Για ενίσχυση συνθηκών πυρασφάλειας καλεί ο σύλλογος Καβελάρη Μεγάρων

Έκκληση για ενίσχυση συνθηκών πυρασφάλειας απευθύνει προς τους βουλευτές Δυτικής Αττικής, τον περιφερειάρχη Δυτικής Αττικής, τον Δήμο Μεγαρέων, το Δασαρχείο Μεγάρων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων ο Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καβελάρη Μεγάρων.

Στο δελτίο τύπου που απεστάλη αναφέρονται τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι οι κάτοικοι στην περιοχή του Καβελάρη νιώθουν να είναι οι επόμενοι που θα ζήσουν όλα τα θλιβερά που έγιναν στην καταστροφική πυρκαγιά τις 19 – 21/5/2021 λίγο πριν την περιοχή μας στα Γεράνεια, από το Αλεποχώρι μέχρι τον Άγιο Ιερόθεο.

Το δάσος του Καβελάρη έχει μεγάλα τμήματα που άντεξαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το 1988 την δική μας περιοχή τότε που είχαμε ένα ανθρώπινο θύμα. Αυτά τα 33 χρόνια τα παλιά μαζί με τα νέα πεύκα έχουν γίνει ένα καταπράσινο δάσος που θα πρέπει όλοι μαζί να το διαφυλάξουμε σαν το μόνο τμήμα που απόμεινε από την οροσειρά των Γερανείων.

Στην περιοχή μας επιβάλλεται να γίνουν:

α) Δρόμοι διαφυγής. Η κύρια δημοτική οδός είναι ο μόνος δρόμος που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει να δεχτεί την οργανωμένη πολιτεία που θα κάνει κατάσβεση και τους κατοίκους που θα εγκαταλείπουν σε πανικό την περιοχή σε αντίθετη κατεύθυνση. Οι δύο δρόμοι διαφυγής πρέπει να διανοιχτούν επειδή έχουν σοβαρές φθορές που τους κάνουν απροσπέλαστους.

β) Υπάρχουν σημεία στην κύρια δημοτική οδό που δεν μπορούν να περάσουν τα μεγάλα οχήματα που έρχονται σε αυτές τις περιπτώσεις και θα πρέπει πάλι όπως και την 24/7/2018 να πέσει ξύλινη κολώνα του ΟΤΕ. Η κολώνα είναι απέναντι σε κολώνα υψηλής τάσης της ΔΕΗ επάνω σε στροφή και στο ίδιο σημείο ενοχλεί και συρματόπλεγμα που μετά από αίτημα μας για λόγους κοινής ασφάλειας, ο ιδιοκτήτης δεν δέχτηκε να χάσει 2 τ.μ. γης.

γ) Ζητάμε να υπάρχει μόνιμος σταθμός οχήματος πυροσβεστικής στην περιοχή μας για να μην χαθούν τα πρώτα πολύτιμα λεπτά και να μπορεί να γίνει σύντομα το έργο της κατάσβεσης.

δ) Γίνεται απαραίτητη η ύδρευση της περιοχής μας για να μπορούν πρώτον να υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί που χρειάζονται για τον ανεφοδιασμό οχημάτων πυρόσβεσης και δεύτερον οι κάτοικοι της περιοχής να σώσουν τα σπίτια τους.

ε) Πιστεύουμε ότι πρέπει στο δάσος μας να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, για να μην υπάρξει ολική καταστροφή σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

στ) Ζητάμε η περιοχή μας να είναι σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο εφαρμαγής του άρθρου 26 του Νόμου 4662/2020 μαζί με τις άλλες περιοχές της Αττικής.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αποδέκτες να μπορέσουν να ξεπεράσουν κάθε τυπική διαδικασία που συνήθως υπάρχει και να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα που αναφέρουμε, για να μπορεί να υπάρχει μέλλον στην περιοχή μας και οξυγόνο στα Μέγαρα και όχι μόνο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button