ΚΚΕ Μεγάρων – Ν. Περάμου: «Η υλοποίηση των δασικών χαρτών εξυπηρετεί το κεφάλαιο»

Ανακοίνωση ΚΟΒ Μεγάρων με θέμα τους δασικούς χάρτες

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες περίπου, αποκάλυψε μια ακόμα πλευρά των συνεπειών που έχει για τους βιοπαλαιστές αγρότες το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνουν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο έδαφος της εμπορευματοποίηση της γης.

Οι δασικοί χάρτες δεν είναι απλά μια «αποτύπωση» των εκτάσεων με βάση τον χαρακτήρα τους (δάσος, αγρός, κατοικία, πόλη), αλλά στην πραγματικότητα αποτυπώνουν σχέσεις παραγωγής και ιδιοκτησίας. Περιέχουν τις μεταβολές στην ιδιοκτησία, στο χαρακτήρα και τη χρήση των εκτάσεων, ενώ διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του κεφαλαίου για κερδοφόρες επενδύσεις, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά, η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των χρήσεων γης είναι προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Τουρισμού και των Κατασκευών.

Όταν ο δασικός χάρτης γίνει οριστικός, ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης που περιλαμβάνεται σε αυτόν διαμορφώνει «καθαρό τοπίο» στη γη, που σε συνδυασμό με την ιδιοκτησία, θα αποτελέσει κερδοφόρα διέξοδο για συσσωρευμένα κεφάλαια. Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, η ΝΔ επιταχύνει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, θέλοντας να επιλύσει ένα χρόνιο ζήτημα.

Ανάμεσα στις συνέπειες που θα έχει η κύρωση των δασικών χαρτών, είναι η διευκόλυνση της καταστροφής εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, η καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, η συγκέντρωση της γης στο κράτος και στα χέρια μεγάλων επενδυτών, αλλά και το ξεκλήρισμα ενός τμήματος βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Παράλληλα, με τα χαράτσια που θα απαιτηθούν από το παράβολο για τις αντιρρήσεις μέχρι τους φόρους ακινήτων για τα συμβόλαια, θα αυξηθούν και τα κρατικά έσοδα.

Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και η επικύρωσή τους δεν έχει επομένως να κάνει με την προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας και του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι παράλληλα επιδιώκει να νομιμοποιήσει καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομους οικισμούς και αυθαίρετα, σε βάρος της κρατικής δασικής γης.

Το πόσο «επιτακτική» ανάγκη για το κεφάλαιο είναι η υλοποίηση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι αποτελούσε προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου.

Στηρίζουμε το πλαίσιο αιτημάτων Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και μαζικών φορέων, που διαμόρφωσαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Όχι στους δασικούς χάρτες που διευκολύνουν την καταστροφή των δασών, εντείνουν το εμπόριο της γης, οδηγούν στην καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας επιταχύνοντας τα κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων.
– Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες, γενικότερα η δασική πολιτική και η πολιτική γης, ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων.
– Να μην αναγνωριστούν και στους δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών.
– Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν χωρίς άδεια, για αλλαγή της χρήσης, και να καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης από βιοπαλαιστές αγρότες.
– Να είναι δωρεάν και χωρίς κανένα παράβολο οι αντιρρήσεις για τα λαϊκά στρώματα.
– Να παραταθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων, τουλάχιστον για έναν χρόνο, και να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης σε όλες τις περιοχές όπου αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες. Να δοθεί ανάλογο δικαίωμα και για τις παλιές αναρτήσεις.
– Να μην επιστραφούν ενισχύσεις που έλαβαν μικρομεσαίοι, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, για κανέναν λόγο που προκύπτει από τους δασικούς χάρτες, να εξασφαλιστούν η συνέχιση καταβολής τους και η συνέχεια της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας.
– Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα και πόροι στις κρατικές Δασικές Υπηρεσίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button