Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Μεγάρων

1922-2022 Εκατό χρόνια οινοποίησης από τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Μεγάρων - Gerania Wines

Την Κυριακή 23/102022, στις 12:00 το μεσημέρι, το οινοποιείο του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Μεγάρων – Gerania Wines συμπληρώνει 100 χρόνια δημιουργικής πορείας στο χώρο του κρασιού και προσκαλεί τον κόσμο να παραβρεθεί για να εορτασθεί από κοινού αυτή η σημαντική στιγμή για τον πρώτο Αμπελουργικό Συνεταιρισμό που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση αναφέρει επιπλέον ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου όπου θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε για τη διαδικασία της οινοποίησης και να δοκιμάσετε τα κρασιά μας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

12:00 – 12:30 Προσέλευση στο χώρο του οινοποιείου
12:30 – 13:00 Σύντομος χαιρετισμός επισήμων
13:00 – 13:15 Η ιστορία του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Μεγάρων – Gerania Wines
13:15 – 13:30 Βραβεύσεις παραγωγών του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Μεγάρων – Gerania Wines
13:30 -14:30 Εδέσματα από τον Chef Γιώργο Σαμούρη και γευστική δοκιμή των κρασιών μας με τη συνοδεία Jazz ζωντανής μουσικής
14:30 – 15:30 Επίσκεψη στην αίθουσα παλαιών αντικειμένων και σκευών οινοποίησης καθώς και στο εκθετήριο του οινοποιείου

Αναπαράσταση τρύγου

Μουσικοχορευτικό δρώμενο από τον όμιλο λαϊκής παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους και Καρίας»
15:30 – 16:30 Σεμινάριο με θέματα «παραγωγική διαδικασία οίνου» και «μύθοι και πραγματικότητες γύρω από το κρασί»
16:30 – 17:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Λίγα λόγια για τον Συνεταιρισμό:

Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων – Gerania Wines ιδρύθηκε το 1908 και είναι ο πρώτος συνεταιρισμός που συστήθηκε στην Ελλάδα. Το 1922 ιδρύθηκε το πρώτο Συνεταιριστικό Οινοποιείο στην Πάχη Μεγάρων στο οποίο γίνονταν η παραλαβή, επεξεργασία και διακίνηση όλης της ντόπιας παραγωγής. Πολύ γρήγορα τα κρασιά των Μεγάρων έγιναν γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Από το λιμάνι της Πάχης φορτώνονταν βαρέλια με υψηλής ποιότητας κρασί τα οποία εξάγονταν στις αγορές της Ευρώπης και κυρίως Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία.Ο αμπελώνας των Μεγάρων εκτείνεται από τους πρόποδες του όρους Γεράνεια και ανεβαίνει σε ένα υψόμετρο περίπου στα 350 μέτρα. Το μικροκλίμα και η γεωγραφική έκταση των αμπελώνων συντελούν στην ποιοτική διαμόρφωση και το χαρακτήρα των τοπικών οίνων.
Την δεκαετία του 1960 με την εμφάνιση της φυλλοξέρας στους αμπελώνες, πραγματοποιήθηκε μεγάλης έκτασης αναμπελώσεις και αναφύτευσης. Κύριες ποικιλίες που επικρατούν στην περιοχή ο γνωστός ροδίτης Μεγάρων και το σαββατιανό από τα λευκά και το μαυρούδι από τα κόκκινα.

Σήμερα, το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και στελεχωμένο με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, παντρεύοντας την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία έχουν συμμετάσχει σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνου, λαμβάνοντας σημαντικές Διακρίσεις.

Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για την ιστορία του Μεγαρικού αμπελώνα πατώντας ΕΔΩ.

Το οινοποιείο βρίσκεται στην παραλία Βαρέας Μεγάρων. Εύκολη πρόσβαση από εθνική οδό (έξοδος Πάχη-Μέγαρα). Άνετο πάρκινγκ
*Παρακαλούμε να ενημερώσετε έως τις 19.10.2022 για τον αριθμό των ατόμων που θα προσέλθουν στην εκδήλωση.
Το Δ.Σ.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button