«Λαϊκή Συσπείρωση» για Ναυπηγεία Ελευσίνας και ψήφισμα του ΔΣ του Δήμου Μεγαρέων

Δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης του Δήμου Μεγαρέων, «Λαϊκή Συσπείρωση Μέγαρα – Νέα Πέραμος» με επικεφαλής τον Αντώνη Χοροζάνη αναφέρει ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μάλιστα εκδόθηκε και ψήφισμα για τη στήριξη των θέσεών τους.

Ύστερα από την τοποθέτηση – ενημέρωση του Προέδρου του Σωματείου ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, τοποθέτηση από τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου και καταλάβαμε πως δεν ήταν διατεθειμένοι να μπουν στην ουσία του ζητήματος. Η συντριπτική πλειοψηφία όλων που ήταν μέσα εμφάνισαν το νομοσχέδιο ως τη μοναδική… «σανίδα σωτηρίας» για τους εργαζόμενους και τη χώρα! Βούτυρο στο ψωμί του κράτους και των εργοδοτών!

Στο νομοσχέδιο βέβαια, το μόνο κομμάτι που αφορά στους εργαζόμενους μιλά για απολύσεις και απόδοση ενός μέρους από τα δεδουλευμένα εάν και εφόσον… Ο σύμβουλός μας Α. Χοροζάνης διαφώνησε με το ψήφισμα του Δημάρχου γιατί μέσα στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έπρεπε λοιπόν πολύ απλά το ψήφισμα να απαιτεί να μπουν μέσα στον νόμο όλα αυτά που λειτουργούν προς όφελος των εργαζομένων στα ναυπηγεία.

Η τοποθέτηση του Δημοτικού μας Συμβούλου Α. Χοροζάνη είναι η ακόλουθη κι ο λαός της περιοχής ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ασχοληθεί με τα εξής κύρια ζητήματα:

– Κάθε φορά, εδώ και πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις παρέα με τα μεγάλα συμφέροντα απαξιώνουν τα ναυπηγεία, φλομώνουν με χρήμα τους εργοδότες εμφανίζοντάς τους ως «σωτήρες» και εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τα ψίχουλα και την ανασφάλεια ή να καταδικαστούν σε πείνα αυτοί και οι οικογένειές τους. Αυτό γίνεται και τώρα με τους εργαζόμενους να βρίσκονται 12 χρόνια σε καθεστώς ομηρίας κι έπειτα με το πιστόλι στον κρόταφο να υποκύψουν στο νομοσχέδιο – έκτρωμα ή να μείνουν άνεργοι. Αυτόν ακριβώς τον εκβιασμό επικαλείται – αντί να καταδικάζει – η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου στα ναυπηγεία (σημ. πρόσκειται στη ΝΔ) και παρουσιάζει ότι το 99,7% των εργαζομένων συμφωνεί με τη λύση της κυβέρνησης, που ούτε κι αυτό αληθεύει.

– Η κατάσταση μέσα στην αίθουσα και το αντί – ΚΚΕ παραλήρημα θυμίζει τα παλαιότερα χρόνια που αυτοί οι ίδιοι χειροκροτούσαν τα αφεντικά – «σωτήρες» Ταβουλάρη και Περατικό, που έφαγαν με χρυσά κουτάλια κι έπειτα κατάντησαν τα ναυπηγεία στην άθλια κατάσταση που βρίσκονται. Και τότε επιτίθονταν στο ΚΚΕ αναφέροντας ακριβώς τους ίδιους λόγους που ανέφεραν και σ’ αυτή τη Συνεδρίαση! Βέβαια, αργότερα, αναθεμάτιζαν τους πρηγούμενους «σωτήρες», κάποιοι ψέλιζαν πως είχε δίκιο το ΚΚΕ και τώρα θυμιατίζουν τους επόμενους «επίδοξους σωτήρες»!

– Όλοι όσοι βγαίνουν σήμερα στα κεραμίδια, μαζί με τα κόμματα που στηρίζουν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ευθύνονται διαχρονικά γι’ αυτήν την κατάσταση. Μην ξεχνάμε πως ο Σκαραμαγκάς μπήκε σε εκκαθάριση επί ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αφήνοντας τους εργαζόμενους εντελώς εκτεθειμένους! Όπως δήλωσε περιχαρής Νεοδημοκράτης υπουργός, η ΝΔ συμπληρώνει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός του ΠΑΣΟΚ κλπ. Πράγματι, το κράτος έχει συνέχεια όταν καλείται να εξυπηρετήσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Θα πείτε τώρα, έχουμε καπιταλισμό, τι θέλετε να γίνει; Ψάχνουμε λύσεις που να συμφέρουν και τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Η ίδια καραμέλα, αν και όλοι πλέον γνωρίζουμε πως αυτό δεν έγινε ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ. Πάντοτε έβγαιναν κερδισμένα τα παράσιτα της αστικής τάξης ξεκοκκαλίζοντας κρατικό χρήμα (το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων), διαλύοντας εργασιακά δικαιώματα και καταστρέφοντας το περιβάλλον, και μόνιμα χαμένος ο λαός και οι εργαζόμενοι. Αυτό κάνει και ο νόμος με τον οποίο συμφωνούν ουσιαστικά οι κύριοι/ες που ήταν μέσα.

– Γιατί όμως τόση αγωνία να βρουν τώρα λύση στο πρόβλημα των ναυπηγείων και δεν έκαναν τίποτα εδώ και 12 χρόνια; Άλλο ένα σοβαρό ζήτημα που δεν θέλουν οι κύριοι μέσα στην αίθουσα να σχοληθούν και μας κατηγορούν επειδή το αναδεικνύουμε… Μα γιατί τώρα οι μεγαλοεπιχειρηματίες μυρίστηκαν φρέσκο χρήμα, αφού με τον πόλεμο ανοίγονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες (βλ. LNG σε συνεργασία με τους Έλληνες εφοπλιστές, μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο κλπ.). Από την άλλη, τα ναυπηγεία θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ- Ρωσίας (να γιατί η αμερικάνικη ONEX) αλλά και με την Κίνα (βλ. COSCO). Πρέπει να ενδιαφέρουν αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο; Και βέβαια ναι, αφού αφορούν άμεσα τον λαό, τόσο γιατί αποτελούν όλα αυτά κίνδυνο για την ασφάλειά μας σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου, αλλά και γιατί δεν θα βγούμε καθόλου ωφελημένοι από αυτά. Το αντίθετο μάλιστα!

– Τι προβλέπει λοιπόν το νομοσχέδιο αυτό, που σημειωτέον έχει και «σκοτεινά» σημεία, αφού ο Υπουργός Άμυνας είπε πως δεν θα το ψηφίσει (δεν θέλει να πάει φυλακή!) κι ο Γεωργιάδης έσπευσε να τα φτιάξει όλα στο δικαστήριο.. Προβλέπει λοιπόν ότι τα ναυπηγεία θα «σπάσουν» σε Εμπορικό και Πολεμικό τμήμα. Στο Πολεμικό θα πάνε τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους και η πληρωμή θα γίνει αν πάρει έργα του Πολεμικού Ναυτικού! Κι αυτά βέβαια όλα αόριστα, δεν εξασφαλίζεται τίποτα… Αυτά που σίγουρα δεν εξασφαλίζονται στο νόμο είναι τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν κυριολεκτικά δέσμιοι των ορέξεων των εργοδοτών, σε συνθήκες γαλέρας. Έτσι άλλωστε έρχεται η ανάπτυξη και το… φιλικό επενδυτικό περιβάλλον! Οι εργαζόμενοι απολύονται, ξαναπροσλαμβάνονται σε εργολάβους και με άλλες συμβάσεις, χωρίς να ξέρουν πότε θα πάρουν τα χρωστούμενα. Κι αυτά που λέει η πλειοψηφία του Σωματείου πως υπάρχει διμερής συμφωνία που διασφαλίζει τα δικαιώματα τους είναι λόγια του αέρα. Πολύ απλά: Αν διασφαλίζονται τα δικαιώματα, γιατί δεν περιγράφονται και στον νόμο να τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι; Αλήθεια, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τη διμερή αυτή συμφωνία;

Όσοι πιστεύουν πως οι εργαζόμενοι τρώνε κουτόχορτο και πως με ψέματα και μισές αλήθειες θα αποσπάσουν τη συναίνεσή τους, πλανώνται πλάνην οικτρά. Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται και η όποια συναίνεσή τους για το φρικτό νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα αυτών των εκβιασμών και του αδιέξοδου που τους έχουν οδηγήσει.

Εργαζόμενοι, ό,τι νόμο κι αν ψηφίσουν στη Βουλή, εμείς δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Ενωμένοι διεκδικούμε:

– Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα
– Να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων
– Συλλογική Σύμβαση με μόνιμη σταθερή εργασία για όλους
– Να μη χαθεί ούτε Ευρώ από τα χρωστούμενα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button