ΚΚΕ: Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αλληλεγγύη προς τους πληγέντες

Στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής, στην Κινέτα και στα Μέγαρα, καθώς και της Κορινθίας, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 24 Ιούλη κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από μέλη της τοπικής Οργάνωσης, καθώς και τους Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και Αντώνη Χοροζάνη, δημοτικό σύμβουλο Μεγαρέων εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και ο Χρήστος Ασημακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Λουτρακίου, Αγίων Θεοδώρων, Περαχώρας εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 

Το κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε στην Ομοσπονδία Οικιστών και συναντήθηκε με το δήμαρχο Μεγαρέων, ενώ επεσήμανε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αλληλεγγύη προς τους πληγέντες. Ακολούθως το κλιμάκιο μετέβη στον οικισμό Πανόραμα και στη συνέχεια στον οικισμό Γλυκιά Ζωή, όπου χωρίζεται με τα διυλιστήρια της «Μotor Oil» με ένα δρόμο. Όπως επεσήμαναν οι κάτοικοι του οικισμού, από τη χθεσινή πυρκαγιά από τα 46 σπίτια του οικισμού, τα 14 έχουν υποστεί ζημιές, με τα 7 εξ αυτών να αποτελούν μόνιμες κατοικίες λαϊκών οικογενειών.

 

Η φωτιά εξακολουθεί να καίει στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη.

Δήλωση της Δ. Μανωλάκου

 

Σε δήλωσή της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος σημείωσε τα παρακάτω:

 

«Κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές για να δούμε τις μεγάλες, τραγικές επιπτώσεις από τις μεγάλες φωτιές, τους άδικους και σκληρούς θανάτους οικογενειών, ανθρώπων, γιατί; Γιατί δεν υπήρχε σχέδιο απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα, για να προστατευτούν ζωές και κατοικίες. Εμείς, το ΚΚΕ δεν θα μείνουμε μόνο στις περιγραφές, πιέζουμε και ζητάμε άμεσα όχι μόνο την καταγραφή, όποιος είναι άστεγος αυτήν τη στιγμή και έχει καταστραφεί το σπίτι του, να φιλοξενηθεί όσο διάστημα χρειάζεται.

 

Σε όλες αυτές τις περιοχές που εμείς πήγαμε σήμερα, δεν έχουν φως και νερό για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Ζητάμε να λειτουργήσουν όλες οι κοινωνικές δομές, κέντρα Υγείας, Πρόνοιας κ.ά., για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, αλλά και προβλήματα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Βεβαίως ζητάμε άμεση καταγραφή, άμεση αποκατάσταση των ζημιών, 100%, ανεξάρτητα αν είναι ενταγμένα σε σχέδια πόλης ή όχι και υποδομές που να εξυπηρετούν τέτοιες κρίσεις. Όμως, αυτό που βλέπουμε – βεβαίως ο χρόνος θα το δείξει – είναι ότι μπρος στο κέρδος δεν υπολογίζουν τις ζωές των ανθρώπων, όχι μόνο το σπίτι που έχτισαν με τις οικονομίες μιας ζωής, αλλά ούτε και τις ζωές τους. Όταν στοχεύουν να κάψουν μια συγκεκριμένη περιοχή για να αλλάξει χρήση γης, δεν κάνουν συμβόλαιο ούτε με τη φωτιά, αλλά ούτε και το πώς θα επεκταθεί. Η φωτιά καταστρέφει και σκοτώνει. Θα επιμείνουμε και όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί τότε ξεχνάνε, εμείς θα ζητάμε, θα πιέζουμε μέχρι να αποκατασταθούν σχεδόν στο σύνολό τους.

 

Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν εμπρησμός, αλλά βλέπεις ταυτόχρονα πολλές εστίες την ίδια ώρα. Αν μιλήσετε με τους δασολόγους λένε ότι όταν υπάρχει μια εστία μπορεί να είναι κατά τύχη. Όταν υπάρχουν, όμως, πολλές εστίες τότε μιλάνε με βεβαιότητα για εμπρησμό γιατί δεν είναι μόνο για να κάψουν τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά βάζουν ταυτόχρονα και σε άλλες περιοχές για να διασπαστούν οι δυνάμεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα το θυμούνται και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του και τον ηρωισμό των υπαλλήλων του μόνο όταν ξεσπούν φωτιές. Μετά τους ξεχνούν. Είναι γνωστό ότι οι πυροσβέστες δεν ανήκουν στα βαρέα, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κι όμως το ΠΣ έχει τα περισσότερα θύματα στην ώρα της εργασίας.

 

Στην Κινέτα η εστία ξεκίνησε εκεί όπου θέλουν να γίνει εξόρυξη βωξίτη. Έτσι μας είπαν κάτοικοι από την περιοχή. Σε άλλες περιοχές θέλουν να αλλάξουν τις χρήσεις γης. Από δασική να την κάνουν οικοδομική, τουριστική κλπ. Όσο η γη είναι εμπόρευμα βάζουν ακόμα και φωτιές, καταστρέφοντας ακόμα και ζωές για το κέρδος του ενός. Αυτή η πολιτική δεν πάει άλλο, πρέπει να ανατραπεί».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button