί από κοινού αυτή η σημαντική στιγμή για τον πρώτο Αμπελουργικό Συνεταιρισμό που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρέστη, μεταξύ πολλών άλλων, ο Γεώργιος Στύλιος, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στο γεγονός μιλώντας και για θέματα που αφορούν στον κλάδο της αμπελουργίας. Συμμετείχαν και μέλη της Κυβέρνησης απευθύνοντας και χαιρετισμό καθώς και πολιτευτές. Δεν έλειψαν ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες στη γιορτή του Συνεταιρισμού είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Συνεταιρισμού και του οινοποιείου Gerania Wines αποκομίζοντας σημαντικές πληροφορίες και ιστορικά δεδομένα για την εκατονταετή λειτουργία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων – Gerania Wines ιδρύθηκε το 1908 και είναι ο πρώτος συνεταιρισμός που συστήθηκε στην Ελλάδα. Το 1922 ιδρύθηκε το πρώτο Συνεταιριστικό Οινοποιείο στην Πάχη Μεγάρων στο οποίο γίνονταν η παραλαβή, επεξεργασία και διακίνηση όλης της ντόπιας παραγωγής.

Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τόσο την ιστορία όσο και τον ρόλο αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου του πρωτογενούς τομέα μέσα από την «ξενάγηση» που έτυχαν από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Παναγιώτη Παπαπαύλο, τα μέλη του συνεταιρισμού, αλλά και τον οινολόγο, κ. Παναγιώτη Μανωλόπουλο.

Τέλος και όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησαν βραβεύσεις των συνεργαζόμενων αμπελουργών, οινοποσία, αναπαράσταση του τρύγου και χορευτικά δρώμενα από τον όμιλο λαϊκής παράδοσης «Αλκάθους και Καρία».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button