Γιώργος Μπερδελής: «Θα χυθεί αίμα… Αλλιώς ως περιοχή τελειώσαμε!»

Ξεκινώντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι μεταλλεύματα και αδρανή υλικά όπως ο βωξίτης, θεωρούνται εθνικός ορυκτός πλούτος.

Κατά συνέπεια ξεκαθαρίζω πως επιτρέπεται παρέμβαση σε δασικές περιοχές, ακόμα και σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως natura.

Γι’ αυτό και πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Ως επικεφαλής συνδυασμού αλλά και σαν δημοτικός σύμβουλος, ήμουν αυτός που έφερε στην επιφάνεια το θέμα των ερευνών και κατά συνέπεια της εξόρυξης του βωξίτη στην περιοχή μας, ενημερώνοντας αμέσως ως όφειλα τον δήμαρχο μας.

Αυτό το έκανα για δύο λόγους: Πρώτον γιατί συνειδητοποίησα αμέσως την έκταση και την σοβαρότητα του θέματος και δεύτερον, γιατί κυρίως ήθελα αυτό το θέμα να απλωθεί ώστε να αφυπνίσω συνειδήσεις.

Στο δεύτερο κομμάτι δίνω την περισσότερη βαρύτητα, ώστε να αποφευχθεί στην περιοχή μας οποιαδήποτε δραστηριότητα τέτοιου είδους.

Ήμουν νεαρός, (αλλά γνωρίζω γιατί συμμετείχα όσο ήταν δυνατόν), τον αγώνα των συμπολιτών μας για να μην γίνει η Αλουμίνα.

Θυμάμαι ότι επί χούντας φτάσαμε να διαμαρτυρηθούμε πρώτα στο Πολυτεχνείο και μετά στη Βουλή. Ήταν πολύ σημαντική εκείνη η στιγμή, γιατί ο αγώνας των συμπολιτών απέτρεψε μια κατάσταση με τρομερές περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή μας.

Συνέπειες που και για το θέμα του βωξίτη, εξηγήθηκαν όπως έπρεπε από τον δήμαρχο.

«Το περιβάλλον είναι το άλλο μας μισό»

Προσωπικά θεωρώ ότι το περιβάλλον είναι το άλλο μας μισό. Είναι ο εξωτερικός οργανισμός του ανθρώπου. Αναρωτιέμαι που θα ζήσει ένας άνθρωπος;

Μέσα στο ευρώ ή μέσα στο φυσικό του περιβάλλον;

Γι’ αυτό και πιστεύω πως σε τέτοιες περιπτώσεις και με τέτοιου είδους δραστηριότητες η οικονομική ανάπτυξη που θα επικαλεσθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν είναι το παν για κανένα από εμάς που ζει στις πόλεις των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Αγαπητοί συμπολίτες είναι τέτοιες οι επιπτώσεις αυτής της δραστηριότητας που μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε ανατρέχοντας στο διαδίκτυο και σε περιοχές όπου υπάρχουν ορυχεία.

Σύμφωνα με διερεύνηση που έχει γίνει από ειδικούς επιστήμονες, ο Κορινθιακός κόλπος έχει ήδη στο βυθό του ραδιενεργά στοιχεία.

Ταυτόχρονα ανιχνεύονται ραδιενεργά στοιχεία σε όλη την περιφέρεια.

Είναι λοιπόν κατανοητό πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που θα αντιμετωπίσει η περιοχή μας.

Ο κίνδυνος είναι άμεσος για το περιβάλλον, αλλά πρωτίστως ελλοχεύει κίνδυνος και για την υγεία των κατοίκων.

Αυτό αν συνειδητοποιήσουμε, τότε είμαι αισιόδοξος πως μπορεί να κάνουμε αγώνα.

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποτραπεί αυτός ο καταστροφικός σχεδιασμός για την περιοχή μας.

Προσωπικά δεν έχω καμία αυταπάτη ότι μπορεί άλλες ενέργειες να σταματήσουν τέτοιου είδους συμφέροντα και ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους μεταλλεύματα, όταν οι εξαγωγές του βωξίτη είναι περίπου το 2% του ΑΕΠ.

Πρέπει όμως να απευθυνθούμε σε όλους τους κυρίους που σήμερα έχουν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας και ιδιαίτερα στο αρμόδιο υπουργείο, διαμηνύοντας τους πως μια τέτοια δραστηριότητα για την περιοχή μας δεν θα περάσει.

Συγνώμη που το αναφέρω ωμά, αλλά θα χυθεί αίμα… Αλλιώς ως περιοχή τελειώσαμε!

 

Γιώργος Μπερδελής

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής συνδυασμού «ΤΩΡΑ»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button