Ιωάννης Μαρινάκης για το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο συνδυασμός «ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ», με επικεφαλής τον Γιάννη Μαρινάκη, σχετικά με το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης.

 

«Η δομή του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης είναι μια πολύ σημαντική δομή, η οποία ξεκίνησε επί διοικήσεως μας και στηρίχτηκε σε προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως αυτό της κοινωφελούς εργασίας, μέσω του οποίου μπορέσαμε να προσλάβουμε τα κατάλληλα άτομα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις κάλυψης της θέσης του Ψυχολόγου, του Κοινωνιολόγου και του Κοινωνικού Λειτουργού.

 

Το δημοτικό συμβούλιο με τις αρ. αποφ. 321/2013 και 322/2013 αποφάσισε ομόφωνα την ίδρυση και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης αντίστοιχα, μετά από εμπεριστατωμένη εισήγηση του τ. Αντιδημάρχου κ. Κλεάνθη Βαρελά.

 

Επομένως δεν πρόκειται για μια νέα δομή, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του δήμου.

 

Είναι αλήθεια ότι η προσφορά αυτής της δομής στην κοινωνία είναι πολύ σπουδαία, όταν μάλιστα η κοινωνία χειμάζεται καθημερινά και τα προβλήματα βαραίνουν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία των πολιτών.

 

Όμως επειδή μια τέτοια δομή πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένη και τα αποτελέσματα   της δουλειάς των ατόμων που τη στελεχώνουν  να είναι βέβαια, η αρμόδια Αντιδήμαρχος πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της και κυρίως να ενημερώνει σωστά και επακριβώς.

 

Επομένως η Αντιδήμαρχος πρέπει να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

 • Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός και οι ειδικότητες του επιστημονικού προσωπικού της δομής που θα παρέχουν τις υπηρεσίες
 • Με ποιον τρόπο και ποιες διαδικασίες έγιναν οι προσλήψεις αυτών των ατόμων και ποια η σχέση εργασίας τους;
 • Αν δεν έγιναν οι προσλήψεις μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ (ΕΣΠΑ, κοινωφελής εργασία), πότε δημοσιεύθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος, μέσω ποιου φορέα και ποιας αποφάσεως αυτού
 • Ποιος αποφάσισε την εγκατάσταση της δομής στο χώρο του δημοτικού Γηροκομείου; Δεν γνωρίζετε ότι ο χώρος αυτός είναι αποκλειστικά και μόνο για την φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων και ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, διαφορετικά θα υπάρχουν συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει ήδη χώρος που φυλάσσεται το υπάρχον αρχείο στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου, όπου ήταν και ο χώρος λειτουργίας της δομής;

 

Η Αντιδήμαρχος στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αυτής της δομής, αλλά δεν μπήκε στην ουσία, δηλαδή να αναλύσει τη λειτουργία της, τις κατηγορίες των ωφελουμένων, τον τρόπο φύλαξης του αρχείου έτσι ώστε να προστατεύεται το απόρρητο, προφανώς γιατί η ίδια ήταν πλημμελώς ενημερωμένη.

 

Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, ειδικά σε αυτούς που έχουν ασχοληθεί και γνωρίζουν καλά πόσο λεπτό και ευαίσθητο είναι το αντικείμενο αυτής της δομής.

 

Διαφυλάσσεται το απόρρητο των συνεδριών και με ποιο τρόπο;

 

Ο ή η ωφελουμένη που επιθυμεί να μείνει απόρρητη η επίσκεψη της, στο χώρο, πως προστατεύεται;

 

Αυτά είναι μερικά σημαντικά ζητήματα στα οποία η Αντιδήμαρχος δεν μπήκε στον κόπο να αναφερθεί, αφού φυσικά όπως φαίνεται από το δελτίο τύπου έχει πλήρη άγνοια.

 

Συγκεκριμένα δεν αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

 • Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας
 • Σκοπός και στόχοι της λειτουργίας του ΚΨΥ
 • Παρεχόμενες υπηρεσίες – αρμοδιότητες
 • Κατηγορίες ωφελουμένων
 • Διασύνδεση, συνεργασία με άλλους φορείς
 • Στελέχωση – συντονισμός – εποπτεία – έλεγχος
 • Οργάνωση λειτουργίας(χώρος – ώρες λειτουργίας)
 • Ζητήματα Δεοντολογίας
 • Υποχρεώσεις ωφελουμένων
 • Τηρούμενα στοιχεία – αρχεία – έντυπα

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

 

Όλα τα παραπάνω τα ανέλυσε με πολύ πειστικό και μεθοδικό τρόπο ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Κλεάνθης Βαρελάς στην αντίστοιχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας και ο βασικός συντελεστής της πραγματοποίησης της. Η δε αδυναμία συνέχισης της ήταν αποτέλεσμα αδυναμίας επαναπρόσληψης των αντίστοιχων ειδικοτήτων και μόνο.

 

Σήμερα καλούμαστε να παρακολουθήσουμε τη συνέχιση της δομής με κύριο χαρακτηριστικό την προχειρότητα, από άτομα που δεν γνωρίζουν καν το αντικείμενο και που χρησιμοποιούν τέτοιες δομές για προσωπική προβολή και μόνο.

 

Ο χώρος που έχει επιλεγεί(αυτός του δημοτικού Γηροκομείου) για τη στέγαση της δομής, είναι απαγορευτικός από το νόμο και μια τέτοια ενέργεια είναι δυνατό να προκαλέσει ακόμα και απένταξη του έργου μιας και είναι γνωστό ότι στο χώρο αυτό δεν επιτρέπεται να συστεγαστεί καμία άλλη δομή ή δραστηριότητα.

 

Ευχόμαστε να αποδώσει η δομή για το καλό της χειμαζόμενης κοινωνίας μας, αλλά το θέαμα τέτοιων ατόμων στις αντίστοιχες θέσεις ευθύνης μας αποκαρδιώνει.»

 

Γραφείο Τύπου του συνδυασμού

«ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button