Γ. Κουμπέτσος: «Από τον λιμένα «Κρόνος Ελευσίνας» θα εκτελείται η θαλάσσια μεταφορά βυτιοφόρων φορτηγών LNG»

Μετά το από 6ης Απριλίου δελτίο τύπου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας στα τοπικά μέσα που αφορούσε στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του οργανισμού (ΟΛΕ ΑΕ) και του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για θέματα ανάπτυξης, επέκτασης και προώθησης της διαθεσιμότητας του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, προέκυψε ένας σχετικός θόρυβος γύρω από το γεγονός ότι σ’ αυτό το μνημόνιο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η χρήση τριών λιμενικών εγκαταστάσεων (Κρόνος Ελευσίνας, Πέραμα Μεγαρίδος και Αλμύρα Μεγάρων) για τη θαλάσσια μεταφορά βυτιοφόρων φορτηγών LNG με πορθμεία από και προς την κοντινή νήσο Ρεβυθούσα.

Το megaratv επικοινώνησε πριν από λίγο με τον πρόεδρο του ΟΛΕ και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «Μέγαρα – Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα» κ. Γιώργο Κουμπέτσο ούτως ώστε να διευκρινιστούν λεπτομέρειες ή στοιχεία τα οποία ενδεχομένως δώσουν απαντήσεις σε προβληματισμούς και ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν σε τοπικό επίπεδο.

Ερωτηθείς ο κ. Κουμπέτσος ανέφερε κατηγορηματικά ευθύς εξ’ αρχής ότι λόγω του διπλού ρόλου του και ως προέδρου του ΟΛΕ, αλλά και ως δημοτικού συμβούλου του δήμου Μεγαρέων ενεργεί με γνώμονα αδιαπραγμάτευτο τη νομιμότητα και την προάσπιση των συμφερόντων – νομικών και περιβαλλοντικών – των πολιτών του δήμου Μεγαρέων.

Κατόπιν και εξηγώντας αναλυτικά δήλωσε πως η θαλάσσσια μεταφορά φυσικού αερίου με LNG Trucks (φορτηγά) δύναται να εκτελεστεί μόνο από τον λιμένα Ελευσίνας.

Στην περίπτωση της επικράτειας των Μεγάρων και ειδικά του Περάματος Μεγαρίδος και Αλμύρας Μεγάρων για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να ληφθεί απόφαση και να εκτελεστεί επέκταση λιμένων. Γεγονός το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με μελέτη κυκλοφοριακής διασύνδεσης με την κεντρική οδική αρτηρία και που συνεπάγεται διπλασιασμό του υφιστάμενου οδικού δικτύου με απαλλοτριώσεις και όσα συνεπακόλουθα απαιτούνται.

Ένα άλλο υπαρκτό «εμπόδιο» είναι οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και μελέτες ασφαλείας, που θα πρέπει να εκπονηθούν και να είναι εναρμονισμένες με συγκεκριμένα πρότυπα.

Πληροφορίες, κατόπιν ρεπορτάζ, από τη ΔΕΣΦΑ επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του κ. Κουμπέτσου.

Τέλος, σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη για το ίδιο θέμα, μας απάντησε ότι άμεσα, αφού ενημερώθηκε από το δελτίο τύπου του ΟΛΕ γι’ αυτήν την εξέλιξη, επικοινώνησε και ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ, πράγμα το οποίο θα συμβεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδος και κατόπιν θα ενημερώσει με δελτίο τύπου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button