Ελευσίνα: Επισήμως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Φαντασμαγορική τελετή

Από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στον ρυθμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2023 βρίσκεται πλέον η πόλη της Ελευσίνας η οποία αντλεί έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της. Τα δύο «πρόσωπά» της, εκείνο των αρχαίων χρόνων με το έντονο πολιτιστικό στοιχείο και τους αρχαιολογικούς χώρους και αυτό της σύγχρονης εποχής, με τις βιομηχανίες και το εργατικό δυναμικό που έφτανε εδώ από όλα τα σημεία της χώρας, ενώνονται μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών δρώμενων στην Τελετή Έναρξης, η οποία αντλεί έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης.

Τα Μυστήρια Μετάβασης είναι στην ουσία μια επίκληση στο σπουδαίο παρελθόν αυτής της πόλης. Επίκεντρο του προγράμματος και της δράσης το παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας, εκεί όπου έφτασαν οι τρεις πομπές της τελετής, με τελική κατάληξη το ιστορικό Ελαιουργείο της πόλης.

Πρώτη πομπή αυτή των εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας. Αμέσως μετά εισήλθε στο Ελαιουργείο η πομπή των Ημεροδρόμων και η τρίτη πομπή ήλθε από την Ευρώπη. Η καλλιτεχνική ομάδα της Αμβέρσας TimeCircus, μαζί με το πλοίο ξηράς Landship, διένυσε πεζή 3.000 χλμ. σε 9 μήνες, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας.

Στο τέλος, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αποτέλεσαν μία ακόμη άτυπη πομπή. Ο κόσμος έχει κατακλύσει την παραλία, ζώντας κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής εμπειρίας και διατηρώντας αμείωτο τον ενθουσιασμό του, καθώς η πόλη των αρχαίων Μυστηρίων για την «έλευση» της Περσεφόνης, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Μια στιγμή που θα μείνει χαραγμένη για πάντα σε όλους όσοι παραβρέθηκαν, η συναυλία με τους Στέρεο Νόβα στη μία και μοναδική επανένωσή τους με αφορμή την τελετή.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το κεντρικό γεγονός της Τελετής Έναρξης, “Μυστήρια Μετάβασης” της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Αποτέλεσε γεγονός ότι η φαντασμαγορική επίσημη τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο τη θάλασσα και το Λιμάνι της Ελευσίνας, κατά μήκος του παράκτιου μετώπου της πόλης.

Αναφορά σε αυτό έκανε με δελτίο τύπου και ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ που πρόσφερε στην “2023-Ελευσίς- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” τους παρακάτω χώρους:

– Νέα Μαρίνα Ελευσίνας όπου ήταν σημείο υποδοχής των επισκεπτών,
– Λιμανάκι Αλιέων, πλάι στον κεντρικό εμπορικό Λιμένα Ελευσίνας, όπου δεσπόζει το γλυπτό “Αέναος Πλους”
– Παλαιός Λιμένας του Φονιά, και
– Προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της εντυπωσιακής τελετής.

Το λιμάνι και ο παράκτιος χώρος φωτίστηκαν επιβλητικά και αποτέλεσαν την κεντρική σκηνή για ένα κορυφαίο υπερθέαμα ήχου και εικόνας. Σημειώνεται ότι ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ προσφέρει τους χώρους και κτιριακές υποδομές δικαιοδοσίας του, για τη φιλοξενία των πολιτιστικών δρώμενων, στο πλαίσιο της υποστήριξης του προς την “2023-Ελευσίς- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.
Η Διοίκηση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλους τους χρήστες του Λιμένα Ελευσίνας για την κατανόηση τους για τις ανάγκες διευκόλυνσης των εκδηλώσεων, καθώς και για την συμμετοχή τους στην τελετή των εγκαινίων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button