Δηλώσεις δημάρχου για την «Ημέρα της Γυναίκας» & εκδήλωση από το Δήμο Μεγαρέων

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου διοργανώνεται εκδήλωση του δήμου Μεγαρέων.
Η εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 18:00, στο Δημαρχείο Μεγάρων (Χρ. Μωραΐτου & Γ. Μαυρουκάκη).

8 Μαρτίου, ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάζουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Σταδιακά, η αναπτυσσόμενη φεμινιστική θεωρία και πολιτική έθεσε τα όρια μεταξύ της ιστορίας των γυναικών και της ιστορίας του φύλου, αναδεικνύοντας έτσι το στοιχείο της διαφοράς μεταξύ ανδρικού και γυναικείου φύλου σε διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά συμφραζόμενα.

Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα εμφανίζονται και οι πρώτες αξιόλογες προσπάθειες διερεύνησης των συναρθρώσεων φύλου και τάξης και διερευνώνται οι επιπτώσεις της έλευσης του καπιταλισμού στη γυναικεία εργασία και η σημασία της γυναικείας εργασίας στην εκβιομηχάνιση. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η ιστορία των γυναικών διευρύνεται περαιτέρω, σε άμεση συνάρτηση με το δεύτερο φεμινιστικό κίνημα («γυναικείας αλληλεγγύης»), και συχνά διασταυρώνεται με την πολιτική ιστορία, την ιστορία της κρατικής συγκρότησης και εξουσίας, την ιστορία της ταξικής διαμόρφωσης και των κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών ιδεολογιών.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης για την ημέρα αυτή δήλωσε:

«Τιμή πρέπει σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, στις Ελληνίδες, συζύγους, μάνες, κόρες, αδελφές, συντρόφους, όχι μόνο σήμερα αλλά 365 μέρες τον χρόνο, με σεβασμό, αγάπη κι εκτίμηση για όλα όσα προσφέρουν.
Αυτονόητη είναι σήμερα η διασφάλιση για την γυναίκα όρων ισότητας ευκαιριών, προκειμένου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά της και να συμμετέχει ισότιμα, σύμφωνα με τις πραγματικές της δυνατότητες, στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή κάθε χώρας.
Ο σεβασμός της αξίας και της αξιοπρέπειας της γυναίκας, ως πλήρως ισότιμου μέλους κάθε κοινωνικού συνόλου, συνιστά πλέον σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας του ανθρώπου εν γένει, και συνεπώς σεβασμό της δημοκρατίας και του πολιτισμού.
Οι γυναίκες πηγή της ζωής και της δημιουργίας δικαιούνται και πρέπει να έχουν λόγο, άποψη και συμμετοχή στα κοινά γιατί και δυναμικές είναι και ιδέες έχουν και δυνατότητες διαθέτουν έτσι ώστε να έχουν ηγετικό και δημιουργικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button