Η Λαϊκή Συσπείρωση για την αλλαγή εργασιακών σχέσεων και την επιτροπή ισότητας φύλων

Σχετικά με την «Αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και κήπων»

 

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα για αλλαγή των «εργασιακών σχέσεων» στην καθαριότητα, την ύδρευση και τις υπηρεσίες πρασίνου και κήπων.

 

Η αλλαγή των «εργασιακών σχέσεων» επιχειρείται με τη μετακύλιση του 5θημέρου από Δευτέρα σε Παρασκευή που ήταν μέχρι τώρα, σε Τρίτη με Σάββατο με 24ωρο για την καθαριότητα και 18ωρο για τις υπηρεσίες πρασίνου και κήπων.

 

Τα παραπάνω έρχονται σαν αποτέλεσμα από τη νομοθεσία που απαγορεύει τις προσλήψεις μέχρι το 2016. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω από τους εργαζόμενους ώστε με λιγότερο προσωπικό να «βγαίνει» περισσότερη δουλειά.

 

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο !

 

Ο Δήμος και η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή, έρχονται να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων χωρίς να προβάλλουν καμμία αντίδραση. Είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας και εν συνεχεία όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών του Δήμου.

 

Εμείς, για την καθαριότητα που είναι ανταποδοτική υπηρεσία, προτείνουμε:

 

– Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις πάγιες, διαρκείς και συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις στον τομέα της καθαριότητας.

– Να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

– Να μην αλλάξει το 5θήμερο και να παραμείνει από Δευτέρα έως Παρασκευή

– Να καταβάλλονται οι υπερωρίες των εργαζομένων για εργασία το Σάββατο και την Κυριακή

 

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη τα οποία με πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της δημοτικής αρχής, αυξήθηκαν κατά 13%.

 

Σχετικά με την «Επιτροπή Ισότητας των Φύλων»

 

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το θέμα για τη δημιουργία «Επιτροπής Ισότητας των Φύλων».

Μια επιτροπή που υπαγορεύεται από την αντίστοιχη επιτροπή της Ε.Ε. με το επιχείρημα ότι θα αντιμετωπίζει διάφορα κοινωνικά προβλήματα, (κακοποιήσεις γυναικών, άνιση εργασιακή μεταχείριση κ.α.).

Θεωρούμε ψευδεπίγραφη και παραπλανητική τη δημιουργία αυτής της επιτροπής αφού στην πράξη έχουν ισοπεδωθεί όσα δικαιώματα είχαν μέχρι πρότινος οι γυναίκες.

Οι γυναίκες αμείβονται με μικρότερο μισθό για ίδια εργασία, τοποθετούνται σε χαμηλότερες θέσεις από αυτές των ανδρών, απολύονται λόγω μητρότητας, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.

 

Οι νέες εργαζόμενες που δουλεύουν στα πεντάμηνα προγράμματα «απασχόλησης», έχουν ασφάλιση μόνο έναντι εργατικού ατυχήματος. Μετά το πέρας 4 εξαμήνων στον ΟΑΕΔ δε δικαιούνται ούτε βιβλιάριο Υγείας! Πώς θα εξασφαλίσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης …ακόμα και αν έχουν 20 χρόνια εργάσιμο βίο;

 

Το ενδιαφέρον που δείχνουν ΕΕ και κυβερνήσεις δεν αφορά σε καμία περίπτωση την «ισότητα», ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών. Αφετηρία του είναι η προσπάθεια για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση, με τέτοιους όρους που να φαίνεται και να προπαγανδίζεται ότι λαμβάνεται υπόψη η «διάσταση του φύλου», όπως λένε, αλλά ουσιαστικά ο στόχος αφορά την κερδοφορία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button