Τα αδέσποτα ζώα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου μας καθ´ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι άνθρωποι που απαιτούν σεβασμό στα τετράποδα είτε ατομικά είτε συλλογικά (π.χ. φιλοζωικές οργανώσεις). Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται και η παρουσία αδέσποτων στους δρόμους και στις πλατείες για διάφορους λόγους με κυριότερο την εγκατάλειψη από τους ιδιοκτήτες τους, απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Τα πολλά περιστατικά που εχουν σημειωθεί και καταγραφεί από επιθέσεις αδέσποτων που δρουν σε αγέλες, σε πολίτες κάθε ηλικίας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και εκθέτουν ανεπανόρθωτα το δήμο Μεγαρέων.
Είναι γνωστό σε όσους εχουν θητεύσει ως αρμόδιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με μια κίνηση. Οι έως τώρα ενέργειες από πλευράς διοικήσεων διαχρονικά δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Οσο όμως αυτές βασίζονται σε τακτικές περασμένων δεκαετιών δεν θα είναι αποτελεσματικές. Η νέα εποχή επιβάλλει επαγγελματισμό και συνεργασίες με ειδικούς.
Ερευνώντας πως οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και αναζητώντας τις δράσεις που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς αντιγραφή, διαπίστωσα ότι μπορεί να δοθεί λύση μέσα από ολοκληρωμένες ενέργειες όπου υπάρχει σύνδεση ανάμεσα τους. Το πακέτο των ενεργειών που προτείνω είναι:
- Δημιουργία ειδικού micro-site του Δήμου που θα αφορά στα ζώα συντροφιάς
- Ψηφιοποίηση μητρώου αδέσποτων ζώων
- Ψηφιοποίηση μητρώου δεσποζόμενων ζώων και ηλεκτρονική δήλωση σήμανσης δεσποζόμενων ζώων μέσα από το micro-site του Δήμου
- Οργανωμένη Προώθηση των αδέσποτων ζώων του Δήμου σε υπεύθυνες υιοθεσίες σε όλη την Ελλάδα
- Ηλεκτρονική Φόρμα Δημότη και τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης Δημότη- Διασύνδεση με ψηφιακό portal εξυπηρέτησης Δημοτών για κάθε ζήτημα που αφορά στα ζώα συντροφιάς όπως ενδεικτικά καταγγελίες κακοποίησης ζώων, εκδήλωση ενδιαφέροντος για υιοθεσία ζώου, διαχείριση τραυματισμένου ζώου, καταγραφή περιστατικών με αδέσποτα ζώα στο Δήμο μας.
- Ενημερωτικές καμπάνιες αναφορικά με το σεβασμό στα ζώα σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με προγράμματα εγκεκριμένα από τις αρμόδιες επιτροπές του Υπ. Παιδείας.
- Ενημερωτική καμπάνια αναφορικά με την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικίδιων στους Δημότες του δήμου μας.
- Οργάνωση προγράμματος επιδοτούμενων στειρώσεων αδέσποτων ζώων και δεσποζόμενων ζώων με υποστήριξη ιδιωτών χορηγών.
- Εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων για κάθε ζήτημα που αφορά στη διαχείριση αστικής πανίδας.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να λειτουργούν σε μόνιμη βάση όπως όλες οι υπηρεσίες του δήμου π.χ. η καθαριότητα, το πράσινο κτλ. Έχουμε διαπιστώσει και γνωρίζουμε καλά ότι αυτό έως τώρα δεν κατέστη εφικτό.
Στα πλαίσια της έρευνας μου έμαθα για τη συνεργασία των δήμων Ελευσίνας, Αλίμου, Σπάτων και Ζαγοράς-Μουρεσίου με την μη κυβερνητική οργάνωση Dogs’ Voice που εφαρμόζει ολοκληρωμένο προγράμμα διαχείρισης και προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς στηρίζοντας ταυτόχρονα όλα όσα προανέφερα σαν προτάσεις καθώς και τους ιδιοκτήτες ζώων με χαμηλό εισόδημα. Επίσης πολλοί δήμοι βρίσκονται με την εν λόγω οργάνωση σε συζητήσεις καθώς η οργάνωση παρέχει προγράμματα παραμετροποιημένα στις ανάγκες κάθε δήμου τα οποία σε συνδυασμό με προγράμματα στειρώσερων και νοσηλείας αδέσποτων ζώων επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα
Τέλος για τις δράσεις της η οργάνωση “Dogs’ Voice” έχει λάβει τις παρακάτω διακρίσεις:
- 2o βραβείο στο διαγωνισμό πράσινης καινοτομίαςat Green Tech Challenge competition που διοργάνωσε το Μετσόβιο Εθνικό Πολυτεχνείο (Μάιος 2018)
- Η ΜΚΟ Dogs’ Voice επιλέχθηκε για το 2018 ως ένα από τα 70 καινοτόμα εγχειρήματα στον κόσμο και η πρόεδρος της οργάνωσης έλαβε υποτροφία από το Αμερικανικό κράτος για να αναπτύξει την τεχνολογία του οργανισμού (Απρίλιος 2018)
- 1ο βραβείο στον διαγωνισμό μικροχρηματοδότησης – FEAST Athens #2
Προτείνω ο δήμος Μεγαρέων να απευθυνθεί στην προαναφερόμενη μη κυβερνητική οργάνωση ή σε οποιαδήποτε οργάνωση μπορεί επαρκώς να υλοποιήσει σωστά τη διαχείριση και προστασία των αδέσποτων στην περιοχή μας έτσι ώστε να δοθεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.