Ενημέρωση σχετικά με νέα ασθένεια που απειλεί την καλλιέργεια της ελιάς

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Δυτικής Αττικής, ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) για τα νέα δεδομένα σχετικά με την Xylella fastidiosa: επιβλαβή οργανισμό καραντίνας.

 

Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa έχει μολύνει έως σήμερα περίπου 1,1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα (10% στου συνόλου) στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία, ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε και στη Γαλλία. Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου, όμως η διαπίστωση της παρουσίας του σε χώρες της Ε.Ε. οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην λήψη προληπτικών μέτρων (Εκτελεστική Απόφαση 2015/789/ΕΕ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) για να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσής του.

 

Με την απόφαση αυτή προβλέπονται μια σειρά αυστηρών μέτρων με εφαρμογή τόσο στη διακίνηση φυτών που μπορεί να είναι ξενιστές του οργανισμού και στην εισαγωγή φυτών ξενιστών από τρίτες χώρες στις οποίες έχει διαπιστωθεί η παρουσία του.

        

Χαρακτηριστικά της ασθένειας που την καθιστούν απειλητική

1.Η μετάδοση του παθογόνου μέσω μυζητικών εντόμων (Cicadelidae και Cecropidae) κοινώς τζιτζικάκια που λειτουργούν ως φορείς του βακτηρίου.

2. Η μετάδοση του παθογόνου μέσω προσβεβλημένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε αμόλυντες περιοχές.

3.Ο μεγάλος αριθμός φυτών ξενιστών του παθογόνου βακτηρίου(π.χ. αμυγδαλιά, σπάρτο, πικροδάφνη, δεντρολίβανο, ακακία, μυρτιά, κερασιά κ.ά.).

4.Το γεγονός ότι πολλά φυτά μπορεί να είναι προσβεβλημένα από το βακτήριο χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα λειτουργώντας ως πηγές μολύσματος.

         

Συμπτώματα

Το βακτήριο αποικίζει και προκαλεί απόφραξη των αγγείων του ξύλου των φυτών –ξενιστών στα οποία μεταφέρεται το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία, γι’ αυτό τα συμπτώματα της  ασθένειας (αδροβακτηρίωση) γίνονται εντονότερα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας.

 

Στα φύλλα παρατηρείται χλώρωση και καψάλισμα ενώ στους κλάδους εμφανίζεται νέκρωση των κορυφών. Τα δένδρα εμφανίζουν ταχεία εξασθένηση στην οποία μπορεί να συνεργούν και άλλα παράσιτα (μύκητες και ξυλοφάγα έντομα). 

 

Μέτρα Αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην «πρόληψη» ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και διασπορά του παθογόνου βακτηρίου στην Χώρα μας.

Αυτό επιτυγχάνεται :

Με χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (∆ΑΟΚ και ΠΚΠΦ&ΠΕ)σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων συμπτωμάτων.

 

Πληροφορίες για τα συμπτώματα καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει το έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου:

www.bpi.gr 

ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa

 

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Π. Ενοτήτων  θα πραγματοποιούν  εντατικούς ελέγχους σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια και κατά τη διακίνησή τους,  ενώ θα διενεργούν έρευνες ετησίως σχετικά με την παρουσία του εν λόγω οργανισμού στην περιοχή αρμοδιότητας τους.

 

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (τηλ. 213-1600816,817,807).

Παρόμοια άρθρα

Back to top button