Κινήσεις διοίκησης για την καταπολέμηση της ανεργίας

Η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα της  εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Το συμβόλαιο του δημάρχου Μεγαρέων με τους πολίτες του δήμου κατευθύνθηκε σε δυο κύριους πυλώνες.

Πρώτος εξ΄ αυτών είναι η κατασκευή όλων των απαραίτητων για τη βιωσιμότητα της περιοχής έργων υποδομής. Σε αυτό το επίπεδο ο δήμος αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων από κοινοτικούς πόρουςδηλαδή χωρίς να χρεωθούν οι δημότες ούτε ένα ευρώ. Την ασταμάτητη και κοπιαστική δουλειά του δημάρχου Μεγαρέων και των συνεργατών του επιβεβαιώνουν οι συνεχείς εντάξεις στο ΕΣΠΑ των μεγάλων έργων υποδομής  του δήμου μας όπως η αποχέτευση της Νέας Περάμου, η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Μεγάρων, το δημοτικό γηροκομείο Μεγάρων, η αποχέτευση στην επέκταση του σχεδίου πόλεως Μεγάρων, η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Μεγάρων, και άλλα. Τα έργα αυτά αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά με ταχύτατους ρυθμούς παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία και αθηροσκληρωτική λειτουργία των δομών της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο δομήθηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη της διοίκησης του δήμου Μεγαρέων και των δημοτών ήταν η καταπολέμηση της ανεργίας. Η κατάσταση όπως είναι γνωστό σε όλους επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, καθώς η χώρα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Σε πείσμα των καιρών ο δήμος Μεγαρέων προσπαθεί καθημερινά να δώσει λύσεις στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας που έτσι και αλλιώς έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας στις μέρες μας.

Για αυτόν τον κοινωνικά κρίσιμο σκοπό η διοίκηση του δήμου Μεγαρέωνχρησιμοποιεί καθημερινά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Λόγω της  οικονομικής  επιτήρησης του κράτους μας από την τρόικα οι δυνατότητες προσφοράς εργασίας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας είναι περιορισμένες.

Παρόλα αυτά δε μένει καμία δυνατότητα ανεκμετάλλευτη από τη διοίκηση του δήμου μας. Πρόσφατα ενεργοποιήθηκαν 25 οκτάμηνες συμβάσεις στον τομέα καθαριότητας. Αυτό θα διασφαλίσει μεν την καθαριότητα του δήμου μας, αλλά και προσφέρει απασχόληση σε 25 συντοπίτες μας.

Σύντομα ο δήμος σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα προκηρύξει διαγωνισμό για την πλήρωση 104 θέσεων εργασίας, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Επίσης  προσεχώς θα εγκριθεί  νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με ΜΚΟ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, που έρχεται ως συνέχεια του περσινού στο οποίο απασχολήθηκαν 147, νέοι ως επί το πλείστον, δημότες του δήμου μας.

Οι ενέργειες όμως προσωπικά του δημάρχου Μεγαρέων κ. Ιωάννη Μαρινάκη δε σταματούν εδώ. Έχει δρομολογηθεί, και άμεσα θα φανούν τα αποτελέσματα στους πολίτες,  η δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, δράση η οποία θα προσφέρει  δεκάδες θέσεις εργασίας. Η δημιουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων αποτελεί μια πολύ σοβαρή δράση κοινωνικής οικονομίας από την οποία μπορεί να εξασφαλιστεί για κάθε πολίτη το θεμελιώδες δικαίωμα στην κοινωνική ένταξη, την απασχόληση και στην καταπολέμηση της εργασιακής αβεβαιότητας.

Με δράσεις σαν αυτή ο δήμος Μεγαρέων ενισχύει τον παρεμβατικό του ρόλο στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κινδύνου για τον κοινωνικό αποκλεισμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Γίνεται σαφές πως η κινητοποίηση με τέτοιες δράσεις αποτελεί όαση στην εθνική κατάθλιψη και καταχνιά.

Η διοίκηση του δήμου όμως δε σταματά εδώ, αλλά κάνει ότι είναι εφικτό ώστε να  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ανοίξουν μόνιμες θέσεις εργασίας και να επιλυθεί το πρόβλημα με τρόπο μόνιμοΈτσι έχει δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με τρόπο τον οποίο θα υποχρεώνει τον ανάδοχο για την απασχόληση προσωπικού από την περιοχή.

Τέλος μην αμελούμε πως ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης έχει θέσει ως προσωπικό στοίχημα του την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μεγάρων, το οποίο αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης μιας περιοχής. Μόνο μέσω ενός σύγχρονου και επικαιροποιημένου σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής ΓΠΣ μπορεί μια περιοχή να αναμένει δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, του εμπορίου αλλά και της οικοδομής που δεν πρέπει να αμελούμε πως αποτέλεσε την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης όλης της χώρας για δεκαετίες.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button