Γ. Τσίπρας: Τηλεδιάσκεψη με Σωματεία και Συνδικάτα της Δυτικής Αττικής

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής, Γιώργου Τσίπρα και τη συνδρομή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων εργαζομένων της Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τα προβλήματα και τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί λόγω πανδημίας καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στήριξης.

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου:

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν ο Αν. Τομεάρχης Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας, ο πρ. ΓΓ του Υπ. Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Νικολόπουλος και η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Διονυσία Στεφάτου με Σωματεία και Συνδικάτα της Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Ευάγγελος Λίγγος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγείων Ελευσίνας, Αριστοτέλης Κυριαζόπουλος και ο Γραμματέας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιάννης Κριεκούκης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι η κρίση αυτή πλήττει ασύμμετρα τον κόσμο της εργασίας και κυρίως τους εργαζομένους της αδήλωτης εργασίας. Σημείωσε επίσης ότι ακόμη και επιχειρήσεις οι οποίες εν καιρώ πανδημίας αύξησαν τους τσίρους τους, δεν προχώρησαν σε καμία βελτίωση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Συμπλήρωσε επιπλέον ότι το εργασιακό τοπίο γίνεται ακόμη πιο δυσμενές λόγω της κατάργησης της υποχρέωσης των εργοδοτών να καταχωρούν το ωράριο και το χρόνο εργασίας των εργαζομένων ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν συγκαταλέγονται στις πληττόμενες από την κρίση. Συνεπώς, οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ είναι ανέφικτοι και ανύπαρκτοι και οι εργαζόμενοι απροστάτευτοι. Τόνισε δε ότι είναι επιτακτικό να μπουν όροι και κανόνες στα εργασιακά.

Ο Γραμματέας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής σημείωσε εμφατικά ότι οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι είναι αυτοί που αναλαμβάνουν ένα δυσανάλογο μέρος της κρίσης. Σημείωσε ότι οι τοπικές κοινωνίες προτίθενται να στηρίξουν τις τοπικές αγορές, όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο εφόσον οι περισσότεροι είναι πληττόμενοι εργαζόμενοι, με συνέπεια να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της ανασφάλειας και της ανεργίας.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγείων Ελευσίνας ανέφερε ότι η κατάσταση στα Ναυπηγεία είναι τραγική με την εταιρεία να έχει συσσωρευμένα υπέρογκα χρέη, ενώ η μοναδική χρηματοδότηση προέρχεται από τις επεκτάσεις των συμβάσεων με το Πολεμικό Ναυτικό. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι βιώνουν την απόλυτη ανασφάλεια με ορίζοντα το αβέβαιο μέλλον της Εταιρείας. Προγραμματίστηκε άμεση συνάντηση του Βουλευτή Γ. Τσίπρα και του πρ. ΓΓ, Ανδρέα Νεφελούδη.

Ο πρ. ΓΓ του Υπ. Εργασίας προέβλεψε ότι η επερχόμενη κρίση θα είναι πιο βαθιά συγκριτικά με αυτή του ’10, κάτι για το οποίο θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση και η απροθυμία της να λάβει γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αφού ανέλυσε τους παράγοντες επιδείνωσης της υπάρχουσας εργασιακής κατάστασης σημείωσε ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις αφορούν τρεις άξονες κάνοντας λόγο για Ανασύσταση του ΣΕΠΕ, στήριξη του Ιδιωτικού Τομέα και στήριξη της Βαριάς Βιομηχανίας, συνδέοντας την 4η Βιομηχανική Επανάσταση με τη Δυτική Αττική.

Ο Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση 9,7%, μεγαλύτερη του 2011 και ανεργία στο 19,9%, στοιχεία για τα οποία λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά πακέτα που έχει έως τώρα δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται είναι ανεπαρκέστατα και θα οδηγήσουν στο λουκέτο δεκάδες χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στην ουσία η κυβέρνηση επέλεξε να επιδοτήσει την ανεργία και όχι την εργασία. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει πλέον το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη διάσωση προβληματικών δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων κάνοντας λόγο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Κατέληξε ότι όσο η κυβέρνηση δεν παίρνει γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης όπως σε όλη την ΕΕ, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την καταστροφή που έρχεται.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button