Λαϊκή συνέλευση πλατείας Ηρώων:Ενημέρωση και κείμενο προς το πανελλαδικό κάλεσμα των πλατειών

Ενας διαφορετικός αέρας διαλόγου φύσηξε στην πόλη μας τη Πέμπτη 30 Ιουνίου. Η δημιουργία ανοιχτής λαικής συνέλευσης από συμπολίτες μας ήρθε να συμπληρώσει μία συλλογική ενέργεια που ακολουθείται από 50 πλατείες πόλεων ανά τη χώρα. Σκοπός της συνέλευσης είναι η ανοιχτή συζήτηση των συμπολιτών πάνω σε ζητήματα τόσο του κεντρικού όσο του τοπικού κοινωνικοπολιτικού σκηνικού. Η διαδικασία που ακολουθείται στις συνελεύσεις βασίζεται στις αρχές της πραγματικής άμεσης δημοκρατίας και διεξάγεται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 21:00, στο χώρο της πλατείας Ηρώων. Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο που συγγράφτηκε και ψηφίστηκε μέσα από την διαδικασία της ανοιχτής συνέλευσης και θα διαβαστεί στην πλατεία Συντάγματος, έπειτα από το κεντρικό πανελλαδικό κάλεσμα που έγινε για το συντονισμό όλων των λαϊκών συνελεύσεων, το Σάβαττο και τη Κυριακή 9 και 10 Ιουλίου, αντίστοιχα.

Χαιρετισμός. Η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση  Μεγάρων και Νέας Περάμου χαιρετίζει  τον μαζικό ξεσηκωμό των πολιτών της χώρας και την οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων  σε πάνω από 50 πλατείες ανά την Ελλάδα. Βρισκόμαστε  στα πρόθυρα μίας λαϊκής κοινωνικής έκρηξης, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας  αποτυχημένης κοινωνικής /οικονομικής   διαχείρισης από βουλευτές , υπουργούς και μεγαλοεπιχειρηματίες. Το ότι είμαστε αυτή τη στιγμή εδώ υπερασπίζοντας το δικαίωμά μας για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών αποτελεί μία νίκη απέναντι στην φίμωση του λόγου του λαού. Φίμωση που προσπαθεί να επιτευχθεί  μέσα από τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής σε σημείο  που τίθεται  σε κίνδυνο η ίδια η  ανθρώπινη ζωή. Η τρομοκρατία τους είναι ο πολιτισμός  τους.

Σχετικά  με την θέση της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης πλατείας Ηρώων. Το κίνημα της πλατείας ενέπνευσε και εμάς. Οι δράσεις μας  στην πλατεία  έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί εδώ και καιρό μας κλέβουν τις ζωές μας . Ζούμε υπό το καθεστώς μιας φιλελεύθερης ολιγαρχίας και επιθυμούμε την ριζική  μετατροπή της  σε πραγματική άμεση  δημοκρατία. Είμαστε εδώ γιατί καταδικάζουμε το  γεγονός της πλήρους ανυπαρξίας  δημόσιας υγείας, δημόσιας παιδείας , εθνικής κυριαρχίας και ελευθερίας.  Δεν μας αρκεί η επιστροφή στην ψεύτικη ευημερία της Ελλάδας του 2004. Οποιαδήποτε οικονομική εξαγορά του λαού και οποιαδήποτε συνθηκολόγηση από πλευράς του αποτελεί ήττα του κινήματος. Οι εργασιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις  τα τελευταία χρόνια  πλήττουν εργασιακά δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των εργατικών στρωμάτων  και δεν διανέμουν αξιοκρατικά τον πλούτο που πραγματικά μας ανήκει. Οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια τους αγώνες του λαού, δεν αποτελούν κομμάτι του κοινωνικού κινήματος, και  εξοστρακίζονται  στις συνειδήσεις μας, διότι οι  πρακτικές τους λειτουργούν ως δεκανίκι του κυρίαρχου πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Να μην πέσουμε στην παγίδα μιας επικοινωνιακής πολιτικής η οποία προτάσσει οικουμενική κυβέρνηση διορισμένη από ξένες αγορές και ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η ανάγνωση της πραγματικότητας  και η τοποθέτησή μας απέναντι σε αυτήν απαιτεί την λήψη αποφάσεων σε ένα σωρό μέτωπα τα οποία χρήζουν την άμεση τοποθέτησή μας όπως είναι το μεταναστευτικό , οι απολύσεις, η υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού  περιβάλλοντοςτο εργασιακό,  ο εκφυλισμός της παιδείας  και οι επεκτατικοί  πόλεμοι των τελευταίων ετών.

Σχετικά τον με το συντονισμό και την ενημέρωση των πλατειών.Το κίνημα χρειάζεται άμεσες και ακαριαίες αποφάσεις για την αλλαγή του συστήματος. Ένα εργαλείο  που μπλοκάρει  την λήψη  συλλογικών αποφάσεων είναι  η παγκόσμια, πανευρωπαϊκή και πανελλαδική προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ που ως στόχο έχει  τον αποπροσανατολισμό  των πολιτών από τις διεκδικήσεις του κινήματος. Η αντιπληροφόρηση από πολίτες και από μέσα που δεν μπλοκάρουν την διάχυση της πραγματικής πληροφορίας είναι κομμάτι του αγωνιστικού συντονισμούΣτις επαρχίες,  ο συντονισμός και η ενημέρωση αποτελεί από μόνο του ένα  επίτευγμα. Μέσα από τις διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας διαφυλάσσετε  η  ισότητα και η δυναμική  των διαφορετικών απόψεων. Η κοινή συνισταμένη όλων των αιτημάτων μας είναι η  κοινωνική, πολιτική και ατομική ελευθερία .Η πραγματική άμεση δημοκρατία εξ ορισμού και από την φύση της δείχνει τους τρόπους λειτουργίας της και μπορεί να διαμορφώσει θεσμούς και τρόπους οργάνωσης για μεγάλες και μικρές κοινωνίες. Ένα πρωταρχικό ζήτημα που μπαίνει για την λειτουργία αυτού του μοντέλου είναι η πλήρης και ενεργή συμμετοχή των πολιτών είτε αυτοί είναι πολιτικοποιημένοι είτε όχι .Το δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις οφείλει να είναι  προνόμιο και υποχρέωση όλων μας.  Μας γαλούχησαν σε μια κοινωνία όπου ο καθένας μας διαχωρίζει τις ανάγκες του αναλόγως των συμφερόντων του. Απέναντι σε αυτό αντι προτάσουμε  έναν κοινωνικό τρόπο λειτουργίας  το οποίο θα διασφαλίζει την ατομικότητα του καθενός παράλληλα με τον σεβασμό και την κατανόηση τόσο του  εαυτού μας όσο και του  συνανθρώπου μας. Ο σεβασμός και η ενότητα είναι η εξεγερμένη αξιοπρέπειά μας. Οι ανάγκες μας είναι πάνω από τα κέρδη τους.

Το κάλεσμά μας. Καλούμε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας να κατέβουν στις πλατείες, να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και να συμμετάσχουν στις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις. Να παραμερίσουμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές και να οργανωθούμε σε ένα κίνημα ανθρώπων που δημιουργούν ένα αυτό οργανωμένο συλλογικό εναλλακτικό τρόπο κοινωνικής οργάνωσης με βάση το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στα σύγχρονα αυταρχικά καθεστώτα των φιλελεύθερων ολιγαρχιών τα οποία γέννησαν την κοινωνία των πολλών ταχυτήτων και κατήργησαν την κοινωνική ενότητα και αλληλεγγύη. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όλα τα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button