Εκδηλώσεις και δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση εστιάζοντας στην ιστορία των Μεγάρων

Το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας στο επίκεντρο

Ανακοίνωση του δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, για δράσεις κι εκδηλώσεις του δήμου με αφορμή
τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση απεστάλη με δελτίο τύπου από το γραφείο επικοινωνίας του δήμου.

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, ο δήμος Μεγαρέων οργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις, εστιάζοντας σε γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας.

Ο στρατηγικός ρόλος των Μεγάρων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 αναδεικνύεται μέσα από εξαιρετικά ιστορικά μνημεία. Στην περιοχή «Ήρεμο Κύμα – Αγία Τριάδα» σώζεται, χωρίς σχεδόν καμιά φθορά, ένα τείχος (Τείχος Αγίας Τριάδας) που κτίστηκε περίπου το έτος 1818. Αποτελεί μοναδικό οχυρωματικό έργο της επαναστατικής περιόδου που σώζεται σχεδόν ολόκληρο μέχρι σήμερα και συνορεύει με τον εκπληκτικό υδροβιότοπο Βουρκάρι, από τους ελάχιστους εναπομείναντες. Στο χώρο αυτό υπάρχει πρόθεση να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δράσεις (διαδραστικές περιηγήσεις, δράσεις πολιτισμού, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης).

Καθώς τα Μέγαρα έχουν πλούσια ιστορία και παράδοση και πλήθος εθίμων, με την ευκαιρία των εορτασμών, θα πραγματοποιηθούν επίσης επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις (με λαογραφικές φορεσιές, κειμήλια, φωτογραφικό υλικό κλπ), μαθητικοί διαγωνισμοί, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και διάφορα άλλα δρώμενα (παραγωγή ντοκιμαντέρ, έκδοση λευκώματος).

Σχεδιάζονται τέλος επισκέψεις – ξεναγήσεις σχολείων στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (Μακρυνού), όπου οι μοναχές έχουν φιλοτεχνήσει ένα Χρυσοκέντητο Κειμήλιο με την Ορκωμοσία των Οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό (αντίγραφο του πίνακα του ζωγράφου Θ. Βρυζάκη που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη), το οποίο ευελπιστούμε να αναδειχθεί με φυσική ή και ψηφιοποιημένη έκθεση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων – δράσεων θα ανακοινωθεί άμεσα.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button