Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη – ΜΡΔ 2021

Online 6η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δελτίο τύπου δίνει πληροφορίες για τη φετινή διαδικτυακή διεξαγωγή του μαθητικού συνεδρίου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη – ΜΡΔ 2021», τη μεγαλύτερη Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με γλώσσα εργασίας τα ελληνικά.

Φέτος πρόκειται για την 6η συνεχόμενη χρονιά διεξαγωγής, και 2η χρόνια καινοτόμα διαδικτυακά, του συνεδρίου που έχει γίνει θεσμός τα προηγούμενα χρόνια με χιλιάδες συμμετοχές μαθητών, φοιτητών και υπό την αιγίδα και επιστημονική υποστήριξη καταξιωμένων φορέων και επιστημόνων.

Η Οργανωτική Επιτροπή ΜΡΔ 2021 είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει ανανεωμένη τη διαδικτυακή έκδοση του συνεδρίου, η οποία αφενός προτάσσει την υγεία και ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, αφετέρου προκαλεί κάθε μαθητή να ανακαλύψει τον ρόλο και το έργο ενός διπλωμάτη… από το δωμάτιο του!

Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου!

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα έτη: 2016, 2017, 2018 και 2019 οι εργασίες της 1ης, 2ης, 3ης και 4ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» καθώς και η περσινή διαδικτυακή διοργάνωση του 5ου ΜΡΔ (λόγω των μέτρων περιορισμού της διασποράς του covid-19) με ευρεία συμμετοχή πανελληνίως.

Οι ανωτέρω διοργανώσεις υλοποιήθηκαν:

– Υπό την επιστημονική διεύθυνση της Καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου, κ. Δρ. Παρασκευής Νάσκου-Περράκη.
– Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 3000 μαθητών.
– Από 100 και πλέον Γυμνάσια και Λύκεια Ελλάδας, Κύπρου και ομογένειας.
– Με την υποστήριξη 300 φοιτητών.

Ο κύριος στόχος των προσομοιώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών Διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ καθώς και η καλλιέργεια σεβασμού απέναντι στους κανόνες διπλωματίας.

Οι μαθητές, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διπλωμάτη, δηλαδή του εκπροσώπου μιας συγκεκριμένης χώρας, καλούνται να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία, λαμβάνοντας υπόψη τη πολιτική της χώρας τους. Η προσομοίωση αυτή, λοιπόν, πρόκειται για έναν αγώνα διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη συμμετοχή νέων (Γυμνασίου – Λυκείου) από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό!

Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μελέτη, η αναζήτηση γνώσης και τέλος οι προσομοιώσεις δεν αποτελούν προσπάθεια και μόχθο μονάχα εκείνων των ημερών διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά εφόδια και πληροφορίες που θα διαθέσουν στο άμεσο μέλλον υπέρ των ίδιων και υπέρ των άλλων.

Σε αυτή την προσπάθειά τους, λοιπόν, οι πρώτες πέντε Πανελλήνιες Προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τέθηκαν υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγχρόνως, στις παραπάνω διοργανώσεις φιλοξενήθηκαν από τον φορέα υλοποίησης μαθητές από το «Ζωγράφειο» Γυμνάσιο και Λύκειο Κωνσταντινούπολης, από το Γλωσσικό Λύκειο “Παντελή Σωτήρη” Αργυροκάστρου, από το «Σχολείο Κωφών» Θεσσαλονίκης, από το «Φάρο του Κόσμου», ενώ παράλληλα έγιναν ειδικά σεμινάρια για τους συνοδούς καθηγητές και γονείς των συμμετεχόντων, αλλά και ξενάγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του διπλωματικού σώματος και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά έχουν παρευρεθεί ο κ. Δημήτρης Φατούρος από το Γραφείο του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Δαμιανός Σερεφίδης από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή στη Γενεύη, η κ. Rebecca Fong, Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, η κ. Φωτεινή Παζαρτζή, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η κ. Σπυράκη Μαρία, Ευρωβουλευτής, ο κος Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής, η κ. Ζαχαράκη Σοφία, πρώην Υφυπουργός Παιδείας, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, η κ. Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσσαλονίκης, κ.α.

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της 1ης, 2ης, 3ης και 4ης και 5ης Προσομοίωσης, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της 6ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης το χρονικό διάστημα 10-12 Δεκεμβρίου 2021 (Έγκριση διεξαγωγής από το ΥΠ.Π.Ε.Θ – σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 85649/Δ2/17-09-2021 και 108090/Δ2/06-09-2021) .

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί όπως και πέρυσι μέσω διαδικτυακής (online) πλατφόρμας τηλεργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής συμμετοχή των μαθητών (χωρίς φυσική παρουσία), δεδομένης της ανάγκης τήρησης μέτρων αυξημένης προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής και προετοιμασίας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.roh.gr, όπου και μπορείτε να ανατρέξετε για τα 25 μαθητικά κείμενα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα στο πλαίσιο των εργασιών της προσομοίωσης από τους «εμπειρογνώμονες» μαθητές (Γνώμες των Επιτροπών και Ψήφισμα του Συμβουλίου).

Βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση ή διευκρίνιση.
Η Ομάδα του ΜΡΔ 2021

Φορέας Υλοποίησης
Σύλλογος «ΡΟΗ»
Αριστοτέλους 11
Τ.Κ. 54624, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες:
Καραμπατάκη Β. 6944225737
Μαυρίδου Φ. 6987400040

Παρόμοια άρθρα

Back to top button