Επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ρεβυθούσα

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου επισκέφθηκε την Ρεβυθούσα. Η επίσκεψη αυτή είχε και τη διάσταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Συνοδεύονταν από μία αποστολή 70 ατόμων, ανάμεσά τους αρκετοί δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία που θα μεταφέρουν αυτή την εικόνα, καθώς και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας.

Το Βέλγιο έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στη Ρεβυθούσα, καθώς μία μεγάλη εταιρία του Βελγίου, είναι μέτοχος και στο ΔΕΣΦΑ και στη Ρεβυθούσα, πέρα από το λόγο της ενεργειακής συγκυρίας την οποία ζούμε, η Ρεβυθούσα έχει πραγματικά αναβαθμισμένο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Τέλος Ιουλίου, θα συμπληρωθεί η υποδομή με μία νέα πλωτή πλατφόρμα επαναεριοποίησης, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό της αποθηκευτικής δυνατότητας της Ρεβυθούσας σε αέριο και θα μπορέσει να καλύψει πιο άνετα τις ανάγκες όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών.

Βεβαίως αυτό υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες οι ποσότητες του LNG προκειμένου να έρθουν εδώ.

Το ζήτημα όμως είναι ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ χρήσιμη υποδομή, πολύ σημαντική, μαζί με την Αλεξανδρούπολη μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν τη διαφοροποίηση που χρειάζεται η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη απέναντι στους προμηθευτές, ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη συνολικά από το ρωσικό αέριο και να θωρακιστεί απέναντι και στο χειρότερο σενάριο, που είναι αυτό του κλεισίματος της στρόφιγγας από την πλευρά της Ρωσίας.

Είναι λοιπόν μία πολύ κρίσιμη υποδομή και η Ρεβυθούσα καθιστά την Ελλάδα έναν ενεργειακό κόμβο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι: «Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισκέφθηκε μαζί με το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, σήμερα, 4 Μαΐου 2022, τον σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα. Στην επίσκεψη, τους συνόδευσαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fluxys, Pascal De Buck.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ανατροφοδοτεί την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε το βασιλικό ζεύγος για την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής που θα αυξήσει τη δυναμικότητα του σταθμού κατά τουλάχιστον 150 χιλ. κυβικά μέτρα και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ξεναγήσαμε το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου στην εγκατάσταση αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, που μας δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ακόμα και στο πιο δυσμενές σενάριο της συνολικής διακοπής τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Παρουσιάσαμε το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για την εγκατάσταση μιας νέας πλωτής δεξαμενής που θα διπλασιάσει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού και θα μας δώσει τη δυνατότητα να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία μεταφοράς LNG. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την επάρκεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και θα θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, απέναντι στην εκρηκτική διεθνή ενεργειακή κρίση, η οποία δυστυχώς απειλεί τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη».

Πηγή:
ΕΡΤ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button