Επιστολή διαμαρτυρίας των παραγωγών από τα Μέγαρα για τον ΑΤΑΚ

Συνεχίζονται τα προβλήματα με υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων – Ομάδα Παραγωγών, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση οι παραγωγοί καλλιεργούν αγροτεμάχια τα οποία δεν μπορούν να δηλώσουν, ενώ επιπλέον διακινούν προϊόντα χωρίς νόμιμα παραστατικά.

Τα παραπάνω – σύμφωνα με τους παραγωγούς – προκαλούνται διότι στην περιοχή υπάρχει πάρα πολύ μικρό ιδιοκτησιακό καθεστώς με αποτέλεσμα να είναι φυσικά αδύνατο να αναγραφούν και να βρεθούν όλα αυτά τα ΑΤΑΚ.

Πιο αναλυτικά η επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων – Ομάδα Παραγωγών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε με την υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στην ΕΑΕ2018 και είναι οι παρακάτω:

1. Ο Δήμος Μεγαρέων δεν έχει Κτηματολόγιο ώστε να μπορούμε να βρούμε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

2. Υπάρχει πάρα πολύ μικρό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι φυσικά αδύνατο να αναγραφούν και να βρεθούν όλα αυτά τα ΑΤΑΚ.

Στα περισσότερα αγροτεμάχια της περιοχής παρατηρείται συγκαλλιέργεια με ελιές ή φιστικιές, όπου τα δέντρα τα καλλιεργούν και παίρνουν την παραγωγή οι ιδιοκτήτες, ενώ εμείς καλλιεργούμε από κάτω.

Όσον αφορά τις απαλλαγές από το ΑΤΑΚ στην εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για τις ειδικές κατηγορίες, είναι για αυτούς που θέλουν να καταπατήσουν και να αναγράφουν δικό τους ΑΤΑΚ.

Επίσης, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι εμείς δεν έχουμε τόσα πολλά δικαιώματα για να υπάρχει κίνδυνος να τα χάσουμε, δεν ζούμε από αυτά, δεν είναι πηγή εσόδων για εμάς. Εμείς καλλιεργούμε, παράγουμε και ζούμε αξιοπρεπέστατα χωρίς δικαιώματα – το δικαίωμα να παράγουμε στον τόπο μας δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας το αφαιρέσει. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να καλλιεργούμε αγροτεμάχια χωρίς να μπορούμε να τα δηλώσουμε και να διακινούμαστε χωρίς νόμιμα παραστατικά.

Λόγω του ότι, πέρα από τον αστικό ιστό μέσα στον οποίο ζείτε δεν βλέπετε τίποτε άλλο και τιμωρείτε όποιον παράγει, εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε και θα σας αγνοήσουμε, διότι είναι δική σας υποχρέωση να ασχολείστε και να λύνετε τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button