«Στης Κλωθώς τα χνάρια»: Έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης συλλογής Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή

«Η Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή έχει διακριθεί για τα έργα Νεοελληνικής Χαρακτικής και Ναΐφ τέχνης που κατέχει και έχει παρουσιαστεί και αναδειχθεί σε επιτυχημένες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» επισημαίνει δελτίο τύπου που περιέχει και το προλογικό σημείωμα της Νίκης Παπασπύρου – ιστορικού τέχνης – curator (επιμελήτριας έκθεσης), το οποίο στη συνέχεια αναφέρει για την έκθεση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί:

Η έκθεση «Στης Κλωθώς τα χνάρια», στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, παρουσιάζει μια ξεχωριστή ενότητα από το σύνολο των έργων σύγχρονης τέχνης που η Συλλογή Κολλιαλή, επίσης, διαθέτει.

Η Συλλογή σύγχρονης τέχνης Κολλιαλή, παρακολουθεί στενά την ελληνική εικαστική παραγωγή και τις καλλιτεχνικές τάσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια και τα έργα που τη συγκροτούν, χαρτογραφούν τον πλουραλιστικό, πολύσημο και πολυφωνικό χαρακτήρα της συλλογής. Η συλλογή εμπλουτίζεται αδιάλειπτα, καθώς το όραμα, η αγάπη και το πάθος των συλλεκτών για την τέχνη αντεπεξέρχονται οποιαδήποτε δυσκολία.

Η έκθεση «Στης Κλωθώς τα χνάρια», εστιάζει σε έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής τους και τον πυρήνα της εικαστικής τους έκφρασης. Μέσα από κάθε συλλογή μπορούμε να ψηλαφήσουμε και να αφουγκραστούμε τις πολιτισμικές αναφορές, τις αισθητικές ανησυχίες και τις προσωπικές ιστορίες εκείνων που την συγκροτούν. Η συγκεκριμένη συλλογή αποκαλύπτει τη βαθιά βιωματική σχέση της Πόλλυς Κολλιαλή με την πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας (τόπο καταγωγής της μητέρας της) και την περίφημη υφαντική της τέχνη. Η μαθητεία, στα παιδικά της χρόνια, της υφαντικής και των τεχνικών της και ο πλούτος των περίτεχνων αραχωβίτικων χαλιών και εργόχειρων, αποτέλεσαν το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε να αναζητηθεί η λαϊκή πρακτική στο εικαστικό λεξιλόγιο και στις αισθητικές αξίες των σύγχρονων έργων τέχνης. Ταυτόχρονα, η έκθεση συμπορεύεται με το έντονο ενδιαφέρον, τα τελευταία χρόνια, του κόσμου της τέχνης για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με βάση το νήμα και την πολλαπλότητα των τεχνικών πρακτικών της υφαντικής.


φωτογραφία αρχείου

Τα πενήντα πέντε και πλέον έργα τέχνης που παρουσιάζονται, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μορφών, αναφορών και προσεγγίσεων. Η έκθεση, με εξαίρεση το πρώτο έργο, ως ορόσημο της συλλογής, του εικαστικού Δημήτρη Σκουρογιάννη, δεν ακολουθεί την χρονολογική ακολουθία της επιλογής και απόκτησης των έργων, αλλά προβάλλει τον αισθητικό διάλογο μεταξύ τους, που ο θεατής προτρέπεται ελεύθερα να ανιχνεύσει.

Η έκθεση «Στης Κλωθώς τα χνάρια», εκπληρώνει για άλλη μια φορά τον στόχο του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή, να μοιράζονται, να κοινωνούν και να αναδεικνύουν την ελληνική τέχνη.

Νίκη Παπασπύρου, ιστορικός τέχνης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Ιάνθη Αγγελίογλου, Άρτεμις Αλκαλάη, Άντα Αναστασέα, Γιώτα Ανδριάκαινα, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Κανέλλα Αράπογλου, Κάτια Βαρβάκη, Ιάκωβος Βολκώφ, Πέτρος Βρέλλης, Γρηγορία Βρυττιά, Ζωή Γαϊτανίδου, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Γεωργία Δαμοπούλου, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Έλλη Εμπεδοκλή, Δημήτρης Ζουρούδης, Κατερίνα Κανακάκη, Μιχάλης Καραΐσκος, Ζήσης Κοτιώνης, Ειρήνη Κουμανδράκη, Μαρία Κώτσου, Κωσταντίνος Λαδιανός, Βασιλική Λευκαδίτη, Τάσος Λιακόπουλος, Κυριακή Μαυρογεώργη, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Θανάσης Μπερούτσος, Γεωργία Μπλιάτσου, Νίκη Νικολαΐδη, Αλεξάνδρα Ξαφοπούλου, Μαρία Οικονομοπούλου, Λήδα Παπακωσταντίνου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ειρήνη Πουλιάσση, Ιφιγένεια Σδούκου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ιωάννα Τερλίδου, Νότα Τσίτουρα, Μάρω Φασουλή, Αικατερίνη Φιλδισάκου, Δήμητρα Χανιώτη, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Επιμελήτρια έκθεσης: Νίκη Παπασπύρου
Χώρος Διεξαγωγής: Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Πλατεία Κλαυθμώνος
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 05.10.2022 έως 09.01.2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 09:00-16:00 και
Σαββατοκύριακο 09:00-15:00.
Κάθε Τρίτη το Μουσείο είναι κλειστό.

«Στης Κλωθώς τα χνάρια»
«…αἵ τ᾽ ἔργ᾽ ὠρεύουσι καταθνητοῖσι βροτοῖσι,
Μοίρας θ᾽, ᾗς πλείστην τιμὴν πόρε μητίετα Ζεύς,
Κλωθώ τε Λάχεσίν τε καὶ Ἄτροπον, αἵ τε διδοῦσι
θνητοῖς ἀνθρώποισιν ἔχειν ἀγαθόν τε κακόν τε»

…γέννησε και τις Μοίρες που ο συνετός ο Δίας τούς έδωσε τη μέγιστη τιμή,
τη Λάχεση, την Άτροπο και την Κλωθώ που στους ανθρώπους
δίνουν τους θνητούς και το καλό και το κακό να έχουν.

Ησίοδος, Θεογονία, μτφ Στ. Γκιργκέρνης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button