ΚΚΕ Μεγάρων: « Ο προϋπολογισμός στηρίζει επιχειρηματικούς όμιλους ενώ φοροληστεία και ακρίβεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα»

Ο προϋπολογισμός για το 2022 που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πλαισιώνεται από σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίες εμφανίζονται και στο προσχέδιο και θα φορτωθούν εξολοκλήρου στην πλάτη του λαού. Συγκεκριμένα:

– Μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών του ιδιωτικού τομέα, με απώλειες κρατικών εσόδων ύψους 849 εκατ. ευρώ.

– Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ της εργοδοσίας σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας (186 εκατ.).

– Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 22% από 24% (από 1/1/2022), με απώλειες 183 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό.

– Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων, με κόστος 38 εκατ. ευρώ για το 2022.

– Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν «πράσινη» οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση, από 1/1/2022 (20 εκατ. σε ετήσια βάση). Κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιπλέον έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 5,2% το 2022. Μεταξύ άλλων, η άνοδος των επενδύσεων αναμένεται στο 15,3% φέτος, στο 13,4% το 2022 και στο 8,2% το 2023. Βασικός πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που οι επιδοτήσεις του διαμορφώνονται σε 7,45 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 6,25 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 1,2 δισ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πέρα από τις ενισχύσεις μέσω ΠΔΕ, οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να ανέλθουν σε ακόμα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εκταμιεύσεις συνδέονται με την εκπλήρωση σειράς από αντιλαϊκά ορόσημα.

Φοροληστεία και ακρίβεια τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα

Την ίδια στιγμή, η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Τα συνολικά ποσά των φόρων ξεπερνούν τα 49,5 δισ. το 2022, από 45,4 δισ. φέτος, με αύξηση 4,1 δισ., ενώ ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση ξεπερνά τα 19 δισ., από 17,18 δισ., με αύξηση ύψους 2 δισ. Η φοροαφαίμαξη του λαού που κλιμακώνεται, η καθήλωση των μισθών και η μεγάλη ακρίβεια, είναι το εκρηκτικό «μείγμα» που απειλεί το λαϊκό εισόδημα και τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον μήνα Οκτώβρη σκαρφάλωσε στο 4,1% από 3,4% τον Σεπτέμβρη, 3% τον Αύγουστο και 2,2% τον Ιούλη σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Αντίστοιχα, στην ελληνική οικονομία, ο πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβρη καταγράφηκε στο 3,4%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι ραγδαίες ανατιμήσεις για τον μήνα Οκτώβρη προήλθαν από τον κλάδο της Ενέργειας, όπου καταγράφηκε άνοδος 23,7%. Αυτό αποτυπώνεται και στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με τις συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά (για την Παρασκευή 19/11 βρισκόταν στα 244,11 ευρώ/MWh), κάνοντας την – έτσι κι αλλιώς πενιχρή – «ενίσχυση» στους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση να ακούγεται ως φάρσα. Τα λαϊκά νοικοκυριά θα δουν και δεύτερη αύξηση στα τιμολόγια που θα λάβουν τέλη Δεκέμβρη, και μάλιστα ιδιαίτερα «τσουχτερή».

Αν συνυπολογίσουμε ότι η κατανάλωση ρεύματος θα αυξηθεί τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας χρήσης ηλεκτρικών σωμάτων, τότε θα πρέπει να αναμένονται «ρήτρες αναπροσαρμογής» ακόμα και με τριψήφιο αριθμό στα τιμολόγια, με δεδομένο ότι συμπαρασύρονται προς τα πάνω και οι υπόλοιπες χρεώσεις.

Κι ενώ η κατάσταση διαμορφώνεται τραγική για εκατοντάδες χιλιάδες οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης, έχοντας απορρίψει πρόσφατα τη σχετική τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα ενεργειακά αγαθά.

Να λοιπόν και με νούμερα αυτό που λέει το ΚΚΕ, πως όλες οι κυβερνήσεις στον καπιταλισμό είναι εχθρικές απέναντι στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που τις θυσιάζει στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Να και γιατί το Κάλεσμα για Αγωνιστική Συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για το λαό και την κάλυψη των αναγκών του. Όπως είπε ο Γραμματέας του Κόμματος «Εκεί είναι η θέση όλων, ο ένας δίπλα στον άλλον, μαζί με τους κομμουνιστές. Εκεί είναι η θέση όλων όσοι ανησυχείτε, αγανακτείτε και δεν συμβιβάζεστε με τη σημερινή κατάσταση. Ολων όσοι στην καρδιά και στο μυαλό σας κρατάτε ζωντανή την ελπίδα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button