Παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Μέγαρα Κοιτίδα Ελληνισμού»

Γρηγόρης Σταμούλης: «Παραδίδουμε μια έκδοση που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές»

Το βράδυ της Τετάρτης 26 Aπριλίου 2023, στην κατάμεστη Αίθουσα του “Στρατουδάκειου πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μεγαρέων” έγινε η παρουσίαση του ιστορικού Λευκώματος του Δήμου Μεγαρέων με τίτλο «ΜΕΓΑΡΑ, Κοιτίδα Ελληνισμού», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δήμου.

Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση του Δήμου Μεγαρέων, η οποία αναδεικνύει την ιστορία και την παράδοση του τόπου, μέσα από κείμενα καταξιωμένων ιστορικών και Αρχαιολόγων με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα.

Η έκδοση υλοποιήθηκε με δαπάνες του Δήμου Μεγαρέων και την ευγενική συνχορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, Δωρητή Ευεργέτη κι επίτιμου Δημότη των Μεγάρων, μέσω της ΑΜΚΕ πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου “ΑΙΓΕΑΣ”.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, κ. Γιάννης Γκίνης, που έκανε και την παρουσίαση ενώ μίλησαν για το έργο η Κα Λένα Ρήγα πρώην Αντιδήμαρχος και ο κ. Τζίμης Ηλίας.

Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, τόνισε τα εξής:
«Επιλέξαμε να συνδέσουμε αυτήν την ημέρα με την παρουσίαση μιας έκδοσης, που αφορά το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον του ξεχωριστού μας τόπου.

Η πρωτοβουλία, για τη δημιουργία του Λευκώματος εντάσσεται στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 8 χρόνια, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου Μεγαρέων.

Ένα από αυτά είναι μια ιστορία χιλιάδων ετών, με ίχνη που είναι ορατά παντού, από τα ευρήματα της προϊστορίας και τις Θεότητες των αρχαϊκών χρόνων, το Βυζάντιο, την Ελληνική Επανάσταση του 21, την πορεία προς την αυτοδιοικητική συγκρότηση, την περίοδο του μεσοπολέμου, τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο έως την μεταπολίτευση, τον Καλλικράτη τον σύγχρονο Δήμο Μεγαρέων, την Δημοτική Κοινότητα της Νέας Περάμου, της Κινέτας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και τα σπουδαιότερα γεγονότα, που σημάδεψαν τον τόπο μας την τριετία 2020 – 2022.

Αυτό το ιστορικό μωσαϊκό, ένα από τα πιο ιδιαίτερα της Αττικής γης, μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για την ανάπτυξη της περιοχής στα επόμενα χρόνια. Αντλώντας έμπνευση και καθοδήγηση από την ιστορία μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μπορούμε να θέτουμε σωστές προτεραιότητες και να πετυχαίνουμε υψηλούς στόχους.

Είμαι υπερήφανος, γιατί σήμερα παραδίδω στους συμπολίτες μου μια έκδοση, που αποτελεί παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές. Μια έκδοση, που υπηρετεί το όραμά μας και αντικατοπτρίζει το έργο, που επιτελέσαμε τα προηγούμενα χρόνια, για να δημιουργήσουμε ένα Δήμο ισχυρό, μια πόλη σύγχρονη κι ανθρώπινη, αντάξια της ιστορίας και των ανθρώπων της».

O δημοσιογράφος κ. Γιάννης Γκίνης, αναφέρθηκε στα περιεχόμενα του Λευκώματος και στις περγαμηνές όλων των Μελών της συντακτικής ομάδας (Δημήτρης Κίτσος Ιστορικός, Κατερίνα Καλλιαμπάκου Ιστορικός, Αφροδίτη Μαυρογόνατου Αρχαιολόγος, Νίκος Παπανδρέου Αρχαιολόγος Ιστορικός, Γιώργος Μιγαδάκης Ιστορικός ενώ η Κα Ελένη Βελώνη διδάκτωρ Ιστορικός, η οποία είχε την ευθύνη της Επιστημονικής Επιμέλειας του έργου με μήνυμά της τόνισε τα εξής:

«Το Λεύκωμα, που παρουσιάζεται επίσημα απόψε αναδεικνύει όψεις της τοπικής Ιστορίας και δράσεις της Κοινωνίας των Μεγάρων, ενώ παράλληλα θέτει στο επίκεντρο μορφές της Μεγαρικής Ιστορίας.
Ως εκ τούτου ανατροφοδοτείται η τοπική ταυτότητα και αυτογνωσία, ενώ ενισχύεται η συλλογική μνήμη. Συγχαίρω τον Δήμο Μεγαρέων για την πρωτοβουλία αυτή, καθώς απόψε παραδίδεται στην τοπική κοινωνία ένα έργο παρακαταθήκη!»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Σταμούλης συνεχάρη όλη την ομάδα των επιστημονικών συνεργατών με ιδιαίτερη αναφορά στους συμπολίτες Γιάννη Γκίνη και Τζίμη Ηλία, που συμμετείχαν αμισθί στο συγγραφικό έργο και την Δημοτική Σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο κ. Λένα Ρήγα, η οποία είχε την γενική εποπτεία της έκδοσης απονέμοντάς τους τιμητικό βραβείο, ενώ συνεχάρη και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον εκδοτικό οίκο G.K. Media Publishing, Ι.Κ.Ε. για την άρτια υλοποίηση του λευκώματος.

Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Μεγαρέων υπό την Διεύθυνση της Μαέστρου Κας Μαριλίας Ηλία και της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Δημήτρη Μούσουρα.

Να σημειωθεί ότι το Λεύκωμα διανεμήθηκε δωρεάν σε όλους όσους παραβρέθηκαν στην ειδική αυτή εκδήλωση ενώ από σήμερα γίνεται η διανομή στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Μεγαρέων, σε όλα τα Σχολεία, στους τοπικούς φορείς, στα ΜΜΕ, στο Υπουργείο Τουρισμού και σε επιλεγμένα Τουριστικά Πρακτορεία των Αθηνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος π. Καισάρειος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. θανάσης Μπούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρης Κοσμόπουλος, οι πρώην Δήμαρχοι Μεγάρων κ.κ. Δημήτριος Στρατιώτης και Χρυσόστομος Σύρκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κώστας Φυλακτός και Γιάννης Καλλιπόζης, ο Πρόεδρος του Ηρόδωρου κ. Σπύρος Τσιούνης Δημοτικός Σύμβουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αγγελος Μακρυγιάννης και Χρήστος Γκίνης, ο πρώην Αντιδήμαρχος & Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Μιχάλαρος, οι υποψήφιοι Βουλευτές Δυτικής Αττικής κ.κ. Αντώνης Υψηλάντης και Σπύρος Ταμήλιας, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Παιραιώς κ. Βαγγέλης Σαμπράκος, ο ιστορικός κ. Κώστας Σπίνος, ο συμπολίτης Δικηγόρος & πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Μενιδιάτης, ο κ. Παναγιώτης Λάος Πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Μεγαρέων και ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαγγελής, η σύζυγος του αείμνηστου πρώην Δημάρχου Μεγαρέων Γιώργου Καστάνη – Λιάντρου, Ανδριάνα και πλήθος συμπολιτών.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button