Κριτική Γιώργου Μπερδελή σε Μαρινάκη – Σταμούλη

1. Απροκάλυπτα ψηφοθηρική και ανεύθυνη η στάση Μαρινάκη-Σταμούλη στην αλλαγή του ονόματος του Δήμου μας.

 

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της αλλαγής του ονόματος του Δήμου μας, την οποία ψήφισαν ‘ελαφρά την καρδία’ στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση του κ. Μαρινάκη και η αντιπολίτευση του κ. Σταμούλη. Πρόκειται για μείζον πολιτικό, νομικο-ιστορικό και ηθικό ζήτημα.

 

Πολλά και εύλογα τα αναπάντητα ερωτήματα στη στάση που επέδειξαν οι κκ. Μαρινάκης και Σταμούλης. Στο βωμό σκοπιμοτήτων, ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης των συμπολιτών της Νέας Περάμου, αναζητώντας εναγωνίως τη δόξα μιας ημέρας, δεν διστάζουν να καταφεύγουν σε ανεύθυνες πολιτικά πρακτικές, νομικά διάτρητες και ιστορικά αστήριχτες. Ξαφνικά, και ενώ για τριάμισι χρόνια δεν συζήτησαν τα προβλήματα της Νέας Περάμου σε μια ιδιαίτερη συνεδρίαση, τώρα θέλουν να επανορθώσουν και ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι για λόγους νομικο-ιστορικούς δεν θα τύχει θετικής έκβασης η έγκριση μιας τέτοιας απόφαση, τολμούν να ρίχνουν προεκλογικά πυροτεχνήματα, αναμένοντας να δρέψουν τους καρπούς της επιζήμιας μικροπολιτικής τους. Το ομολόγησαν και οι ίδιοι στην εν’ λόγω συνεδρίαση, ότι νομικά δεν στέκει η απόφαση αυτή. Και όμως, εξέπληξαν τους πάντες με την συμφωνημένη από πριν ψήφιση, έχοντας κυνικά προεξοφλήσει ότι οι πολίτες συμπεριφέρονται ως ‘αμνοί επί σφαγή’, χωρίς κρίση και συνείδηση. Για εμάς του συνδυασμού «Τώρα», ένα τόσο σπουδαίο θέμα που έχει να κάνει με την ιστορική ταυτότητα του Δήμου μας, που σχετίζεται με υπερ-τοπικού χαρακτήρα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν αντιμετωπίζεται ευκαιριακά, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση.  Προφανώς, δεν είναι λάθος ο Νόμος Καλλικράτη, όπως υποστήριξαν σύμβουλοι των δύο παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο. Ο νομοθέτης διατηρεί τα ονόματα ιστορικών πόλεων καταγεγραμμένων στο Πάνθεον της Ιστορίας, σε όλες τις περιπτώσεις συνένωσης Δήμων. Οι νομοθέτες και οι επιστήμονες όμως δεν προβλέπουν λύσεις στις περιπτώσεις που πολιτικοί και παρατάξεις επιδιώκουν να καλύψουν την ανεπάρκειά τους με πονηρούς και ανεύθυνους χειρισμούς. Τις λύσεις αυτές στις δημοκρατίες τις δίνει ο πολίτης, είτε με την ψήφο του σε εκλογές και δημοψηφίσματα, είτε με την άποψή του σε ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης. Η συμμετοχική δημοκρατία είναι αυτό που πιστεύουμε και θα υποστηρίζουμε πάντα.

 

Όλοι εμείς του «Τώρα» εκφράζουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην Ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά των συμπολιτών της Νέας Περάμου καλώντας τους να αγωνιστούμε από κοινού για μια άλλη νοοτροπία στην αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη βάση της ισοτιμίας, του σεβασμού της ιδιαιτερότητας, της δίκαιης κατανομής των πόρων, της ανατροπής του παλαιού και της αναγέννησης του τόπου μας.

 

2. Γιατί φτάσαμε σε κατάσχεση λογαριασμών του Δήμου από την ΕΥΔΑΠ; Τι απαντά η δημοτική αρχή;

 

Χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση, η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες για όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 17/4/14:

 

1ον) γιατί φτάσαμε στην οριακή κατάσταση της κατάσχεσης λογαριασμών του Δήμου από την ΕΥΔΑΠ και στην μη πληρωμή των εργαζομένων στον Ηρόδωρο…;

 

2ον) Ο Δήμος πληρώνει το νερό που καταναλώνει στην ΕΥΔΑΠ με τα έσοδα από τα τέλη ύδρευσης που εισπράττει; Αν όχι που πάνε τα έσοδα αυτά; Ο Δήμος μας, παρότι χρηματοδοτήθηκε από την κεντρική διοίκηση για να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ, δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα;

 

Θεωρούμε απαραίτητη μια υπεύθυνη απάντηση του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής για το ζήτημα αυτό, προς ενημέρωση των συμπολιτών.

 

3. Οι τάσεις διαπλοκής, ως επιλογή πολιτικής του κυρίου  Σταμούλη.

 

Σε δελτίο τύπου του συνδυασμού του κου Σταμούλη της 22/4/14, διαβάσαμε μια δήλωση η οποία προκαλεί μόνο έκπληξη και εγείρει σοβαρές σκέψεις για τον τρόπο που σκέφτεται να διοικήσει εφόσον εκλεγεί. Με στόμφο ανακοίνωσε ότι ήρθε σε επαφές και διαπραγματεύσεις με  τη διοίκηση της Ολυμπίας Οδού, προκειμένου να πετύχει προσλήψεις που όπως φαίνεται κρύβουν ρουσφετολογικό χαρακτήρα. Διαβάζοντας τα παραπάνω γεννιούνται οι εξής πολύ σοβαρές απορίες:

 

1ον) Με ποια θεσμική ιδιότητα ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή ο κύριος Σταμούλης; Αν ήταν από προσωπικό ενδιαφέρον δεν θα έπρεπε να το ανακοινώσει εξαρχής. Η προβολή, αντίστοιχη του κυρίου Μαρινάκη για το κοινωνικό παντοπωλείο, δεν χωράει σε δράσεις γνήσιου ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.

 

2ον) Με ποια διαδικασία εξασφάλισε τη διαφάνεια της πρωτοβουλίας του; Με ποια κριτήρια θα επιλεγόταν ο ένας άνεργος έναντι άλλου;

 

3ον) Πως θα απέκλειε το ενδεχόμενο, να ζητούσε η Ολυμπία Οδός μεταγενέστερα ανταλλάγματα για τα συμφέροντά της;

 

4ον) Πως θα διατηρούσε μετά την ανεξαρτησία και τη διαπραγματευτική δύναμη του Δήμου σε μελλοντικές διεκδικήσεις της Ολυμπίας Οδού;

 

Αυτή η πολύ σοβαρή δημόσια δήλωση του συνδυασμού του κυρίου Σταμούλη δείχνει πόσο επικίνδυνα αντιλαμβάνεται τη διοίκηση ως σχέση ανταλλαγμάτων λειτουργώντας με παλαιοκομματικές και παρωχημένες μεθοδεύσεις, την ώρα που προσπαθεί να προσδιοριστεί ως κάτι νέο στην πολιτική. Τα πολύ σοβαρά ερωτήματα περιμένουν σοβαρές απαντήσεις.     

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button