Έκθεση Ναΐφ στο ιστορικό Μουσείο-Αρχείο Ύδρας

Στις 25 Μαρτίου στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο της Ύδρας και την Πρόεδρο του Μουσείου, κ. Nτίνα Αδαμοπούλου , παρουσία εκπροσώπου της Μητροπόλεως Ύδρας, δημοσιογράφων του Αθηναϊκού και Υδραϊκού Τύπου, καλλιτεχνών  κ.ά. εκλεκτών προσκεκλημένων, η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα της Συλλογής Ναΐφ Ελλήνων Ζωγράφων του Χρήστου και  Πόλλυς Κολλιαλή που αποτελεί μία από τις πληρέστερες του είδους, με επιμέλεια της γνωστής ιστορικού Τέχνης κ. Ίριδας Κρητικού.

 

Στη Συλλογή αυτή, ανήκουν τόσο σημαντικοί ιστορικοί Έλληνες αλλά και Κύπριοι εκπρόσωποι της Ναΐφ Ζωγραφικής καθώς και διακεκριμμένοι ζωγράφοι με πολυετή εικαστική παιδεία που επέλεξαν τη συγκεκριμένη έκφραση προσεγγίζοντάς την μέσα από τη διαδρομή των σπουδών τους, όσο και παλαιότεροι ή νεότεροι αυτοδίδακτοι λαϊκοί ζωγράφοι με πηγαία γραφή που στους περισσότερους από εμάς εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι. Τα έργα της συλλογής, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τη θεματική και εικαστική κατάταξη του κυρίου μελετητή της ελληνικής ναΐφ ζωγραφικής Στέλιου Λυδάκη και εστιάζουν στην Ελληνική ιστορία , στην παράδοση και την καθημερινή ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο, ανακαλώντας ξεχασμένες σκηνές μιας Ελλάδας που χάθηκε (?..) και όλοι νοσταλγούμε.

 

Στη Συλλογή ξεναγούνται οι μαθητές των σχολείων της Ύδρας,  εκπληρώνοντας έτσι και  τον εκπαιδευτικό στόχο των συλλεκτών, που πιστεύουν ότι  ο πολιτισμός μας και η Τέχνη ανήκει σε όλους και πρέπει όλοι –κυρίως οι νέοι μας- να γίνουν κοινωνοί του πολυτιμότερου αγαθού που παράγει και  μπορεί να εξάγει η Πατρίδα μας, αυτούς τους χαλεπούς καιρούς γενικής απαξίωσης που διανύουμε.   

Παρόμοια άρθρα

Back to top button