Επίσκεψη Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και του προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, πραγματοποιήθηκε εχθές Τετάρτη 1η Ιουλίου.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων θα γίνει σήμερα συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου, με τον μεγαλομέτοχο των Ναυπηγείων Νίκο Ταβουλάρη και του προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, προκειμένου να «δοθούν τα χέρια», για την αλλαγή σελίδας στα Ναυπηγεία.

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου, κατά την επίσκεψη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και του προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά στους εργαζόμενους, ως προς την πορεία του εγχειρήματος, το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι εμπλέκονται χρέη προς τράπεζες, δεδουλευμένα προς εργαζόμενους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως, δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρεθεί επενδυτής, σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε, συνοπτικά, ότι πέραν της σημερινής, καθοριστικής συνάντησης, στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος (due diligence) της DFC, του αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού που θα επενδύσει μέσω της ΟΝΕΧ, και που ήδη έχει αναλάβει τα Ναυπηγεία Σύρου. Οι Αμερικανοί, θεωρούν στρατηγικής σημασίας τα Ναυπηγεία και την Ελευσίνα, στα σχέδια. Παράλληλα, ενημερώνεται από το Υπουργείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως», κάτι που αναμένεται να γίνει. Συμφωνία υπάρχει και με τις τράπεζες, ως προς τα χρέη. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η διαδικασία του δικαστηρίου, όπως έγινε και με τα Ναυπηγεία της Σύρου, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι το τέλος της υπόθεσης, θα ανανεωθεί η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό, που πληρώνει για τις τορπιλάκατους που κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία και μέσω των χρημάτων αυτών, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 70% του μισθού τους.

Στο ίδιο, θετικό μήκος κύματος, για την έκβαση της υπόθεσης, ήταν και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας.


Δελτίο τύπου του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Αθανάσιου Μπούρα:

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, παρευρέθηκε χθες στην επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, παρουσία του Υπουργού, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Υφυπουργού, κ  Νίκου Παπαθανάση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, και του προέδρου της ΟΝΕΧ, κ.  Ξενοκώστα, με την ευκαιρία  της επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την αμερικανική υπηρεσία χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων (DFC). 

Ο κ. Μπούρας δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Σήμερα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου των Ναυπηγείων Ελευσίνας και η αρχή μιας αισιόδοξης και καλής προοπτικής, η οποία θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση των Ναυπηγείων». Τόνισε την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη της πορείας των Ναυπηγείων, καθώς σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς και δύσκολης περιόδου, η οποία κράτησε σε ομηρία και αγωνία τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. 

Οι εξελίξεις θέτουν ως προτεραιότητα την επαναλειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της  Ελευσίνας. Όπως άλλωστε τόνισε και ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, κ. Ξενοκώστας, η εταιρεία δεσμεύεται να καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μπούρας πίστευε και υποστήριζε τις δυνατότητες ανάπτυξης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ήταν διαρκώς στο πλευρό των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια με στόχο να κρατηθούν ζωντανά τα Ναυπηγεία, έτσι ώστε σήμερα να μπορούν να ακολουθήσουν τη νέα αναπτυξιακή τους πορεία. 

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, των προσωπικών του παρεμβάσεων και των κατά καιρούς αναγκαίων Τροπολογιών αντιμετώπιζε επιτυχώς τα συνεχή προβλήματα που προέκυπταν, όπως η πληρωμή των εργαζομένων, η διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων κλπ.

Ο κ. Μπούρας θα είναι δίπλα στους εργαζομένους, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη διαρκή στήριξή του και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την λειτουργία των Ναυπηγείων από την ONEX.


Ανακοίνωση Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Κώτσηρα:

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button