Κλ. Βαρελάς: «Χρέος της δημοτικής αρχής είναι να προλαμβάνει»

Πέρασαν δύο χρόνια από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές. Όσος καιρός και αν περάσει θα είναι δύσκολο να ξεχαστεί η 15η Νοεμβρίου 2017 και αυτό γιατί ο χρόνος σταμάτησε μετά το πέρας της βροχόπτωσης.

Στον δήμο Μεγαρέων οι περισσότερες καταστροφές έγιναν στη Νέα Πέραμο, όπου δυστυχώς είχαμε και έναν νεκρό, με την εικόνα του τοπίου να αλλάζει εντός και εκτός της πόλης. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας αποδείχθηκε ανεπαρκής παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών για συνεχή ετοιμότητα λόγω του ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει ξαφνικά και μεγάλης έκτασης καιρικά φαινόμενα όπως αυτό της αιφνίδιας πλημμύρας που έπληξε τη Δυτική Αττική. Δυστυχώς η τότε και σημερινή διοίκηση του δήμου φέρει τεράστιες ευθύνες για τα έργα που δεν έγιναν και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση ήταν σύμμαχος και φίλος της.

Σήμερα θα πρέπει να δούμε πόσο έτοιμοι είμαστε να αντέξουμε ένα αντίστοιχο φαινόμενο χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνικής ζωής και φυσικά χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί έργα εκτός από καθαρισμούς των ρεμάτων από την Περιφέρεια. Αυτό που απαιτείται είναι η εφαρμογή των σχετικών μελετών που βρίσκονται στα συρτάρια ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η περιοχή μας από ενδεχόμενη νέα βιβλική και αναπάντεχη καταστροφή.

Ο συνδυασμός «Μαζί με Όραμα» στις πρόσφατες συνεδριάσεις των κοινοτικών συμβουλίων κατέθεσε δια των εκπροσώπων του τις προτάσεις του για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου Μεγαρέων των ετών 2019-2023. Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνονται προτάσεις που αφορούν το κομμάτι της πρόληψης όπως διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας ώστε φορείς και πολίτες να είναι συντονισμένοι και προετοιμασμένοι σε περίπτωση πλημμυρικών φαινόμενων.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι όσο αφορά το κλίμα ζούμε σε μία εποχή όπου επικρατεί το ακραίο στοιχείο και η μη προβλεψιμότητα. Για αυτό χρέος της δημοτικής αρχής είναι να προλαμβάνει για να μην ξημερώσουν ξανά μέρες σαν την αποφράδα 15η Νοεμβρίου 2017.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button