Ελευθερία Χαλόφτη: Μένουμε Ευρώ (πη)

Όλοι είδαμε τις δύο τελευταίες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα το μένουμε Ευρώπη. Μάλιστα στη μία από αυτές είδαμε και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να υπερασπίζεται την «Ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας.

 

Ωστόσο, θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν όλοι αυτοί οι γραβατοφορεμένοι πολιτικοί που κόπτωνται για το καλό της χώρας γιατί δεν αντέδρασαν το ίδιο όταν κόβονταν μισθοί και συντάξεις, όταν η ανεργία αυξανόταν, όταν οι νέοι άνθρωποι εγκατέλειπαν κυριολεκτικά τη χώρα. Και επειδή όλοι αυτοί οι «πατριώτες» που νομίζουν ότι άλλος κανείς δε θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη εκτός από κείνους ,θα πρέπει να ενημερωθούν –γιατί τελικά αγνοούν-και το τι σημαίνει στην καθημερινότητα αυτό το Μένουμε Ευρώπη που με τόσο πάθος υπερασπίζονται.
 

 • Μένουμε Ευρώπη και δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο.
 • Μένουμε Ευρώπη και έχουν κοπεί σε εξευτελιστικό βαθμό μισθοί και συντάξεις.
 • Μένουμε Ευρώπη και υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα.
 • Μένουμε Ευρώπη και οι Έλληνες δεν είχαν να αγοράσουν πετρέλαιο.
 • Μένουμε Ευρώπη και η Αθήνα έχει γεμίσει άστεγους.
 • Μένουμε Ευρώπη και οι πρόσφυγες «ξεφορτώνονται» στις πλατείες και στα λιμάνια σα να είναι σακιά.
 • Μένουμε Ευρώπη και θεωρούμε επιτυχία το να παίρνουμε μισθό με 500 ευρώ, γιατί τουλάχιστον έχουμε δουλειά.
 • Μένουμε Ευρώπη και βάζουμε καθαρό φαγητό στα σκουπίδια για να φάνε από μας –που ακόμα έχουμε να φάμε-αυτοί που δεν έχουν.
 • Μένουμε Ευρώπη και ο 30αρης μένει ακόμα με τους γονείς του που τον « χαρτζιλικώνουν» για να πάει να πιεί έναν καφέ. Πολλές φορές το χαρτζιλίκι δεν είναι καν από τον ίδιο το γονέα γιατί είναι κι αυτός άνεργος. Είναι από τη γιαγιά και τον παππού που παρακαλάς να μην πεθάνουν και κοπεί η σύνταξη.
 • Μένουμε Ευρώπη και δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες, παρά μόνο αριθμοί, παρά μόνο στόχοι που πρέπει πάση θυσία να επιτευχθούν για να σωθούν δήθεν οι χώρες αλλά στην πραγματικότητα οι τράπεζες.
   

Ασφαλώς κύριοι και κυρίες που διαδηλώνετε υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη όλοι επιθυμούμε να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά σε μια Ευρώπη που θα είναι των λαών και η Ελλάδα θα είναι ισότιμο μέλος. Τώρα η χώρα μου, μου θυμίζει ενοικιαστή που ενώ πληρώνει για να μένει σε τεσσάρι, ρετιρέ με θέα, τελικά τον εξαπάτησαν και τον στοίβαξαν σε υπόγεια, σκοτεινή γκαρσονιέρα και πρέπει να πει και ευχαριστώ που τουλάχιστον δεν είναι άστεγος.
 

Όμως το όραμα της Ευρώπης δε δημιουργήθηκε για να συμβιβάζεται ο Ευρωπαίος πολίτης με το «τουλάχιστον» και ειδικά ο Έλληνας πολίτης. Αξίζει κάτι καλύτερο σε αυτό το λαό που τόσα έχει προσφέρει στον πολιτισμό της Ευρώπης.
 

Και επειδή γίνεται μια εκστρατεία ευρωλαγνείας από τα ΜΜΕ, μια θεοποίηση του νομίσματος, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι το νόμισμα –όπως και κάθε νόμισμα-είναι ένα εργαλείο που φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι το νόμισμα.
 

Και σε καμία περίπτωση το ευρώ δε φτιάχτηκε για να χρησιμοποιείται από κάποιους και έξω αλλά και μέσα στην Ελλάδα σαν εκβιαστικό μέσο πίεσης δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.
 

Και αν τελικά ο μόνος τρόπος για να σωθεί η χώρα είναι η παραμονή μας στο ευρώ, τότε ναι να σωθεί κύριοι της πλατείας Συντάγματος, αλλά με μία κόκκινη γραμμή: στη σωτηρία της χώρας να είναι και οι Έλληνες μέσα…

Παρόμοια άρθρα

Back to top button