«Μαζί με Όραμα»: Η διοίκηση Σταμούλη «δωρίζει» τα δίκτυα ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ

Η ΔΕΥΑΜ από την ημέρα ιδρύσεώς της έως και σήμερα που έχει τεθεί σε εκκαθάριση δεν λειτούργησε ποτέ ως μια υγιής επιχείρηση. Όλες οι δημοτικές διοικήσεις το μόνο που κατάφεραν να πράξουν ήταν μια απλή διαχείριση και να καλύψουν ανάγκες της στιγμής μην έχοντας κάποιο σχέδιο για την εξυγίανση και την ορθή λειτουργία της. Μια κοινωφελής επιχείρηση που έχει το προνόμιο να μονοπωλεί στον τομέα της, με τους ανάλογους χειρισμούς θα έπρεπε να αυξάνει συνεχώς την υπεραξία και τα κέρδη της επιστρέφοντας τα στους δημότες. Εξαιτίας της απουσίας αυτών των χειρισμών και σε συνδυασμό με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και οράματος, η ΔΕΥΑΜ κατέληξε στη σημερινή κατάσταση. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 6ης Μαρτίου 2019 πάρθηκε μια ιστορική απόφαση για το δήμο Μεγαρέων που αφορά την παραχώρηση όλων των δημοτικών δικτύων ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, καθώς και την αναγνώριση όλων των οφειλών προς αυτήν από το δήμο Μεγαρέων. Η σύμβαση που υπεγράφη δυστυχώς είναι μια σύμβαση καθολικής παραχώρησης μιας τεράστιας περιουσίας όλων των δημοτών που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τη μειονεκτική θέση που βρίσκεται εκ των πραγμάτων ο Δήμος Μεγαρέων και τη θέση ισχύος που βρίσκεται ο παραχωρησιούχος. Η ΕΥΔΑΠ γνωρίζει αφενός ότι το δίκτυο έχει τεράστιες απώλειες παρά την αντικατάσταση του με νέο κατά ένα μεγάλο μέρος, αφετέρου αποδέχθηκε να προσλάβει το μόνιμο προσωπικό που έχει τώρα η ΔΕΥΑΜ. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρούσε στην υπογραφή της σύμβασης αν δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει κέρδος.

Σε σκέψεις μας βάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό έδωσε έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη της ΔΕΥΑΜ προς την ΕΥΔΑΠ. Μήπως αυτό ήταν το αντάλλαγμα για να υπογράφει μία ευνοϊκή σύμβαση στην ΕΥΔΑΠ; Ο επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Κλεάνθης Βαρελάς καταψήφισε τη την παραλαβή των δικτύων από την ΕΥΔΑΠ για τους εξής λόγους:

  • Η συμφωνία δεν έχει ελεγχθεί από νομικούς και τεχνικούς συμβούλους του δήμου Μεγαρέων παρά μόνο από αυτούς της ΕΥΔΑΠ.
  • Η παράδοση γίνεται χωρίς το ανάλογο οικονομικό όφελος για το δήμο μας σε σχέση με τις υποδομές που παραχωρεί των οποίων το κόστος και από τις οποίες θα προκύψουν δυσθεώρητα κέρδη,
  • Δεν υπάρχει καμία γραπτή διασφάλιση παρά μόνο συζητήσεις ότι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που απασχολούνται στη ΔΕΥΑΜ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, θα προσληφθούν από την ΕΥΔΑΠ,
  • Και τέλος η δοκιμασμένη από την κρίση τοπική οικονομία θα δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα καθώς οι επαγγελματίες της περιοχής μας που προμηθεύουν υλικά και παρέχουν υπηρεσίες στην ΔΕΥΑΜ θα χάσουν έναν υποστηρικτή τους.

Δυστυχώς η συμφωνία δεν αφορά παραχώρηση των δικτύων και των υποδομών αλλά ουσιαστικά αφορά παράδοση άνευ όρων χωρίς κανένα όφελος για εμάς.

Πρόκειται για μία συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ΕΥΔΑΠ που όχι απλά δίνει ψίχουλα στα ταμεία του δήμου αλλά μας ζημιώνει καθώς χάνουμε ένα μεγάλο μέρος της δημοτικής περιουσίας που θα μπορούσε σε συνθήκες ορθής διαχείρισης να ωφελήσει όλους τους δημότες.

Εκ του γραφείου τύπου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button