Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αγ. Τριάδα και στον υδροβιότοπο Βουρκαρίου Μεγάρων [βίντεο]

Εχθές το πρωί, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με θέμα: «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», διοργάνωσε την πρώτη εκ των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την Κυριακή 25/09.

Η δράση έλαβε χώρα στον περιβάλλοντα χώρο του υδροβιότοπου Βουρκαρίου Μεγάρων με αιχμή το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας και τις αρχαιότητες πλησίον του Ιερού Ναού και αφορούσε σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έλαβαν μέρος μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου Μεγάρων καθώς επίσης και του Αριστοτέλειου εκπαιδευτηρίου Κορίνθου.

«Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» ήταν το μήνυμα και ο σκοπός της δράσης για την οποία μας μίλησε κυρίως η υπεύθυνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μεγάρων κ. Καζαζάκη, η οποία και έθεσε ως προτεραιότητα τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν μέσα από τη γνώση και την κατανόηση, ούτως ώστε το πολιτιστικό περιβάλλον να είναι και τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως στόχος τίθεται «τα παιδιά να αντιληφθούν ότι η αειφόρος ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού πάνε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και προσφερότερο μέρος από τον υδροβιότοπο Βουρκαρίου με τις αρχαιότητες κατά πόδας της ακτογραμμής του δεν υπάρχει. Παρούσα και η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, κ. Τσίγκου, η οποία με ειδικό τηλεσκοπικό φακό και τις γνώσεις της βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν το φυσικό περιβάλλον, στο οποίο βρίσκονταν, με τη χλωρίδα και την πανίδα του.

Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν από τον διευθυντή του 5ου δημοτικού σχολείου Μεγάρων, κ. Γκαμπένη, αλλά και την κ. Καζαζάκη, στο ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας, αλλά και στο φυλασσόμενο μέρος με τις αρχαιότητες, μαθαίνοντας χρήσιμα στοιχεία και δεδομένα όχι μόνο για αυτά που έβλεπαν, αλλά και για όσα είχαν να κάνουν με πρακτική χρήση και σκοπούς περασμένων αιώνων.

Μέσα από την περιήγηση, την ξενάγηση, αλλά και με λίγη ξεκούραση και χαλάρωση, οι μαθητές προσέγγισαν βιωματικά τόσο τον εξαιρετικό περιβάλλοντα χώρο του υδροβιότοπου όσο και τις αρχαιότητες και μίλησαν στην κάμερα με ενθουσιασμό καθώς ανταποκρίθηκαν πλήρως στο ζητούμενο της δράσης και του εορτασμού της ημέρας.

Κλείνοντας τον εορτασμό και τη δράση της ημέρας με τον καλύτερο τρόπο, τα παιδιά τραγούδησαν υπό την εποπτεία του καθηγητή μουσικής, Σπύρου Παπανικόλα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button