Έκθεση Χαρακτικής Συλλογής Κολλιαλή στο Ιστορικό κτίριο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Μετά την Βιέννη και το Βελιγράδι , ακολουθώντας τ’ αχνάρια του Ρήγα, η συλλογή Χαρακτικής Κολλιαλή,  εκτίθεται , επί τη ευκαιρία της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου, και για δύο μήνες, στο Ιστορικό κτίριο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, όπου εδρεύει το Ελληνικό  Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).

Το ΕΙΠ στην Οδησσό, με διευθυντή τον δραστήριο Ιστορικό κ. Σωφρόνη Παραδεισόπουλο, λειτουργεί υποδειγματικά, φροντίζοντας για την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού, με τμήματα εκμάθησης της Ελληνικής, Χορευτικά τμήματα και τμήμα Χορωδίας , οργανώνοντας συχνά ποιοτικές  Πολιτιστικές εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά τους δύο φίλους, ομόδοξους λαούς.

Η Έκθεση Χαρακτικής αποτέλεσε μία απ’ τις εκδηλώσεις του ΕΙΠ Οδησσού, επ’ ευκαιρία του εκεί λαμπρού εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε την Κυριακή 24 Μαρτίου, με δοξολογία στον Ιστορικό Ναό της Αγ.Τριάδας των Γραικών στην Οδησσό, με παρουσία του Μητροπολίτη Οδησσού και των αρχών της πόλης,  του Έλληνα Γεν.Πρόξενου κ.Μάριου Λυμπερόπουλου και του Διευθυντή του ΕΙΠ κ. Σωφρόνη Παραδεισόπουλου, και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Αγίου  Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, που βρίσκεται  στο Ναό, μέσα σε κλίμα γενικής συγκίνησης και κατάνυξης κι ενώ η πολυφωνική Χορωδία του Ναού έψαλλε Ελληνικά το Τη Υπερμάχω.

Στη συνέχεια, πορευτήκαμε όλοι πεζοί στο σπίτι της Φιλικής Εταιρείας, όπου μετά την συγκλονιστική απαγγελία του Όρκου των Φιλικών, κατατέθηκαν από τις Αρχές στέφανοι στο Μνημείο με μαρμάρινες προτομές των Φιλικών και κατόπιν χορωδία του ΕΙΠ από Ουκρανούς έφηβους και παιδιά τραγούδησαν τραγούδια και ύμνους και απήγγειλαν ποιήματα για το 1821  στα Ελληνικά!

Ανήμερα την 25η Μαρτίου το μεσημέρι,  τελέστηκαν  τα εγκαίνια της Έκθεσης Χαρακτικής της Συλλογής Κολλιαλή, με τον τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΑ ΗΡΩΩΝ», με παρουσία του Έλληνα Γεν.Πρόξενου στην Οδησσό, κ. Μάριου Λυμπερόπουλου και του Πρέσβη της Ρουμανίας, του Έλληνα συλλέκτη  Χρ.Γιαννάκου, εκπροσώπων της δραστήριας Ελληνικής Ομογένειας, του Ελληνοουκρανικου Συλλόγου Πειραιά, Ουκρανών καλλιτεχνών και πολιτών και των Μεγαριτών φίλων της οικογένειας, του ζεύγους Δημητρίου και Αναστασίας Χατζηκων/νου και Παναγιώτη και Άννας Χατζοπούλου.

Την έκθεση προλόγισαν ο Διευθυντής του ΕΙΠ κ. Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, ένας Καθηγητής Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Οδησσού και ένας επίλεκτος Ουκρανός Χαράκτης. Ακολούθησε συναυλία  πιάνου από  ζευγάρι Ουκρανών πιανιστών σε κομμάτια για τέσσερα χέρια.

Την εκδήλωση κάλυψε με εκτενές ρεπορτάζ και συνεντεύξεις η Ουκρανική τηλεόραση , καθώς και δύο  Ουκρανοί δημοσιογράφοι καλλιτεχνικού ρεπορτάζ.

Συγκινητική η στιγμή που Ουκρανός χαράκτης προσέφερε δύο χαρακτικά του δώρο στους Έλληνες συλλέκτες.

Θεματικά, η Έκθεση Χαρακτικής της Συλλογής Κολλιαλή περιλαμβάνει πρωτότυπα χαρακτικά φιλοτεχνημένα από διακεκριμμένους Έλληνες Χαράκτες (Τάσσο, Βάσω Κατράκη, Γ.Βελισσαρίδη, Σπ.Βασιλείου, Λ. Ορφανό, Βάσο Φαληρέα, Γ. Σικελιώτη, Π. Γράββαλο, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Γ. Γουρζή, Μαίρη Σχοινά, Γιάννη Κολιό, Ρ. Σαρελάκου, Γιάννη Κυριακίδη, Τ.Κατσουλίδη, κ.ά.) , αρχίζοντας με ήρωες απ’ την Ελληνική Μυθολογία (Οδυσσέα, Ηρακλή κ.ά.) και συνεχίζοντας με  σκηνές  και ήρωες του ‘21 (Φιλική Εταιρεία, Ρήγα Φεραίο, Λόρδο Βύρωνα, Γ. Καραϊσκάκη, Αθαν. Διάκο, την Έξοδο του Μεσολογγίου, το χορό του Ζαλόγγου, το Αρκάδι , το Κρυφό Σχολειό κ.ά), δίνοντας έτσι μια αντιπροσωπευτική εικόνα των ηρώων και του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Επίσης εκτίθενται και  50 αριθμημένα  βιβλία  με γνήσια χαρακτικά και 60 ex libris Ελλήνων Χαρακτών.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι στις λοιπές επιτυχημένες εκδηλώσεις του ΕΙΠ συμπεριλαμβάνονταν: βράβευση παιδιών απ’ όλη την Ουκρανία για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό ζωγραφικής τoυ EIΠ με θέμα την ΕΛΛΑΔΑ,  καθώς και η υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση «4 παραδόσεις του μαντολίνου στην Ελλάδα» των ταλαντούχων αδελφών Μαρίας και Ελίνας Μαρκατάτου στο Μέγαρο της Φιλαρμονικής Οδησσού!

Η μεγάλη έκπληξη για μας τους Μεγαρείς, ήταν το βράδυ της 25ης Μαρτίου, που ο Γεν.Πρόξενος της Ελλάδας κ. Μάριος Λυμπερόπουλος δεξιώθηκε τις Αρχές και το Διπλωματικό Σώμα για την Εθνική μας Επέτειο, όταν το Χορευτικό Τμήμα του ΕΙΠ (αποτελούμενο από Ουκρανούς χορευτές) χόρεψε τον «Λουλουβίκο απ’ τα Μέγαρα»! Νοιώσαμε βαθιά περήφανοι σαν Έλληνες και σαν Μεγαρείς, εκπροσωπώντας την πατρίδα μας σε ένα τόσο συγκινητικό εορτασμό, σε μια πόλη και μια χώρα που μας αγαπά σαν Έθνος και σέβεται και εκτιμά τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας!

Πόλλυ Κολλιαλή, συλλέκτης-επιμελήτρια της Έκθεσης

Το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό
ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΑ ΗΡΩΩΝ, Η αφίσα της έκθεσης
Aπό αριστερά, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολι … ησσό κ. Μάριος Λυμπερόπουλος με την οικογ. Χρ. Κολλιαλή
Ο Διευθυντής του ΕΙΠ Οδησσού κ. Σ. Παραδεισόπουλος κα … .Κολλιαλή, Δημ.Χατζηκωνσταντίνου και Παν.Χατζοπούλου
Συναυλία πιάνου για τέσσερα χέρια στα εγκαίνια
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Φιλικών από τον Γεν … όξενο της Ελλάδας στην Οδησσό κ. Μάριο Λυμπερόπουλο
Βάσος Φαληρέας (1905-1979), Φιλική εταιρεία, λινόλεουμ
Βάσω Κατράκη (1914-1988), Ρήγας Φεραίος, 1952, ξυλογραφία
Μπροστά από την μουσειακή ξυλογραφία του Λόρδου Βύρωνα, του Καθηγητή της ΑΣΚΤ κ.Γιάννη Ψυχοπαίδη(1945)

 

Μαίρη Σχοινά(1948), Η ‘Εξοδος του Μεσολογγίου,ξυλογραφία
Από τη Δοξολογία στο Ναό της Αγ.Τριάδας για την Ελληνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button