Η πανδημία επιτίθεται

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με μέτρα που εξετάζονται για τις αποφάσεις την Παρασκευή

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εισηγείται το άμεσο κλείσιμο σχολείων κάνοντας λόγο για κίνδυνο «Πορτογαλοποίησης», λόγω βρετανικής μετάλλαξης.
Ενισχύεται η αγωνία για την Αττική για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο».
Εκπαίδευση, λειτουργία καταστημάτων, απαγόρευση κυκλοφορίας και το σενάριο του αυστηρού lockdown, τίθενται υπό καθημερινή εξέταση.
Ο καθηγητής Ν. Σύψας δηλώνει: «Τα στοιχεία που έχουμε είναι καταστροφικά».

Όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούν την πραγματικότητα των τελευταίων ημερών με βάση τα δεδομένα που απορρέουν από την πορεία της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών επιτίθεται σφοδρότερα.

Το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού τα στοιχεία, όπως είπε, είναι «καταστροφικά και όχι απλώς ανησυχητικά». Σημείωσε πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα«, για να συμπληρώσει πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε Πορτογαλία όσον αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης. Ξεκαθάρισε ότι την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι στην παρούσα φάση τουλάχιστον η αγορά.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο «να το δούμε». Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε και πρέπει να κλείσουν τα σχολεία. Κράτει τις μηχανές και «όπισθεν ολοταχώς» για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας. Έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε. Από Δευτέρα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό».

Μετά την εορταστική χαλάρωση, υπογράμμισε πως: «Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από το κλασικό, κάτι που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη».

Έτσι τα μέτρα που εξετάζονται στο συμβούλιο της Παρασκευής και τα εναλλακτικά σενάρια με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα είναι:

– Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική, όπως δηλαδή ισχύει σήμερα και μέχρι τις 5 το πρωί. Η πρόταση να ισχύει από τις 6 το απόγευμα αντικρούει στις προτάσεις των συγκοινωνιολόγων, οι οποίοι προτάσσουν τον όγκο κατοίκων του λεκανοπεδίου σε σχέση με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα δημιουργηθεί.

– Η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές και όχι μόνο για τις «κόκκινες».

– Η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές και όχι μόνο για τις «κόκκινες».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button