Ι. Μαρινάκης: «Ανοχύρωτη πόλη η Κινέτα»

Δελτίο τύπου του συνδυασμού «Μέγαρα – Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα» σχετικά με τις εξελίξεις στην Κινέτα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 25ης Νοεμβρίου.

Πέρασαν 16 μήνες από την τρομακτική φωτιά που έσπειρε τον όλεθρο και 13 μήνες από την πρώτη καταστροφική πλημμύρα που σάρωσε ότι βρήκε στο πέρασμα της και η Κινέττα στις 25 Νοεμβρίου του 2019 δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα, με μια νέα κοσμογονία.

Τα ορμητικά νερά των Γερανείων παρέσυραν τεράστιους όγκους φερτών υλικών και κυρίως ξεριζωμένα δένδρα και κορμοδέματα από το περιβόητο αντιπλημμυρικό έργο στις γυμνές από δένδρα πλαγιές της οροσειράς.

Μετά τον πόνο που προκαλείται από το θέαμα της ολοσχερούς καταστροφής, ακολουθούν η οργή και η αγανάκτηση για όλα αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία 2 χρόνια στην Κινέττα και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Κινέτα είναι ανοχύρωτη πόλη.

Δεν είναι δυνατό να έχουν προηγηθεί καταστροφές που έκαναν ορατά τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κινέτα και το μόνο που έγινε μέσα σ΄αυτό το διάστημα είναι το σαθρό και ψεύτικο έργο της κατασκευής φραγμάτων από κορμοδέματα σε κάποιες από τις πλαγιές του βουνού, τα οποία με τα πρώτα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν και αποτέλεσαν την κύρια αιτία των καταστροφών που ακολούθησαν στον αστικό ιστό της Κινέτας.

Το έργο αυτό το έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και στοίχισε 9.000.000 ευρώ!

Αλήθεια που είναι ο κ. Κοκκινάκης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής; Εμφανίστηκε καθόλου; Είναι ακόμα στη θέση του;

Σήμερα τα ρέματα της Κινέτας χάθηκαν, καλύφθηκαν από τεράστιους όγκους λάσπης και φερτών υλικών.

Το ρέμα της Πίκας που αποτέλεσε μια από τις κεντρικές πηγές της καταστροφής, έχει μπαζωθεί σε όλο το μήκος του.

Τα μηχανήματα του Δήμου, της Περιφέρειας και του Στρατού κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να το επαναφέρουν στην αρχική μορφή του, πράγμα πολύ δύσκολο και χρονοβόρο. Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών χάθηκε από την ορμή των χειμάρρων.

Όμως τι πρέπει να γίνει για να μην κάνουμε ξανά μνημόσυνα κατόπιν εορτής, όπως είπε Σύμβουλος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κινέττας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν αρμονικά για να υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες το τοπικό Συμβούλιο Κινέττας, του οποίου η άποψη πρέπει να εισακούγεται και να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από όλους τους άλλος φορείς, με πρώτο και κύριο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τόσο η Πρόεδρος του Συμβουλίου, όσο και οι υπόλοιποι Τοπικοί Σύμβουλοι είναι άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα της Κινέττας και τα γνωρίζουν όσο κανένας άλλος. Δεν είναι δυνατόν επομένως να μην υπολογίζονται και να παραμένουν ακόμα και σήμερα απλοί παρατηρητές των τεκταινόμενων.

Μόλις μια ημέρα πριν τις καταστροφικές πλημμύρες της 25ης Νοεμβρίου στη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσαν η Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Κινέτας, εκφράσθηκαν από αυτούς προφητικές ανησυχίες σε μια ενδεχόμενη μεγάλη νεροποντή.

Δεν πέρασαν 24 ώρες και το κακό έγινε!

Η εξαρχής οριοθέτηση και ο καθαρισμός των ρεμάτων αποτελεί ενέργεια πρωταρχικής σημασίας. Η Περιφέρεια πρέπει άμεσα με κατεπείγουσες διαδικασίες να δώσει ξανά μορφή και λειτουργία στα ρέματα και βέβαια να μην επιτρέψει την παραμονή κανενός εμποδίου στο πέρασμα των μηχανημάτων. Όλες οι αυθαιρεσίες που θα προκύψουν στην κοίτη του ρέματος πρέπει να απομακρυνθούν, αν θέλουμε πραγματικά να διαφυλάξουμε τις ζωές των συνδημοτών μας.

Πρέπει άμεσα να γίνει αναδάσωση των Γερανείων. Οποιασδήποτε μορφής βλάστηση αποτελεί εμπόδιο στη ροή του νερού και το ριζικό σύστημα κάθε δενδρυλλίου που θα φυτευτεί θα λειτουργήσει ως αυτόνομο αρδευτικό σύστημα. Η μείωση της ποσότητας και της ταχύτητας του νερού θα είναι εντυπωσιακή.

Αυτό το έργο αποτελεί κατά την άποψη μας το πρώτο οχυρό της Κινέτας σε μια νέα νεροποντή και όχι το άστοχο έργο της κορμοδέτησης, για το οποίο πρέπει να ζητηθούν ευθύνες από τους υπεύθυνους.

Ο συνδυασμός μας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην Κινέτα. Ο επικεφαλής κ. Ιωάννης Μαρινάκης με τους συνεργάτες του περπάτησαν σε όλες τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές, μίλησαν με πολλούς πληγέντες κατοίκους και κατέγραψαν τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε το σεβασμό και τη συμπαράσταση στους πληγέντες και τόνισε ότι ένα τέτοιο ακραίο φυσικό φαινόμενο δεν επιδέχεται μικροπολιτικό αντιπολιτευτικό λόγο και ούτε αποτελεί πεδίο λαϊκισμού.

Ευθύνες μπορούν να ζητηθούν από τη δημοτική αρχή για το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε την πενταετία 2014 – 2019, όπου δεν υπήρχε πρόληψη για την αντιπλημμυρική προστασία της Κινέττας και συνολικά του Δήμου μας.

Όμως δεν μπορούν να ζητηθούν και να επιρριφθούν ευθύνες στη διοίκηση για ένα τόσο ραγδαία εξελισσόμενο ακραίο φαινόμενο.

Σοβαρές ευθύνες φέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ανέθεσε ένα έργο 9.000.000 ευρώ χωρίς να το επιβλέπει, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει με την πρώτη νεροποντή.

Η διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει άμεσα σε μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου, αν θέλει να αφήσει πραγματική παρακαταθήκη στον τόπο μας.

Η παράταξη μας δια του επικεφαλής της επέδειξε υψηλό πολιτικό φρόνημα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν προέβη σε μια άκαρπη και ανούσια πολιτική τοποθέτηση, μόνο και μόνο για να βλάψει πολιτικά τη διοίκηση του Δήμου.

Η τοποθέτηση μας ήταν σαφής και περιείχε το στοιχείο της σύμπνοιας και της διάθεσης συνεργασίας, όπως πρέπει να συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπάρχει πολύς χρόνος και πολλά θέματα για πολιτική αντιπαράθεση στο μέλλον. Τούτη τη στιγμή χρειάζεται ομαδικό πνεύμα για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Εμείς δείξαμε τη διάθεση της προσφοράς με σκοπό αυτή τη προοπτική. Περιμένουμε από τη διοίκηση να ανταποκριθεί.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button