Γ. Μαρινάκης: «Ένα κακό εγκεκριμένο ΓΠΣ είναι πολύ καλύτερο από ένα μη εγκεκριμένο ΓΠΣ»

Αφού αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων την Τρίτη το βράδυ, στη συζήτηση για τις διορθώσεις στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Μεγάρων, ο πρώην Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση, όπου υποστηρίζει τις θέσεις του.

 

«Ο σημερινός Δήμαρχος κ. Σταμούλης με μια φαινομενική ελαφρότητα, αλλά με άλλες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού του, έφερε ως θέμα προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τίτλο «Διορθώσεις επί του υπό τροποποίηση ΓΠΣ του δήμου Μεγάρων», βάζοντας ουσιαστικά φωτιά στα θεμέλια ενός έτοιμου προς υπογραφή από το νέο Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος.

 

Με την πρόφαση ότι το εγκεκριμένο ΓΠΣ κρύβει παγίδες για ανάπτυξη βιομηχανιών μέσης όχλησης στη Ζώνη Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, ότι αναφέρει τη δυνατότητα κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή των αποθηκών καυσίμων των ΕΛΠΕ, καθώς και ότι δεν επιτρέπει την κατασκευή αγροτικών αποθηκών στις ζώνες αγροτικής γης πάνω από 30τ.μ., επισκέφθηκε το νέο Υπουργό, ο οποίος, λέει, ότι συμφώνησε με τις παραπάνω παρατηρήσεις και του είπε να πάρει μια νέα ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο και να τη στείλει ώστε άμεσα ο Υπουργός να κάνει ο ίδιος τις αλλαγές αυτές και να το υπογράψει.

 

Δεν μπορώ να γνωρίζω πως έχει εκτιμήσει το νοητικό επίπεδο των συναδέλφων του στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος, αλλά εγώ και οι συνάδελφοι μου της δημοτικής μας παράταξης δεν δεχόμαστε άλλη υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

 

Μετά από 3,5 χρόνια καθημερινού αγώνα ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλ. την υπογραφή του και μετά την αγωνιώδη προσπάθεια των προηγούμενων διοικήσεων από το 1998 και μετά, φτάσαμε στην πολυπόθητη έγκριση του ΓΠΣ των Μεγάρων την Δευτέρα 12/5/2014 από την Ανεξάρτητη Αρχή την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ.

 

Ακολούθησε ο έλεγχος από τους εμπλεκόμενους φορείς, η επεξεργασία από το Νομοθετικό Τμήμα του ΥΠΕΚΑ, η υπογραφή από πέντε Διευθυντές και τον αρμόδιο Γ.Γρ. κ. Σωκράτη Αλεξιάδη την Τετάρτη 21|1|2015 και προωθήθηκε την ίδια ημέρα στο γραφείο του τότε Υπουργού κ. Μανιάτη για υπογραφή. Ο κ. Μανιάτης δεν βρήκε το χρόνο, παρά τις ευγενείς οχλήσεις πολλών συναδέλφων του και εμού συμπεριλαμβανομένου. Έτσι περιμέναμε αναγκαστικά τον νέο αρμόδιο Υπουργό να το υπογράψει.

 

Όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ο νέος Υπουργός το έστειλε πίσω για νέο έλεγχο από το Νομοθετικό Τμήμα και νέες υπογραφές! Ακολούθως τον επισκέφθηκε ο κ. Σταμούλης, του εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και του απάντησε προφορικά ο Υπουργός να στείλει εγγράφως τη νέα πρόταση για να την αλλάξει αυτός!

 

Μα είναι δυνατό να αποφασίσει μόνος του ο Υπουργός για αλλαγές σε ένα εγκεκριμένο και πλήρως ελεγμένο από το Νομοθετικό Τμήμα του Υπουργείου, ΓΠΣ;

 

Ο υπουργός για να είναι πλήρως καλυμμένος, θα στείλει τις προτάσεις για έλεγχο σε ένα τμήμα του Υπουργείου που έχει αντικαταστήσει τον κατηργημένο ΟΡΣΑ και που δεν έχει στελεχωθεί ακόμα και από εκεί και πέρα θα μπούμε σε ένα νέο γραφειοκρατικό κυκεώνα με οδυνηρές  εξελίξεις.  Γιατί αν σκεφτείτε ότι χρειάστηκε να περάσουν επτά μήνες για να φτάσει προς υπογραφή στο γραφείο του Υπουργού ένα πλήρως ελεγμένο από οργανωμένη Ανεξάρτητη Αρχή, ΓΠΣ, φανταστείτε τι θα γίνει όταν ένα υπό στελέχωση νέο τμήμα του Υπουργείου ΠΕΚΑ, που αντικαθιστά τον ΟΡΣΑ, κληθεί να εξετάσει κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις επί ενός εντελώς άγνωστου κατά τα λοιπά γι’ αυτό ΓΠΣ!

 

Επί της ουσίας τώρα, ούτε βιομηχανίες μέσης όχλησης μπορούν να φτιαχτούν γιατί απαγορεύεται η ίδρυση και εγκατάσταση τους εντός της Αττικής, βάσει του ν. 3325|2005, ο οποίος κατισχύει του θεσμοθετημένου ΓΠΣ, ούτε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να κατασκευαστεί γιατί το ήδη θεσμοθετημένο Π.Δ. για τον υδροβιότοπο του Βουρκαρίου το απαγορεύει. Βέβαια την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται αυτά ο κ. Δήμαρχος, έδωσε εντολή στον Αντιδήμαρχο καθαριότητας να στείλει τα μηχανήματα του δήμου το περασμένο Σάββατο 19|4|2015 στην Αγία Τριάδα να μπαζώσουν τον υδροβιότοπο για να προσφέρουν υπηρεσία σε υποψήφιο του συνδυασμού στις πρόσφατες εκλογές, στέλεχος του συνδυασμού και μέγα χορηγό κατά την προεκλογική εκστρατεία του, που όλως τυχαίως η οικία του βρίσκεται ακριβώς απέναντι!

 

Όσο για τις αγροτικές αποθήκες στις ζώνες γεωργικής γης, οι οποίες αφορούν σε ζώνη Α κατά κύριο λόγο και διέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 707|1977, δεν είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να αποτανθεί στο ΓΠΣ, το οποίο εκφράζει προθέσεις, αλλά στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να εκδώσει ανάλογες άδειες κατά παρέκκλιση. Εξάλλου η κύρια οικονομική πηγή της αγροτικής ανάπτυξης του τόπου μας είναι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και όχι τα κτήρια!

 

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της υπαλλήλου κ. Αθ. Βαλτά, η οποία δήλωσε ότι ¨δεν ερωτήθηκε ούτε συμμετείχε στην εξέλιξη της ωρίμανσης της μελέτης του ΓΠΣ¨. Αλήθεια, η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν συμμετείχε στην πρώτη επίσημη σύσκεψη για το ΓΠΣ στον ΟΡΣΑ επί προεδρίας κ. Πολύζου;

 

Δεν συμμετείχε στη συνάντηση στο γραφείο μου στο δήμο, με αυτό τον απίθανο μελετητή που είχε αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης και ισχυριζόταν ότι την έχει ολοκληρώσει και ζητούσε να του καταβάλουμε άλλες 70.000 ευρώ;

 

Δεν συμμετείχε και ήταν μάλιστα η κύρια ομιλήτρια στην παρουσίαση του ΓΠΣ των Μεγάρων στην κοινή συνεδρίαση με το δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας στο δημοτικό κατάστημα της Μάνδρας;

 

Δεν συμμετείχε στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν τόσο στο γραφείο μου στο δήμο, όσο και στο δικό της γραφείο με τον πολεοδόμο που βοήθησε να ωριμάσει η μελέτη; Προς τι λοιπόν αυτή η άστοχη έκφραση ότι ¨δεν ερωτήθηκε¨;

 

Από την παραπάνω ανάλυση διαφαίνεται ότι οι αντιρρήσεις του Δημάρχου δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από προφάσεις.

 

Ο κ. Σταμούλης επιζητά εδώ και καιρό τρόπο να κωλυσιεργήσει την υπογραφή του ΓΠΣ για να ιδιοποιηθεί άλλο ένα μεγάλο δικό μας επίτευγμα.

 

Βάζει βόμβα στα θεμέλια ενός έτοιμου για υπογραφή ΓΠΣ μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος που κατέχει σήμερα! Όμως αυτή η θέση ισχύος είναι και θέση ευθύνης συγχρόνως.

 

Αυτά τα φθηνά παιχνιδάκια εμείς δεν τα δεχόμαστε!

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την ίδια χρονική περίοδο ο Πρέσβης της Κίνας συναντιέται με τους Δημάρχους των δήμων που ανήκουν στο παράλιο μέτωπο της δυτικής Αττικής, τη στιγμή που φημολογείται έντονα η ίδρυση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών κατά μήκος του παράλιου μετώπου της δυτικής Αττικής για εκμετάλλευση από την Cosco…

 

Όλα αυτά μας κινούν τη υποψία και είμαστε υποχρεωμένοι να τα δημοσιοποιήσουμε και να ενημερώσουμε το λαό.

 

Επειδή δεν μπορούσαμε να ανεχτούμε άλλο την κοροϊδία του Δημάρχου αποχωρήσαμε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και θέσαμε τον κ. Σταμούλη προ των ευθυνών του. Θα είναι  απόλυτα υπεύθυνος για όποια καθυστέρηση και κωλυσιεργία συμβεί από εδώ και πέρα στο ΓΠΣ.

 

Ένα κακό εγκεκριμένο ΓΠΣ είναι πολύ καλύτερο από ένα μη εγκεκριμένο ΓΠΣ κ. Σταμούλη.

 

Εμείς ματώσαμε κυριολεκτικά για να εγκριθεί. Εσείς είστε από εδώ και πέρα  απόλυτα υπεύθυνος για ότι συμβεί.

 

Με την ενέργεια σας αυτή δεν βελτιώνετε τις όποιες ατέλειες του, αλλά καταστρέφετε όλα τα καλά και δημιουργικά στοιχεία που περιέχει, όπως η αλλαγή χρήσης γης στη Βαρέα, τη Κινέττα και το Αλεποχώρι και η αξία που παίρνει η γη, η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη από την πολεοδόμηση αυτών, αλλά και συνολικά 26.500 νέων στρεμμάτων και πολλά άλλα θετικά.

 

Τέλος,  σ΄ αυτά που  θέλετε να αλλάξετε, η ανεργία που μαστίζει τον τόπο μας, πέρασε καθόλου σας απασχόλησε καθόλου;

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button