Δ. Γεωργακής: «Η διοίκηση δείχνει γύμνια απέναντι στους πολίτες»

Άρθρο απέστειλε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Τώρα», Δημήτρης Γεωργακής στο οποίο κάνει έναν κριτικό “απολογισμό” των πρώτων 3 μηνών της δεύτερης 4ετίας της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων.

Διαβάστε το άρθρο:

«Ο Βασιλιάς είναι γυμνός»

Η γνωστή φράση από το παιδικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν περιγράφει την στιγμή που ο βασιλιάς της ιστορίας δεν μπορεί να δει την πραγματικότητα, ότι περπατάει γυμνός. Όμως ο σοφός λαός βλέπει τη γύμνια του.

Η φράση αυτή θυμίζει την κατάσταση στον Δήμο Μεγαρέων σήμερα, τρεις μήνες μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων της δεύτερης θητείας διοίκησης Γρηγόρη Σταμούλη.

Ανάλογα με τον βασιλιά του παραμυθιού, η σημερινή διοίκηση του Δήμου αδυνατεί να δει τα προβλήματα και ενεργεί-ή και όχι- χωρίς αίσθηση της πραγματικής κατάστασης με δραματικές συνέπειες για τον Δήμο και τους πολίτες.

Η διοίκηση που ευαγγελίζεται την εξοικονόμηση πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, τον ορθολογικό σχεδιασμό και κυρίως τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια, φαίνεται να αποκλίνει από τις αρχές αυτές, δείχνοντας «γύμνια» απέναντι στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ως μικρός απολογισμός των πρώτων 3 μηνών της δεύτερης 4ετίας της διοίκησης, καταγράφονται τα παρακάτω δεδομένα:

Κανένα μέτρο πρόληψης φυσικών καταστροφών.
Έχοντας πλέον την εμπειρία 2 μεγάλων φυσικών καταστροφών τα 2 τελευταία χρόνια και ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν γνωστά μέρες πριν εκδηλωθούν, δεν υπήρξε σχεδιασμός για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της ζωής. Τέτοιο μέτρο θα ήταν η εκτίμηση του πιθανού κινδύνου από πλημμύρα και η μεταφορά έστω για τη συγκεκριμένη νύχτα των κατοίκων σε δομές φιλοξενίας(ξενοδοχεία). Στην πρόταση για σύσταση δομής, Διεύθυνσης προστασίας περιβάλλοντος και φυσικών καταστροφών, με προληπτικό ρόλο και σχεδιασμό για τις φυσικές καταστροφές και την προστασία του περιβάλλοντος, η διοίκηση έκανε σα να μη συμβαίνει τίποτα σοβαρό στην περιοχή μας. Επικαλέστηκε ο δήμαρχος την Υπηρεσία Περιβάλλοντος από την οποία λείπουν ακόμα και τα βασικά, όπως προσωπικό και δικό της προϋπολογισμό, ενώ δεν λαμβάνεται ποτέ κανένα μέτρο πρόληψης. Η Δημοτική Αρχή τρέχει αργοπορημένη, κατόπιν εορτής, πίσω από χρονικά προαναγγελθέντων καταστροφών, με επικίνδυνες συνέπειες για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Ασυδοσία και παρατυπίες στη διαχείριση του περιβάλλοντος.
Είναι πολλές οι καταγγελίες για να μην ευσταθούν, που περιγράφουν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον χωματερές, που «φυτρώνουν» παντού στο Δήμο, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να δηλώνει ότι αδυνατεί να το ελέγξει. Ενώ έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες σε πυρκαγιές των αυτοσχέδιων χωματερών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Ακόμα και αν δεν είναι ευθύνη της διοίκησης, αυτή οφείλει να λάβει ακόμα και καινοτόμα μέτρα για την παρακολούθηση και τιμωρία αυτών που ευθύνονται.

Αδυναμία στα οικονομικά του Δήμου.
Τα οικονομικά του δήμου αποτέλεσαν σημαία της σημερινής Διοίκησης του Δήμου. Πέρα από το πρώτο έτος κατά το οποίο έγινε ένας εξορθολογισμός, η επίκληση της καλής οικονομικής κατάστασης έχει ήδη καταρρεύσει. Ήδη την τριετία 2015-2017 το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 5,7 εκ. €. Από 11,9 εκ το 2015, έφτασε τα 17,6 εκ το 2017. Ταυτόχρονα ενώ τελειώνει και το οικονομικό έτος 2019, δεν έχουμε ακόμα δει τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις για το 2018. Παράλληλα, οι δημοτικές κοινότητες, κατά δήλωση των προέδρων τους, έχουν καθυστερήσει στη λήψη των παγίων χρηματοδοτήσεών τους για λειτουργικά έξοδα.

Αδυναμία είσπραξης εσόδων και διόγκωση εξόδων την χρονιά των εκλογών.
Η παραπάνω αρνητική κατάσταση για τα οικονομικά του Δήμου αποτυπώνονται και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπου:
Τα τακτικά έσοδα έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί περίπου στο 70% του προϋπολογισμού και τα έκτακτα μόνο 30%.
Τα έξοδα προσωπικού έχουν πληρωθεί μόνο κατά 65%.
Πλήθος εξόδων όπως τηλεφωνικά τέλη, έξοδα κίνησης και άλλα, έχουν εκτιναχθεί με τη διοίκηση να προσπαθεί να τα νομιμοποιήσει εντάσσοντας τις απολύτως δίκαιες αποζημιώσεις των υπαλλήλων στην ίδια τροποποίηση του προϋπολογισμού. Τα μεγέθη αυτά μπορούν να αποδοθούν στις προεκλογικές κινήσεις του συνδυασμού της διοίκησης.

– Μηδαμινό έργο, υπό-ανάπτυξη.
Αντιστρόφως ανάλογη της εκλογικής μάλλον δραστηριότητας, είναι η παραγωγή ουσιαστικού έργου στο Δήμο Μεγαρέων. Η Δημοτική Αρχή αναλώθηκε σε εκλογικά θέματα, σκοπιμότητες, πελατειακές εξυπηρετήσεις, αμελώντας τα έργα. Όπως δείχνουν και τα στοιχεία του προγράμματος εκτελεστέων έργων, όπου έργα και μελέτες κατά το 2019 υλοποιήθηκαν σε ποσοστό 10% και 16% αντίστοιχα.

Ανάμεσα στα ουσιαστικά που έμειναν «πίσω», και η συνέχιση λειτουργίας της ΔΕΥΑΜ με εκατομμύρια ευρώ χρέος να αυξάνεται κάθε χρόνο και με μισθοδοσία 45 ατόμων να επιβαρύνουν τα οικονομικά του δήμου και των δημοτών.

Άγνοια βασικών μεγεθών και θεμάτων λειτουργίας του Δήμου.
Παρά την πενταετή θητεία στο Δήμο Μεγαρέων, οι σύμβουλοι της Διοίκησης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι παραπέμπουν επανειλημμένως στις αρμόδιες υπηρεσίες, επιδεικνύοντας αδιαφορία περί των ζητημάτων αρμοδιοτήτων τους. Η διοίκηση πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών με ευκολία παρά την εμπειρία πλέον.

Πολιτική εσωστρέφεια.
Πέραν της έλλειψης-ρεκόρ, έργου για τα δεδομένα του Δήμου Μεγαρέων διαχρονικά, η σημερινή διοίκηση παρουσιάζει έλλειμμα και σε πολιτικό επίπεδο. Χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό ότι η απλή αναλογική του «Κλεισθένη» έδωσε στο συνδυασμό της συμπολίτευσης μόλις 11 δημοτικούς συμβούλους (το 1/3 των εδρών) συνεχίζεται ο μονόδρομος του «ενός ανδρός αρχή», αποκλείοντας μέτωπα συναινέσεων με την αντιπολίτευση. Οι συνεργασίες ή συζητήσεις με την αντιπολίτευση θα μπορούσαν όχι μόνο να δώσουν εύφορο έδαφος για τον Δήμο και την κοινωνία των Μεγάρων, αλλά το στοιχειώδες: έγκυρες αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, που πλέον απουσιάζουν και αυτές από τα «βασιλικά ενδύματα». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, σε συνεδριάσεις που λήγουν 2 και 3 το πρωί, αδυνατεί να λάβει έγκυρες αποφάσεις, με τον συνδυασμό της Διοίκησης να αποτελεί μειοψηφία, έχει καταγράψει ήδη 3 ήττες σε κομβικές ψηφοφορίες (τροποποίηση προϋπολογισμού, εκτέλεση προϋπολογισμού και στοχοθεσίας).

Αδιαφάνεια σε έργα εκατομμυρίων ευρώ & στα οικονομικά νομικών προσώπων.
Δεν φτάνει η έλλειψη έργου και προοπτικής. Η αδιαφάνεια και τα διάφορα ζητήματα που παρουσιάζονται σε μείζονα έργα όπως η αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού και άλλες απευθείας αναθέσεις άνω των 150.000 σε διάστημα μόλις 3 μηνών από την ανάληψη της νέας θητείας. Τα οικονομικά δεδομένα των νομικών προσώπων για το προηγούμενο έτος, δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί, ενώ του 2017 είναι ήδη αρκετά ζημιογόνα

Απαξίωση των θεσμικών οργάνων του Δήμου.
Η Οικονομική επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας ζωής, που αποφασίζουν για τους πολίτες συγκαλούνται τελευταία στιγμή, χωρίς επαρκή ενημέρωση προς την αντιπολίτευση, με την συμπολίτευση να δηλώνει επανειλημμένως άγνοια για θέματα ζωτικής σημασίας.

Αδυναμία σοβαρού σχεδιασμού για το μέλλον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Μεγαρέων για το 2020 δεν έχει ακόμα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, πόσο μάλλον να ξεκινήσει να σχεδιάζεται για να υλοποιηθεί.

Εν κατακλείδι, θα περίμενε κανείς, έχοντας εκλεγεί για δεύτερη συνεχόμενη θητεία μετά από πάρα πολλά χρόνια, ότι η διοίκηση θα αξιοποιούσε την γνώση και την εμπειρία της προκειμένου να εκκινήσει με ταχύτατους ρυθμούς, την υλοποίηση δράσεων για την ανάπτυξη, τη βελτίωση της καθημερινότητας, την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να μεμψιμοιρούμε, αντί να σχεδιάζουμε και να προκαλούμε εμείς τις θετικές εξελίξεις, περιμένοντας τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα για έκτακτες επιχορηγήσεις, χωρίς ακόμα να γίνεται καμία συζήτηση για τα σημαντικά θέματα που αφορούν τους πολίτες. Από την καθημερινότητα, τα σκουπίδια, ως την ανάπτυξη, τα έργα υποδομής και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής μας, αισθανόμαστε έρμαια των καταστάσεων, σίγουρα όχι «βασιλιάδες», με ή χωρίς ρούχα.

Δημήτρης Γεωργακής
Οικονομολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος «Τώρα»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button