Μαζί με Όραμα: «Να δοθεί παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων & ενστάσεων στους δασικούς χάρτες και στο κτηματολόγιο»

Δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού του Δήμου Μεγαρέων «Μαζί με Όραμα» με επικεφαλής τον Κλεάνθη Βαρελά επισημαίνει:

Όπως είναι γνωστό σε όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις 12 Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων. Η διαδικασία της ανάρτησης είχε αρχικά διάρκεια δύο μηνών. Κατόπιν δόθηκε μία νέα παράταση η οποία έληξε στις 12 Μαΐου 2022. Οι διεκδικήσεις του ελληνικού δημοσίου έφεραν σε απόγνωση πολλούς ιδιοκτήτες καθώς και συνωστισμό στο κτηματολογικό γραφείο της περιοχής μας. Παράλληλα υπήρχε ήδη αναρτημένος ο δασικός χάρτης του οποίου η καταληκτική προθεσμία για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του είναι η 31η Μαΐου 2022. Ένας ιδιοκτήτης που θα υποβάλει αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος Μαΐου, δεν θα μπορεί να υποβάλει ένσταση στο Κτηματολόγιο για το διάστημα αυτό, διότι θα έχει λήξει η προθεσμία νωρίτερα του δικαιώματος για το δασικό χάρτη.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού “Μαζί με Όραμα” και δημοτικός σύμβουλος κ. Κλεάνθης Βαρελάς και ο δασολόγος και δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Νικολάου μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, και αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους αμέτρητους ιδιοκτήτες γης, έστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμόδιο για το Κτηματολόγιο κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ.Κωνσταντίνο Αραβώση. Επίσης η επιστολή κοινοποιήθηκε προς όλους τους βουλευτές της Δυτικής Αττικής κ.κ. Γεώργιο Κώτσηρα, Αθανάσιο Μπούρα, Ευάγγελο Λιάκο και Γεώργιο Τσίπρα, ζητώντας ευθέως και αιτιολογημένα την παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες και στην υποβολή ενστάσεων στο κτηματολόγιο.

Παρατίθεται η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι,
Μέσω της παρούσας επιστολής θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ως καθ’ ύλην αρμόδιοι ένα μείζον θέμα που απασχολεί την κοινωνία του δήμου Μεγαρέων και δη τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Το θέμα αυτό αφορά την παράταση για υποβολή αντιρρήσεων στο περιεχόμενο του δασικού χάρτη και του Κτηματολογίου στο δήμο Μεγαρέων για τους λόγους που σας παραθέτουμε ευθύς αμέσως:

1) Από την πρώτη ανάρτηση του δασικού χάρτη το 2018 μέχρι και σήμερα, ΚΑΜΙΑ ενημέρωση δεν πραγματοποιήθηκε από τα ΜΜΕ, ή από οποιονδήποτε φορέα για την ανάγκη υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες που η ιδιοκτησία τους εμφανιζόταν ως δασικής μορφής.

2) Στο ίδιο χρονικό διάστημα και ενώ «βομβαρδιζόμασταν» από όλα τα ΜΜΕ για την διαδικασία δηλώσεως των ιδιοκτησιών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και για τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, δεν έγινε κάτι αντίστοιχο και για τους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν ενημερωθεί σωστά για τις διαδικασίες και προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων.

3) Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν οι ιδιοκτήτες που οι ιδιοκτησίες τους εμφανίζονταν ως δασικές εκτάσεις, να μην έχουν υποβάλει αντιρρήσεις, χάνοντας την δυνατότητα αυτή λόγω λήξης της προθεσμίας, χωρίς να έχουν ενημερωθεί όπως θα ήταν το σωστό και δίκαιο.

4) Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που οι ιδιοκτησίες τους (ολόκληρη ή μέρος αυτής) εμφανίζονται ως δασικής μορφής, ενημερώνονται μετά τη λήξη προθεσμίας για υποβολή αντίρρησης, από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο τους ενημερώνει ότι «προκρίνεται το δικαίωμα του δημοσίου στην ιδιοκτησία τους λόγω δασικού χαρακτήρα» και ΔΕΝ δίνεται η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης λόγω του ότι ο δασικός χάρτης είναι μερικά κυρωμένος.

5) Για την υποβολή ένστασης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο κατά της διεκδίκησης του δημοσίου που έληξε στις 12 Μαΐου, προϋπόθεση ήταν να έχει υποβληθεί αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη. Όμως η προθεσμία αντίρρησης στο δασικό χάρτη (για τις οικιστικές πυκνώσεις) λήγει στις 31 Μαΐου. Κάποιος λοιπόν που θα υποβάλει αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος Μαΐου, δεν θα μπορεί να υποβάλει ένσταση στο Κτηματολόγιο για το διάστημα αυτό, διότι θα έχει λήξει η προθεσμία νωρίτερα του δικαιώματος για το δασικό χάρτη.

6) Η διαδικασία, ο τρόπος και ο λόγος υποβολής αντίρρησης στο δασικό χάρτη, δεν είναι εύκολα κατανοητός από τους πολίτες, λόγω του ασαφούς θεσμικού πλαισίου και των τροπολογιών που συνεχώς ανακοινώνονται και κατατίθενται, που σκοπό έχουν τη διευκόλυνση τους, αλλά η προσπάθεια από τους ιδιώτες αρμοδίους που γνωρίζουν το θέμα, είναι επίπονη και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για σωστή ενημέρωση αυτών που πρέπει να υποβάλλουν αντιρρήσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να δοθεί παράταση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τόσο στην υποβολή αντιρρήσεων στο περιεχόμενο του δασικού χάρτη, όσο και στην προθεσμία υποβολής ένστασης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, και οι προθεσμίες αυτές θα πρέπει να ισχύουν για το ίδιο χρονικό διάστημα, ώστε οι πολίτες να διευκολυνθούν και να προχωρήσουν τος απαραίτητες διαδικασίες, για την επίλυση των ‘’προβλημάτων’’ που προκύπτουν για τος ιδιοκτησίες τους.

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού “Μαζί με Όραμα”

Παρόμοια άρθρα

Back to top button