Ιδιωτικοποίηση Της Καθαριότητας Στο Δήμο Μεγαρέων-Πλήρης Διάλυση Των Εργασιακών Σχέσεων

Ο κ. Μαρινάκης αρχικά είχε διαπιστώσει πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη στο προσωπικό Καθαριότητας (χρειάζονται τουλάχιστον 80 εργαζόμενοι). Έτσι, το Φεβρουάριο πρότεινε την πρόσληψη 40 εργαζομένων (με 8μηνη σύμβαση) και 10 οδηγών. Προϋπολογισμός 800 χιλ. Ευρώ. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με το δημοτικό της σύμβουλο Αντώνη Χοροζάνη, καταψήφισε λέγοντας πως η καθαριότητα αποτελεί βασική κοινωνική ανάγκη και πρέπει να καλύπτεται με μόνιμη και σταθερή εργασία. Δεν είναι μια ανάγκη που τελειώνει στους 8 μήνες! Όπως όλα τα αγαθά, πρέπει να παρέχεται δωρεάν κι όχι ανταποδοτικά, όπως γίνεται σήμερα, πληρώνοντας  δημοτικά τέλη.

Μετά 2 μήνες, η Τοπική Διοίκηση πήρε πίσω αυτή την πρόταση επικαλούμενη το μεγάλο κόστος, καθώς και κάποια προβλήματα σχετικά με τα δικαιολογητικά που ζητούσε η Περιφέρεια. Κάτι άλλο φαίνεται πως περνούσε από το μυαλό… Και στις 16-6-2011 έφεραν για ψήφιση να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιωτική εταιρία! Τρανό επιχείρημα το οικονομικό: Ο ιδιώτης κοστίζει 500 χιλ. Ευρώ, δηλ. 300 χιλ. λιγότερο!

Διαβάζοντας κάποιος την τεχνική περιγραφή θα δει μια σειρά από υποχρεώσεις και δικαιώματα του αναδόχου και του εργοδότη. Κάπου μάλιστα αναφέρεται ότι με 5 οδηγούς και 10 εργάτες θα καθαρίσει ο εργολάβος το νέο Δήμο Μεγαρέων! Δεν ξέρουμε αν θα πάρει μια μικρότερη περιοχή ή είναι άκρως παραγωγικός!  Αυτό όμως που πουθενά δεν αναφέρεται είναι οι συνθήκες με τις οποίες θα εργάζονται οι υπάλληλοι του εργολάβου, ποιο θα είναι το ωράριο, αν θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ποιος θα είναι ο μισθός κλπ. Βέβαια, ανάλογη πείρα με εργολαβίες υπάρχει (εξοντωτικά ωράρια, τρομοκρατία, ανασφάλιστη εργασία) και γι’ αυτό θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει στη σύμβαση ούτε μια λέξη για αυτά. Γιατί να μην έχει το δικαίωμα ο Δήμος, αν ο εργολάβος παραβιάζει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, να καταγγείλει τη σύμβαση;

ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ…

Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως αυτό που ενδιαφέρει το Δήμο είναι να απαλλαγεί από μια βασική του αρμοδιότητα, ώστε να μην «πονοκεφαλιάζει» με μισθούς , εργασιακά δικαιώματα και απεργίες. Κυρίως όμως, υπηρετεί στο ακέραιο την πολιτική του, που είναι η παράδοση των πάντων στο κεφάλαιο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η πολιτική στους δημότες. Έτσι, δεν απάντησαν στην ερώτηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, τι θα γίνει αν, μετά από ένα χρόνο, που οι υπηρεσίες του Δήμου θα είναι σε χειρότερη θέση, ζητήσει ο εργολάβος αύξηση; Μήπως ένα μεγάλο μέρος θα το πληρώνουν οι δημότες; Και τι θα γίνει αν κάποιοι δεν έχουν να πληρώσουν; Πόσο ποιοτική μπορεί να είναι μια υπηρεσία-κοινωνικό αγαθό, όταν συνδέεται άμεσα με το κέρδος του ιδιώτη, ενώ οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια, δίχως κανόνες ασφαλείας;  Μήπως συμβεί το ίδιο με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, όταν παρουσιαστούν ανάλογες «επενδυτικές ευκαιρίες»; Ας λάβουμε ακόμη υπόψη μας πως σε κάποιους δήμους τα σκουπίδια μένουν αμάζευτα, επειδή ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει τον εργολάβο!

Την απάντηση βέβαια, για το πώς αντιλαμβάνεται ο Δήμος την έννοια «εργαζόμενος» την έδωσε φέρνοντας για ψήφιση τη συμμετοχή σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα με το βαρύγδουπο τίτλο: «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Αττικής». Θα μπορούσε ο τίτλος να ήταν « εφευρίσκοντας τεχνάσματα για να διαλύσουμε πλήρως κάθε εργασιακή σχέση» ή πιο απλά «φτιάχνοντας δούλους στον 21ο αιώνα». Ακούστε και θαυμάστε: Δυο ΜΚΟ (μη κυβερνητικές-μη κερδοσκοπικές οργανώσεις) απορροφούν ευρωπαϊκά κονδύλια «δίνοντας» 55.000 θέσεις εργασίας σε ανέργους. Η μια ΜΚΟ είναι το ΚΕΑΝ, ο Πρόεδρος του οποίου είναι  υπεύθυνος Δημοσίου τομέα και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ΟΤΕGLOBE. Η άλλη είναι ο «Όμιλος FORUMΑΕΒΕ» που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια το Πρόγραμμα «Όμορφη Ελλάδα είναι η Καθαρή Ελλάδα» και θα θέλαμε πραγματικά να μάθουμε ποιοι αποτελούν το ΔΣ της! Μέσω αυτής της μη κερδοσκοπικής(!) εταιρίας ο κ. Μαρινάκης θα «αξιοποιήσει» 180 ανέργους. Με ποιο καθεστώς; Οι εργαζόμενοι του προγράμματος θα απασχολούνται μόνο για 5 μήνες επί 3 χρόνια. Τους υπόλοιπους 7 μήνες απαγορεύεται να βρουν άλλη εργασία, γιατί βγαίνουν από το πρόγραμμα! Μισή ζωή-μισή ανεργία δηλαδή! Χρυσή ευκαιρία και για τους δημάρχους να αναθερμάνουν τις πελατειακές τους σχέσεις (για όλα φροντίζουν οι ΜΚΟ). Ο μηνιαίος μισθός των «σε ομηρεία» εργαζομένων, φτάνει τα 500 ευρώ καθαρά, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα δοθούν από ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Τα stageδηλ. στη χειρότερή τους μορφή! Αυτός είναι ο νέος ρόλος που παίζει και ο ΟΑΕΔ. Χρηματοδοτείται κυρίως από τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ εργαζομένων-ανέργων και έχει μετατραπεί σε γραφείο στήριξης των επιχειρήσεων!

Μόνιμη επωδός των κάθε λογής υποστηρικτών αυτού του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος είναι το γνωστό πια: « Και τι θέλετε να γίνει τώρα με την κρίση; Από το να πεθάνει ο άνεργος από την πείνα, ας δουλεύει για 500 ευρώ!» Δηλ. να μην πεθάνει από την πείνα όσο είναι άνεργος, να πεθάνει δουλεύοντας! Έτσι εξηγείται πώς στις ΗΠΑ, ένα μεγάλο ποσοστό των αστέγων είναι εργαζόμενοι! Είναι τουλάχιστον υποκρισία να λένε πως έτσι αντιμετωπίζεται η ανεργία, «έστω και προσωρινά». Η εργασία, περισσότερο από υποχρέωση, είναι δικαίωμα του ανθρώπου και βασική υποχρέωση του κράτους να του την παρέχει. Όπως και το να παρέχει τα απαραίτητα κοινωνικά αγαθά. Πολύ περισσότερο <span data-scayt_word=”σή

Παρόμοια άρθρα

Back to top button