Γ. Τσίπρας: «Ο περιβόητος αλγόριθμος που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για το άνοιγμα στο τουρισμό δεν ήταν επιστημονικά ελεγμένος, ήταν γνωστών και φίλων»

Αναφορικά με το θέμα της έναρξης του τουρισμού στη χώρα μας κατά την περίοδο της πανδημίας και την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να ανοίξουν οι πύλες εισόδου για τους τουρίστες, ο βουλευτής δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας έθεσε ερώτηση στη βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπως κάνει λόγο δελτίο τύπου από το γραφείο του κ. Τσίπρα:

Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι μας διαβεβαίωνε ότι το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται με επιστημονικό τρόπο. Αναφερόταν ιδιαίτερα στη χρήση ενός αλγορίθμου μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας για τον έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Όπως μπορεί κανείς να συνάγει από τις επιφυλάξεις της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας σε επιστολή της στις 9/11, ο αλγόριθμος αυτός δεν ήταν κάποιο διεθνώς αποδεκτό εργαλείο, ούτε είχε ελεγχθεί επιστημονικά, ούτε η επιλογή του προέκυψε από κάποια διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής μετά από εισήγηση θεσμικού φορέα.

Έπαιξε αυτό το γεγονός ρόλο στον ομολογημένο από κυβερνητικά στελέχη λανθασμένο τρόπο που έγινε το άνοιγμα στον τουρισμό; Αυτό καλείται να απαντήσει ο προϊστάμενος υπουργός της Πολιτικής Προστασίας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια ακόμη περίπτωση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαίρεται και λιβανίζει τον εαυτό της για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, στην προκειμένη περίπτωση για επιστημονική και συντεταγμένη προσέγγιση στο άνοιγμα του τουρισμού, όταν όπως φαίνεται θα έπρεπε να εγκαλείται για το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή κινήθηκε με ερασιτεχνισμό και πέρα από τις πρέπουσες διαδικασίες.

Το γεγονός ότι δημοσιεύματα φέρουν τον επικεφαλής της ίδιας επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε το συγκεκριμένο αλγόριθμο, να συνεργάζεται στενά με τον κ. Τσιόδρα και να «ελέγχει τον ΕΟΔΥ» στην στοχευμένη διενέργεια τεστ στους νομούς της περιφέρειας, καθιστά την επίκαιρη ερώτηση ακόμη πιο επίκαιρη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης ερώτησης :

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Ερωτήματα σχετικά με τον αλγόριθμο EVA που χρησιμοποιήθηκε στο άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό»

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά της 28 Ιουλίου 2020, «για να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει, έχουμε δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, τον EVA.

Πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που έχει σχεδιαστεί από μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων. Ο αλγόριθμος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου, χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF».

Όμως, σε επιστολή της 9/11/2020 προς τη ΓΓΠΠ η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την επιστημονική αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του αλγόριθμου EVA. Η κυβέρνηση δεν απάντησε. Απάντησε ωστόσο ο Κίμων Δρακόπουλος, εις εκ της «εξαιρετικής ομάδα επιστημόνων», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις επιφυλάξεις της ΕΠΕ, η οποία επανήλθε με νέα επιστολή 14/11/2020 στην οποία διαπιστώνει ότι:

Ο αλγόριθμος EVA σχεδιάστηκε, δοκιμάστηκε και υλοποιήθηκε από μια μικρή ερευνητική ομάδα, χωρίς συγκεκριμένη κεντρική διοικητική διαδικασία. Παρόλα αυτά, ο αλγόριθμος EVA, όχι μόνο προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ως βασική πολιτική αντιμετώπισης του πολύ πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά εφαρμόστηκε άμεσα για το σκοπό αυτό στις πύλες εισόδου της χώρας για ολόκληρο το καλοκαίρι.

Όταν στις αρχές του καλοκαιριού ελήφθη η κυβερνητική απόφαση για επιχειρησιακή εφαρμογή του αλγορίθμου EVA ως εργαλείο κατηγοριοποίησης επικινδυνότητας των ξένων τουριστών δεν υπήρχε διαθέσιμη η επιστημονική-τεχνική περιγραφή του και άρα ήταν αδύνατο να αξιολογηθεί η αναμενόμενη αποτελεσματικότητά του.

Δεν εφαρμόστηκε κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο αποτελεσματικότητας-αποδοχής του αλγορίθμου EVA πριν την επιχειρησιακή του εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση η όποια αποτελεσματικότητα του αλγορίθμου EVA έχει επιβεβαιωθεί με επαρκή πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα από την Ελλάδα, κάτι που παραδέχεται και η ίδια η ερευνητική ομάδα.

Επειδή, ο ίδιος ο κ. Δρακόπουλος επιβεβαιώνει ότι ο EVA δεν έχει δημοσιευτεί σε κανένα επιστημονικό περιοδικό, η εγκυρότητά του δεν έχει κάπου αξιολογηθεί (peer-review), δεν έχει αξιολογηθεί η επιχειρησιακή του λειτουργία μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, και τέλος δεν επελέγη μέσα από κάποια διαδικασία μεταξύ άλλων, αλλά απλώς «προσφέρθηκε»,

επειδή είναι πιθανό ότι το μόνο κριτήριο επιλογής του «σύνθετου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης εξαιρετικής ομάδας επιστημόνων» είναι η γνωριμία και πρόσβαση της συγκεκριμένης ομάδας σε κυβερνητικά στελέχη,

επειδή κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πλέον ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν έγινε με τρόπο ασφαλή επιδημιολογικά,

επειδή σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως στην Καθημερινή 10/11, ο αλγόριθμος δεν αφορά μόνο τον τουρισμό αλλά ο κ. Δρακόπουλος «σε συνεργασία με τον Τσιόδρα διαμορφώνει τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται κατά τα διεξαγόμενα τεστ για κορονοϊό, και βεβαίως ‘ελέγχει’ πλέον και τον ΕΟΔΥ», που ο ρόλος του είναι κρίσιμος στην αντιμετώπιση της πανδημίας,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Η ελλιπής, συγκριτικά με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, διενέργεια τεστ για covid-19 οφείλεται στην εφαρμογή του EVA, κι αν όχι ποια ήταν η ακολουθούμενη πολιτική και μεθοδολογία στον τρόπο και την ποσότητα των τεστ που διενεργούνταν μετά το πρώτο κύμα, και γιατί αυτά δεν είναι δημοσίως γνωστά, ούτε καν στα άμεσα ενδιαφερόμενα ιατρικά στελέχη που δίνουν τη μάχη του κορονοϊού; Για ποιο λόγο μέχρι και σήμερα τα αναλυτικά επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ δεν διατίθενται ελεύθερα, με ανοικτά πρότυπα στους πολίτες και δεν έχει γίνει ανοικτή πρόσκληση προς τους επιστημονικούς φορείς και ερευνητές να συμβάλλουν σε επίπεδο επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων αυτών, όπως θα συνέβαινε σε κάθε ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία;

2. Με ποια επιστημονικά κριτήρια και ποια διαδικασία επελέγη σε ένα τόσο κρίσιμο για τη δημόσια υγεία πεδίο το «σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης» EVA, και ποια η αξιολόγησή του από την επιχειρησιακή του λειτουργία στην Ελλάδα επί μήνες;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τσίπρας Γιώργος

Παρόμοια άρθρα

Back to top button