Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τα διόδια από την Ένωση Πολιτών – Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, 12:00

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων  τηρώντας πιστά το δόγμα «Ιδιωτικοποίηση των πάντων-Όλα για το μεγάλο κεφάλαιο» οδηγούν τον λαό στην πλήρη εξαθλίωση προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και των διεθνών τοκογλύφων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και με αυτό το πνεύμα έχει εκχωρηθεί ακόμα και το εθνικό οδικό δίκτυο στους μεγαλο-εργολάβους, για να εισπράττουν αυτοί τα διόδια, που υποτίθεται, πως είναι για την συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά έχουν φτάσει στο εξωφρενικό σημείο, να εισπράττουν διόδια και για δρόμους, που ΘΑ κατασκευαστούν π.χ. δρόμος ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΑΤΡΑ. Δηλαδή και με άλλα λόγια, οι πολίτες βάζουν τα χρήματα, με τα οποία ο εργολάβος θα φτιάξει το δρόμο, για να εισπράττει τα διόδια!!!

Σε μια περίοδο, που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί τεράστια μείωση, ο δείκτης της ανεργίας έχει φτάσει στο κατακόρυφο και ο ένας φόρος διαδέχεται τον άλλο με ρυθμό πολυβόλου, με αποτέλεσμα τα οικονομικά των πολιτών να βρίσκονται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, βρήκε η κυβέρνηση την ευκαιρία, να κάνει άλλο ένα δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω της σκανδαλώδους αύξησης της τιμής των διοδίων, που θα αφαιρεί χρήματα από τους πολίτες και θα τα προσθέτει στους μεγαλο-εργολάβους.

Και ενώ, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, προσπαθεί να πιέσει ιδιώτες, να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους, στο θέμα που αυτή αποφασίζει, αφού οι τιμές των διοδίων καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, αντί για μείωση, που θα ήταν το λογικό και μια μικρή ανακούφιση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, επιβάλλει μια τεράστια αύξηση, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 60%.

Έτσι, για να μην ξεφύγει και από το στόχο των μνημονίων, που δεν είναι άλλος από την πλήρη εξαθλίωση του λαού και από το να γίνουν οι φτωχοί, φτωχότεροι και οι πλούσιοι, πλουσιότεροι.

Για τους κατοίκους του Δήμου Μεγαρέων το θέμα των διοδίων έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες και μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ αυτές της αύξησης της τιμής των διοδίων, διότι από τούδε και στο εξής θα πληρώνουν διόδια και για διαδρομές, που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν καθόλου. Επομένως, πρόκειται για μια τεράστια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Π.χ. οι διαδρομές προς Ελευσίνα, προς Κόρινθο, προς Ν. Πέραμο και το πήγαινε-έλα στην Κινέττα ήταν χωρίς πληρωμή. Τώρα θα πρέπει να πληρώνει κάποιος, έστω κι αν μετακινείται μέσα στα όρια του ίδιου του Δήμου του.

Πρέπει δε να σημειωθεί και το γεγονός, ότι σχεδόν όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στην Ελευσίνα, κάτι που αναγκάζει τους κατοίκους του Δήμου Μεγαρέων, να μετακινούνται πολύ συχνά προς και από Ελευσίνα, για να καταλάβει κανείς το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.

Και ενώ η κυβέρνηση επέβαλε στα διόδια το καθεστώς, που προαναφέρθηκε, δεν έχει τηρήσει ή δεν έχει ολοκληρώσει σχεδόν καμία από τις προϋποθέσεις, που η ίδια έχει θεσπίσει για το θέμα των κλειστών αυτοκινητοδρόμων και της επιβολής αντιτίμου διοδίων.

– Δεν υπάρχουν παράπλευροι δρόμοι σε όλο το μήκος της εθνικής οδού και όπου υπάρχουν δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων.

– Η κατάσταση, που επικρατεί στην ΠΕΟΑΚ, ιδιαίτερα στις στροφές Ευταξία και στην Κακιά Σκάλα, πολύ δύσκολα θα αντέξει στην αυξημένη κίνηση των μεγάλων φορτηγών οχημάτων,  που θα προκύψει από την αλλαγή στο καθεστώς των διοδίων. Ήδη έχουν προκύψει τεράστια «μποτιλιαρίσματα»!

– Δεν έχει εφαρμοσθεί η πληρωμή διοδίων ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση,  που σημαίνει, ότι ο οδηγός πρέπει να πληρώνει, όταν εξέρχεται από την εθνική οδό ανάλογα με την απόσταση, που έχει διανύσει.

– Διόδια πληρώνονται για την συντήρηση του οδικού δικτύου και όχι για την κατασκευή δρόμων. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να δίνουν χρήματα στον εργολάβο, μέσω των διοδίων (Κόρινθος-Πάτρα), που θα κατασκευάσει τον δρόμο, για να εισπράττει αυτός τα διόδια.

Μέχρι να τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις από την πολιτεία, που η ίδια έχει θεσπίσει, θα πρέπει να επανέλθει το παλιό καθεστώς στα διόδια και στις παλιές τιμές, που όχι μόνο δεν πρέπει να αυξηθούν, αλλά να μειωθούν κιόλας.

Ο λαός έχει φτάσει στα όριά του. Δεν αντέχει άλλο και γι’ αυτό άρχισαν ήδη οι κινητοποιήσεις.

Το Σάββατο το πρωί, 8 Φεβρουαρίου, οι τρεις δημοτικοί συνδυασμοί της αντιπολίτευσης, ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, καθώς και πλήθος φορέων συγκεντρώθηκαν στα διόδια της Πάχης, για να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν την αγανάκτησή τους. Η Δημοτική Αρχή ήταν απούσα.

Την Τετάρτη βράδυ, 12 Φεβρουαρίου, έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο φορέων Μεγάρων και Νέας Περάμου και των παραπάνω συνδυασμών της αντιπολίτευσης, για να αποφασισθεί ο τρόπος της παραπέρα δράσης. Εξελέγη ένα συντονιστικό όργανο, που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των απαιτουμένων προπαρασκευών και ενεργειών για την  επιτυχία του αγώνα. Η Δημοτική Αρχή ήταν και από εκεί απούσα.

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00, θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια (γέφυρα) της Πάχης. Η συμμετοχή πρέπει να είναι καθολική, διότι μας αφορά όλους. Εκτιμάται, πως αυτό αφορά και την Δημοτική Αρχή και θα αναγκαστεί, να είναι και αυτή παρούσα.

Μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του αγώνα, καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε το εθνικό δίκτυο, εκτός εξαιρετικά επειγουσών περιπτώσεων, υφιστάμενοι την όποια ταλαιπωρία και καθυστέρηση, προκειμένου να μειώσουμε, όσο γίνεται, τα έσοδα των μεγαλο-εργολάβων. Είναι κι αυτό μια μορφή αγώνα και οι αγώνες απαιτούν ταλαιπωρίες και θυσίες.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button