Η απαξίωση και ο χλευασμός της αντίθετης άποψης και του αντίλογου – Άρθρο του Σπύρου Κουντεμάνη

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω διάφορα άρθρα-θέσεις, παρακολουθώ τα Δημοτικά Συμβούλια και συμμετέχω σε συζητήσεις που με έχουν προβληματίσει αρκετά.

Νομίζω ότι κάποιες φόρες τα «αυτονόητα» είναι τόσο δύσκολα και αυτό είναι που κάνει αδύνατη την συνεννόηση και στα πιο βασικά.

 

Σε ότι αφόρα στο ρόλο των δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο μας, υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια να καταρριφτεί η κοινή λογική.

Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι ρόλοι αυτοί ΔΕΝ είναι ξεκάθαροι και διακριτοί.

 

Θέλω να τονίσω ότι, κατά την προσωπική μου άποψη, η λειτουργία του πολιτικού συστήματος που έχουμε επιλέξει σε αυτή την χώρα έχει δυο πυλώνες.

Από την μια πλευρά είναι η διοίκηση και οι δυνάμεις της συμπολίτευσης και στον αντίποδα βρίσκονται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

 

Οι δυο αυτοί πυλώνες έχουν πολύ ξεκάθαρους ρόλους.

Η μεν διοίκηση έχει πάρει την εντολή, από την πλειοψηφία των πολιτών, να εφαρμόσει το πρόγραμμά της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η δε αντιπολίτευση έχει την υποχρέωση να λειτουργεί επικουρώντας αλλά και ελέγχοντας τις ενέργειες της διοίκησης.

Εάν ένας από τους δύο αυτούς πυλώνες δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, πιστεύω πως το σύστημα «γέρνει» και κινδυνέυει με κατάρευση.

 

Δεν νομίζω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος που πιστεύει ότι υπήρξε κάποια διοίκηση που δεν έκανε τίποτα σωστό ή ότι θα υπάρξει κάποια διοίκηση που θα κάνει τα πάντα με άριστο τρόπο.

Οι προηγούμενες διοικήσεις κρίθηκαν για τα πεπραγμένα τους και κατά την διάρκεια της θητείας τους αλλά κυρίως με τα αποτελέσματα των εκλογών. Το ίδιο θα συμβεί και με την σημερινή διοίκηση του Δήμου.

 

Αυτό που αδυνατώ να κατανοήσω είναι η εμμονή μερικών να παύσει η αντιπολίτευση να παίζει το ρόλο της.

Και εδώ διαπιστώνω, πως επιστρατεύονται ως δικαιολογίες φράσεις όπως: «τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στη θέση μας», «είναι πολύ νωρίς για να μας κρίνετε», «γιατί δεν κάνατε τα ίδια και με την προηγούμενη διοίκηση».

 

Εάν λοιπόν η διοίκηση του Δήμου ήθελε πραγματικά να δει τις θέσεις τις αντιπολίτευσης σε κάποιο θέμα, μπορούσε να κάνει την ερώτηση και να ζητήσει την συνδρομή της πριν πάρει τις όποιες αποφάσεις και τις εφαρμόσει.

 

Επίσης ο χρόνος που επιλέγει η αντιπολίτευση να αντιπαρατεθεί σε κάποιες ενέργειες εξαρτάται από το ποτέ αυτές λαμβάνουν χώρα.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται κάτι σήμερα και να δίνεται απάντηση μετά από εβδομάδες ή μήνες επειδή τώρα είναι… «νωρίς».

 

Τέλος, το πως αντιδρά ο κάθε συνδυασμός έχει να κάνει με την δυναμική του, τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και με το σθένος του επικεφαλής και του συνόλου των μελών του  να δηλώνει παρών με θέσεις, αντιθέσεις και προτροπές προς την κατεύθυνση που θεώρει σωστή.

Άλλωστε για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα ήταν παράληψη αν δεν έπαιρνε θέση υπέρ ή κατά των ενεργειών της διοίκησης.

 

Και την περίοδο αυτή, οι πόλεις μας δεν έχουν την πολυτέλεια της αδράνειας από καμία πλευρά.

 

Ας αφήσουμε λοιπόν την απαξίωση και τον χλευασμό της αντίθετης άποψης και του αντίλογου και ας κοιτάξουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για το καλό των πόλεών μας!

Όλοι έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε το παρόν με θέσεις και αντιθέσεις, με κρίσεις και επικρίσεις και να σχολιάζουμε ότι είναι καλώς καμωμένο, αλλά κυρίως ότι ΔΕΝ είναι καλώς καμωμένο!

 

Η «πίστωση χρόνου»,  η «πολιτική απραξία» και οι «πολιτικοί συμψηφισμοί», έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και τα αποτελέσματα τους ήταν καταστροφικά!

 

Ας είμαστε λοιπόν όλοι στις επάλξεις και έτοιμοι να «πολεμίσουμε» για ότι θεωρούμε σωστό!

Και αυτό πρέπει να το κάνουμε ανά πάσα στιγμή γιατί τα λάθη εάν δεν διορθωθούν νωρίς γιγαντώνονται, παγιώνονται και τότε πολύ δύσκολα και με πολύ περισσότερο κόπο ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!

 

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Σπύρος Κουντεμάνης

Μέλος του συνδυασμού «ΤΩΡΑ»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button