Λαϊκή Συσπείρωση: « Στον 21ο αιώνα η Κινέτα δεν έχει πόσιμο νερό»

Στον 21ο αιώνα και οι κάτοικοι της Κινέτας, 55 χλμ. από την Αθήνα, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό!

Έτσι ακριβώς τιτλοφορείται το δελτίο τύπου το οποίο απεστάλη από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μεγάρων – Νέας Περάμου και κάνει λόγο για την έλλειψη πόσιμου νερού στην Κινέτα, ένα χρόνιο πρόβλημα που ζητά λύση. Συγκεκριμένα:

Έχουν περισσέψει οι υποσχέσεις και τα μεγάλα, παχιά λόγια από τις κυβερνήσεις, τις δημοτικές αρχές, την περιφερειακή αρχή Αττικής. Όμως, η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής είναι «τριτοκοσμική», αφού επιβαρύνονται με τεράστιο κόστος και ταλαιπωρούνται καθημερινά, προκειμένου να προμηθευτούν καθαρό νερό για τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Εδώ και 40 χρόνια περιμένουν την σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ! Τον Απρίλη του 2020 ανατέθηκε σε εργολάβο η κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού της ΕΥΔΑΠ στην Κινέττα. Συνολικά, το τεχνικό έργο αφορά στον αγωγό τροφοδοσίας και στις δεξαμενές κι όχι στο εσωτερικό δίκτυο διανομής του νερού, προκειμένου αυτό να φτάσει σε όλους τους καταναλωτές. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει η κατασκευή μιας δεξαμενής 3000 κυβικών μέτρων, στο κομμάτι της Κινέτας που πλήγηκε από τις πυρκαγιές.

Όμως πολλά ερωτηματικά προκύπτουν που απαιτούν απαντήσεις.

Γιατί δεν ξεκινά η κατασκευή του αγωγού αν και η σύμβαση με τον εργολάβο έχει υπογραφεί από τον Απρίλη του 2020;

Στη Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου ο αγωγός προβλέπεται να βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της οδού, με κατεύθυνση προς Κινέττα.

Με δεδομένο ότι στην αριστερή υπάρχει πρανές προς τη θάλασσα και στη δεξιά πλευρά έχουν τοποθετηθεί δίκτυα οπτικών ινών, από πού θα περάσει ο αγωγός;

Μήπως από το κέντρο του δρόμου και άρα θα κλείσει η οδός για τα δύο χρόνια που χρειάζονται για την κατασκευή του αγωγού Μέγαρα- Κινέτα;

Εκεί που τοποθετείται η δεξαμενή δεν υπάρχει δυνατότητα να υδροδοτήσει όλη την Κινέττα, γιατί χρειάζεται επιπλέον αντλιοστάσια και δεξαμενή.

Το επιχείρημα ότι η ΕΥΔΑΠ ως ιδιωτική εταιρία θέλει να πουλήσει νερό δεν απαντά στο «γιατί εδώ και 40 χρόνια δεν είμαστε πελάτες της».

Πού είναι οι μελέτες για το εσωτερικό δίκτυο όλης της Κινέτας;

Στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜ αναγράφεται ότι «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – ΠΟΣΙΜΗ ΧΡΗΣΗ» χωρίς καμία αιδώ.

Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το αν το έργο, εφόσον ολοκληρωθεί τελικά ,θα καλύψει τις συνολικές ανάγκες μας και κατά πόσο θα κληθούν οι κάτοικοι της Κινέττας να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να προχωρήσει.

Η περιοχή της Κινέτας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών, ακόμη και σε βασικές, στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η ύδρευση, η σχολική στέγη κ.λπ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το κράτος και οι κυβερνήσεις, τα προηγούμενα χρόνια κατασκεύασαν στην περιοχή αυτοκινητόδρομους κι άλλα έργα, π.χ. Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, Προαστιακός Αεροδρόμιο – Κιάτο, η χρήση των οποίων γίνεται από τους κατοίκους της περιοχής με το ανάλογο ακριβό αντίτιμο (διόδια, εισιτήρια), όμως παρόλα αυτά δε συνδέσανε την περιοχή με καθαρό νερό.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, κριτήριο για τα διάφορα έργα δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά το κέρδος.

Είναι απαράδεκτο σήμερα, το 2020, να παραμένει η περιοχή εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ για την παροχή καθαρού νερού!

Απαιτούμε τώρα:

Το έργο να ολοκληρωθεί άμεσα με ευθύνη του δημοσίου και με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές, χωρίς επιβάρυνση των δημοτών.

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button